DEZASTRUL DE LA BAIA DE ARAMĂ

DEZASTRUL DE LA BAIA DE ARAMĂ

La Baia de Aramă încă mai există chinuită şi nerestaurată o ctitorie brâncovenească, este vorba de biserica mănăstirii Sf. Voievozi. Nu are încă nici un plan de restaurare, deşi este monument de categoria A. Incepând de ieri, 11 noiembrie, va avea şi o problemă serioasă de rezistenţă a fundaţiilor. Dracul şi-a propus să o dărâme şi a găsit trei arheologi proşti să-i facă treaba. Mai precis cei trei ,,arheologi,,  au săpat un crater de patru  metri  lăţime şi patru metri adâncime paralel cu zidul exterior până în fundaţie. Craterul l-au săpat rapid cu excavator, freze, bicamer de mină. Şi din crater voiau să sape sub biserică.

Unii spun că voiau să găsească o cameră subterană în care ar fi o comoară. Eu le spun că băieţii ar trebui să se apuce de altă meserie. Arheologia nu-i de ei! Ar fi trebuit să ştie că:

 1. Secţiunile arheologice se fac întotdeauna perpendicular pe un zid, cât mai înguste, consolidate şi fără să pună în pericol construcţia.
 2. Secţiunile arheologice sunt stratigrafice, adică se decopertează strat cu strat, câte 10 cm, chiar şi atunci când sunt efectuate cu mijloace mecanice.
 3. Pentru găsirea unor camere subterane, proiectul de cercetare este cu totul altul, metoda de lucru este alta şi niciodată nu se fac cratere se 4 x 4 m adâncime. Niciodată!
 4. Tehnicile admise în standardele şi procedurile arheologice se aplică în funcţie de proiect, locul şi scopul cercetării. Nu aplici mijloace mecanizate lângă monumente istorice vechi de 500 de ani. Mijloacele mecanizate se aplică în situaţii excepţionale şi stratigrafic, dacă este cazul şi cu mare precauţie, doar  în câmp.  Nu credeam că legea trebuia să prevadă cum şi când se folosesc tehnicile. Arheologul deştept ştie unde şi cum se aplică tehnicile şi procedurile.

Părerea mea este că ne aflăm în faţa unui caz de malpraxis care a scăzut rezistenţa zidului bisericii.

Slavă Domnului că nu a căzut malul pe muncitori.

11 thoughts on “DEZASTRUL DE LA BAIA DE ARAMĂ

 1. Felicitari pentru articol si fotografii !
  Sunt administratorul firmei care ar trebui sa se ocupe cu restaurarea picturii…
  Din pacate insa,din cauza acestor nemernici si din cauza lipsei de fonduri,a trebuit sa sistam activitatea la nici doua saptamani de cand am inceput-o!
  Mai mult,se pare ca va reincepe un sir interminabil de procese,amenintari etc…
  Suntem mahniti si satui.

 2. Nu sunt arheolog, sunt specialist pe istorie contemporana, insa din cate imi amintesc din cursul de arheologie generala facut in anul I de facultate, si din ce am mai invatat din practica arheologica de la sfarsitul anului I (asta era in 1996, cand am sapat la castrul romano-bizantin de la Ovidiu pe malul lacului Siutghiol) stiu ca excavatia se face numai manual, cu sapa/lopata, si atunci cand ajungi la zid, obiecte, etc, cu spaclul ! Nu am auzit pana acum in viata mea de absolvent de istorie, sa se faca arheologie cu excavatorul ! Bine ca nu au pus dinamita, ca sa termine si mai repede ! Cum e posibil asa ceva ?
  Acum inteleg de ce Vasile Parvan a sapat atat de putin la Histria – nu existau excavatoare pe vremea lui !

  • Dragă Daniel,

   Vasile Pârvan a săpat mult şi bine la Piscul Crăsani (jud. Ialomita). Getica are la bază săpăturile din acel sit.
   Cred că mai murea o data dacă vedea ,,săpăturile de la Baia de Aramă,,. Şi când te gândeşti că Transilvania e plină de monumente istorice! Oare aşa sapă specialiştii de la Muzeul Naţional al Transilvaniei şi în alte părţi?

 3. excelent articol!!! felicitări!!! și mulțumiri!!!

  acum planuri de restaurare ar fi… s-a și început restaurarea picturii murale, dar ce lipsește cu adevărat în momentul acesta sunt banii. în schimb s-au găsit bani pentru nenea cu buldozerul 🙁 iar instituțiile s-au mișcat cu o iuțeală de-a dreptul suspectă…

  mai trist este că o campanie de strângere de fonduri pentru restaurare nu e așa mediatizată precum o trăznaie a unui „arheolog”. dar tot răul spre bine… poate dacă nu intervenea mass-media cine știe ce nenorocire se întâmpla.

  aici aveți câteva linkuri la ce am încercat să facem pentru mănăstirea baia de aramă și pe partea de prezentare și pe cea de strângere de fonduri:

  – site prezentare http://www.manastirea-baia-de-arama.ro/
  – site campanie http://donatii.manastirea-baia-de-arama.ro/
  – blog http://blog.manastirea-baia-de-arama.ro/
  – canal youtube http://www.youtube.com/channel/UCSfjQgUHCm4_SjtgDq7kx7Q?feature=watch
  – facebook https://www.facebook.com/Manastirea.Sfintii.Voievozi
  http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Baia_de_Aram%C4%83

  câteva fotografii de la lansarea campaniei
  http://www.alexradescu.ro/2013/10/expozitie-de-fotografie-in-campania-adopta-o-restaurare.html
  expoziția vernisată cu acea ocazie: http://www.pemptousia.ro/fototeca/?ph=35355

  și ceva ecouri în media:

  http://www.cotidianul.ro/biserica-manastirii-sfintii-voievozi-din-baia-de-arama-intr-o-stare-avansata-de-degradare-224962/
  http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/premiera-cinematografica-sold-out-la-constanta-de-ziarul-de-duminica-11551881
  http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-15835130-vernisaj-trei-veacuri-istorie-incercare-restaurare-scoatem-impreuna-lumina-comoara-1700-fresca-originala-manastirii-din-baia.htm
  http://www.rostonline.ro/2013/10/campanie-trei-veacuri-de-istorie-o-incercare-de-restaurare/
  http://www.razbointrucuvant.ro/anunturi/2013/10/21/fotografii-manastirea-baia-de-arama-irinel-carlanaru-vernisaj-libraria-predania-restaurare-ctitorie-brancoveanu/
  http://www.familiaortodoxa.ro/2013/10/22/trei-veacuri-de-istorie-o-incercare-de-restaurare/
  http://www.orthphoto.net/news-single.php?id=969

 4. Nu mă pricep nici eu la arheologie, dar constat că prostovanii ăia au avut noroc că nu s-a surpat groapa aia peste ei şi nu i-a îngropat de vii. Atât de adâncă şi deloc consolidată? Pfff…

  • Din înregistrările publicate recent de Episcopie reiese că la un moment dat au pus nişte piloni anemici şi o scândură, dar numai consolidare nu se putea numi. A dat Dumnezeu să nu aibă incidente tragice!

 5. Aia care au sapat pot fi acuzati si de tentativa de crima…poate vor sa-i ucida pe ai din sant…dincolo de “sapatura” in sine, dracu’ a pomenit sa sapi paralel cu zidul cnstructiei, doar daca nu vrei sa o pravalesti peste cel din sant care sta si se uita senin…

Leave a Reply

Your email address will not be published.