Zilele acestea s-a închis expoziţia dedicată lui Picu Pătruţ de la MŢR şi unde a fost inclus şi un manuscris aflat în colecţia MJI. Despre cine a fost Picu Pătruţ aflăm dintr-un articol postat de Ilinca Damian pe blogul Cercului de Societate şi Cultură şi preluat fireşte şi pe blogul ARTE VECHI, atelierul ei personal.
Aşa că dau citire:
,,Până pe 2 decembrie Muzeul Național al Tăranului Român îl găzduiește în Sala de Oaspeți pe Picu Pătruț, ultimul mare miniaturist al Europei. Și, pentru că, în ultimul timp, miniatura a devenit unul din punctele mele de interes și sursă pentru dezvoltarea unor proiecte, am fost și eu să văd expoziția.
Am descoperit o minte ageră a secolului al XIX-lea (1818-1872), care a îmbinat armonios și creativ viața socială și cea spirituală, un creator atât literar cât și plastic, un estetician al ultimelor manuscrise din zorii tiparului, un suflet complex păstrat printre cuvinte, linii și culori în mii de pagini.
Activitatea de miniaturist și „copist” este în principal legată de viața bisericească, dar de Picu Pătruț se leagă și nume precum Anton Pann, Dimitrie Bolintineanu, Vasile Alecsandri, Dimitrie Cantemir, V. Văcărescu, Cezar Bolliac, Grigore Alexandrescu, cărora le-a inserat versurile patriotice în manuscrisele sale, ajutând astfel la promovarea ideilor naționale într-o perioadă în care acestea erau mai mult decât binevenite. De asemenea, cuprinde în lucrările sale literatură populară mitologică în proză, „pilde filosofice” dar și creații personale, versuri creștine sau profane, patriotice, compune cântări imnuri și poeme care sunt cântate și astăzi.
Continuarea pe blogul Cercului de Societate si Cultura.
Multumim frumos pentru mentionarea articolului realizat de Ilinca! 🙂