ÎN SFÂRȘIT, CULTURA ȘI-A GĂSIT MINISTRUL

În sfârșit, cultura și-a găsit ministrul în persoana singurului tehnocrat din Guvernul Cioloș. Și spun aceasta în urma experienței de aproape 20 de ani de activitate muzeală, timp în care am văzut cum cultura era dată la o parte în fața intereselor investitorilor din orice domeniu, de la agricultură până la industrie, în fața investitorilor imobiliari și în fața investitorilor politici. Pentru că în România politica nu mai este un bine pentru cetate ci o investiție pe termen lung, pe principiul „Dai un ban dar stai în frunte”.
În doar șase luni ministrul Vlad Alexandrescu a atins doar puncte vitale din sfera instituțiilor aflate sub directa subordonare a Ministerului Culturii, a monumentelor istorice din marile centre urbane și o mică parte a industriei creative, și cu toate acestea deja se cere demiterea lui. Nu a făcut nici un pas către zecile de muzee aflate în subordonarea Consiliilor Județene, unde situația este de multe ori dramatică, nu a deschis cutia plină de șerpi a Direcțiilor Județene de Cultură, unde în multe cazuri posturile specialiștilor sunt ocupate de politruci de ultimă speță. Cu alte cuvinte, nu a deranjat cu un deget interesele politice în teritoriu în domeniul Culturii. Pe mai departe zeci și sute de instituții afiliate acestora rămân în subordonarea factorului politic precar, meschin și penal, cum e cazul județului Ialomița. Ministrul Culturii nu a făcut decât să respecte o agendă de profesionist, să respecte statutul unui guvern impus ad-hoc în situația tragică derivată de tragedia Colectiv și să respecte promisiunea reformatoare dată în memoria victimelor. Prin urmare, totul era normal. Anormală este reacția Guvernului. Până și Muțenia Pământului a vorbit când nu trebuia s-o facă. Prin această atitudine au dovedit că sunt aceiași oameni politici ascunși în spatele unor funcționari deghizați în tehnocrați.
La șase luni de la incendiul de la Colectiv, eveniment în care s-au îngemănat lăcomia patronilor cu corupția autorităților, criza sistemului sanitar și interesele politice, România încă nu s-a schimbat, în fond a rămas aceeași. Vlad Alexandrescu a dovedit că domeniul culturii poate fi condus doar de un profesionist. Experiența politrucilor din fruntea Ministerului au adus sistemul într-o situație anchilozată și anacronică. De aceea îl susțin pe ministrul Vlad Alexandrescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.