MUZEUL JUDEŢEAN IALOMIŢA FACE ANGAJĂRI

 

In urmă cu doi ani, adresam Consiliului Judeţean Ialomiţa un memoru referitor la situaţia dezastruoasă a muzeului. Nici până azi memoriul nu a fost analizat, dar eu mai am încă procese rezultate din sancţiunile care mi s-au aplicat. In memoriul acela acuzam, la primul punct, deprofesionalizarea muzeului. In timp ce eu arătam clar că directorul nu vrea să angajeze specialişti, CJI îmi tot dădea explicaţii goale. Dar, este adevărat că CJI a reuşit să salveze cinci din cele zece posturi vacante care urmau să fie tăiate. Ce a făcut, directorul Vlad cu cele cinci? Păi, a angajat un îngrijitor în curte, a mai scos la concurs un post de referent administrativ înainte de Paşti şi acum, în august, urmează să se dea concurs pentru un alt post de referent administrativ. Şi aşa, a reuşit să toace trei din cele cinci posturi.

Care sunt concecinţele pe termen mediu?

  1. Sporirea personalului administrativ, în detrimentul corpului de profesionişti. In muzeu vor fi patru referenţi administrativi, în timp ce muzeul funcţionează doar cu doi muzeografi la sediu şi unul în teritoriu şi cu doi cercetători în activitate (din care unul nu mai are mult până la pensie).
  2. Limitarea pentru mulţi ani înainte a numărului de specialişti, dat fiind că un post ocupat pe administrativ nu poate fi transformat pe specialitate.

In ce condiţii se întâmplă acestea?

  1. In condiţiile în care muzeul nu are muzeograf pe istorie modernă şi contemporană, deşi are colecţie.
  2. In condiţiile în care muzeul nu are muzeograf pe artă, deşi are colecţie.
  3. In condiţiile în care muzeul nu are muzeograf pe etnografie, deşi are colecţie.
  4. In condiţiile în care muzeul nu are nici un cercetător pe domeniile mai sus menţionate şi numărul de cercetători în activitate este foarte mic.

Care sunt consecinţele pe termen lung al politicii de personal ,,marca Vlad,,?

  1. Neîndeplinirea funcţiilor muzeului dintre care prima este de cercetare. In România cercetarea arheologică, de pildă, se realizează în trei institute şi în reţeaua muzeală. Cercetarea în domeniul artelor  este şi mai restrictivă. Ei au doar două institute şi reţeaua muzeală. Etnografia se află în aceeaşi situaţie, cu un singur institut, chiar.
  2. Neîndeplinirea eficientă a funcţiei de restaurare şi conservare a patrimoniului muzeal, în condiţiile în care muzeul are un singur restaurator acreditat (şi acela prin insistenţele mele). Laboratoarele de muzeu ar trebui să fie funcţionale, deoarece nu ne permitem să restaurăm întotdeauna şi totul la firmele particulare.
  3. Le fel de grav este şi faptul că, prin astfel de angajări anapoda, se blochează accesul în muzeu a tinerilor care s-au pregătit pentru a face cercetare sau pentru a lucra în muzee. In cercetare  ar trebui să lucreze cei mai buni absolvenţi din cele mai bune facultăţi din România. Tineri cu doctorate şi cu rezultate. Nu poţi lăsa cercetarea istoriei pe mâinile oricui şi apoi să ne minunăm de cum arată manualele şcolare?  Şi aceşti tineri există!  I-am văzut de-a lungul anilor bătând la porţile muzeului. Dar, nu au avut pile la Vlad sau la CJI.
  4. Scăderea eficienţei specialiştilor deja angajaţi. Nu poţi fi performant când eşti nevoit să lucrezi singur un muzeu de la A la Z. Doar pentru muzeul din Vlădeni a trebuit să lucrez singură totul. Tematică de idei, tematică desfăşurată, documentare de specialitate, selecţie de materiale grafice şi expoziţionale (peste 600 itemuri), tehnoredactare, prelucrare grafică, proiect de mobilier, montare, promovare  etc. Asta în timp ce unii referenţi administrativi ,,îşi omoară timpul,, cu te miri ce, ore în şir prin curtea muzeului.

Cine-i de vină pentru politica de personal promovată de mai bine de 12 ani de directorul Vlad? In primul rând, CJI în întregime de la preşedinte până la consilieri. Un consilier din Comisia Juridică m-a întrebat acum două luni, prefăcându-se că nu ştie de memoriul de acum doi ani, ,, ce am cu directorul de nu îl las să îşi termine mandatul,,? Al treilea mandat, voia să spună! Dar, merită lăsat să îşi termine mandatul după cât dezastru lasă omul acesta în muzeu? Este o întrebare la care fiecare consilier în parte ar trebui să se gândească. Dar, mă rog, dacă nu cumva şi cel de-al patrulea referent administrativ nu va fi o pilă de-a lor…

De ce trebuie lăsat neapărat un individ fără performanţă să îşi termine mandatul? Că este legat ombilical de inculpatul Ciupercă Vasile? Sau poate pentru că e PSD-ul la putere? Oricum, lauda lui era că atât timp cât va fi PSD-ul la putere, pe el nu îl mişcă nimeni din funcţie. De ce ? Şi nu doar că nu îl mişcă, dar îl lasă să facă în continuare ce îl taie capul.

P.S.  Personajul tras în ţeapă, la intrarea în cetatea Poenari, nu este Vlad Florin, ci un manechin din plastic. Din păcate!

3 thoughts on “MUZEUL JUDEŢEAN IALOMIŢA FACE ANGAJĂRI

  1. Nu cred ca PSD face angajari la muzeul dumneavoastra ci managerul, care dupa cum spuneti este ,, legat ombilical” de fostul presedinte CJI. Poate a fost numit de acesta, dar nu mai faceti conexiunea cu PSD, deoarece dl Ciuperca este de domeniul trecutului in partid. Sunt de acord cu dumneavoastra ca in CJI sunt oameni numiti de dl. Ciuperca si nu au ce cauta acolo si ca nu inteleg activitatea desfasurata in muzeu. Ei nu sunt PSD-isti ci doar fripturistii PSD-ului. Poate viitoarele alegeri vor aseza in scaunele de consilieri, vicepresedinti, presedinte, oameni cu viziuni mai largi, mai pragmatici, cu mai mare aplecare spre cultura si cu grija fata de cheltuirea banilor publici. Managerul nu are mandat, este numit cel mai adesea pe criterii politice si nu profesionale. Fiind numit de dl. Ciuperca cu siguranta se va rupe ,,cordonul ombilical” si cu manageriatul.

    • Si eu am crezut ca dvs. că Savu sau Ciupercă au fost accidente de partid și că doar ei sunt vinovati și nu PSD.Dar experiența adunată, cel puțin în ultimii ani, m-au convins că cei doi ar fi fost nimeni fără PSD. Dacă în partidul acela ar fi fost oameni cinstiți și puternici, Ciupercă ar fi fost oprit la timp. Dar, nu au fost. Anul trecut, consilierii PSD din comisia de Drepturi și justiție din cadrul CJI, au tăcut mîlc atunci cînd unul dintre ei m-a întrebat de ce nu îl las pe directorul Vlad să își termine mandatul. Deci, mandatul conta, nu abuzurile acestuia împotriva mea. Și, apoi, cu aceeași senilitate mă întreabă de ce îl războiesc pe bietul Ciupercă. Și, Ilie Cioacă, cel care a acoperit toate abuzurile lui Vlad din cei 15 ani, este tot un accident? Și, de ce toate accidentele astea sunt la nivel înalt?

  2. Aveti mare dreptate in legatura cu Ilie Cioaca. Este pus acolo pentru a acoperi neregulile comise de oameni cum este directorul muzeului. Este pus acolo sa spuna ,, la noi totul este perfect, nu avem probleme, toata lumea este multumita”. Si atunci daca apareti Dv. si prezentati adevarata fata a lucrurilor, normal ca deranjati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.