PĂSĂRILE ŞI ALTE POVESTIRI

Casa Arte vă invită vineri, 15 iunie la orele 19.00, la vernisajul expoziției „Păsările și alte povestiri” semnată de Ilinca Damian. Expoziția este al patrulea episod al conceptului „Artiștii încotro?” dezvoltat de Casa Arte în perioada mai-iulie 2012, prin care se dorește aducerea în atenția publică a problemelor tinerilor artiști și a drumului artelor vizuale în lumea contemporană.

Ilinca a absolvit în 2011 Facultatea de Istoria și Teoria Artei, secția Conservarea și Restaurarea Operei de Artă din cadrul Universității Naționale de Arte. În prezent este masterandă a Facultății de Istorie, la Istoria Artei și Filosofia Culturii.

Expoziția „Păsările și alte povestiri” este un exercițiu de gândire, pentru că, excluzând aspectul personal care ajunge până la a fi ermetic, pune anumite probleme de estetică și etichetare. Proiectul Ilincăi Damian este la a doua etapă de dezvoltare, primul concept materializându-se prin realizarea unei expoziții personale de artă decorativă, respectiv pictură pe lemn. În cea de-a doua etapă vom avea de-a face cu reconstrucția spațiului și crearea unei stări de fapt. Fiind însoțită, nu de un discurs explicativ, ci de un recital de muzică de cameră, „Păsările și alte povestiri” dorește să facă noi conexiuni mentale. Dacă primează starea transmisă, dacă totul are un sens într-un anumit context, ce este mai important? Mediul care conține opera de artă sau lucrarea în sine? Dacă ne găsim privind decontextualizări, iar acestea, în căutare frenetică de context cultural care să le înglobeze, adoptă mediul în care sunt prezentate, oare într-un alt context ele vor exprima altceva? Avem nevoie de o povestire ca să pricepem ceva pur vizual?

Motivul păsării reluat obsesiv are rădăcini adânci, nu atât în istoria personală a autoarei cât în lumea din jurul ei. Pasărea omniprezentă devine răspunsul la multe din întrebările puse de-a lungul timpului și se conturează plastic prin decontextualizarea și recompunerea unor motive recurente din miniatură, arta naivă sau arta decorativă. Alegerea acestor surse de inspirație este motivată prin incercarea de a nu se raporta la realitatea obiectivă, ci la o realitate deja trecută printr-un filtru sensibil, personală si umanizată, al cărei sens este complet într-un anumit orizont cultural. Simetria, un alt motiv recurent, este expresia echilibrului și organizării, constituindu-se aici ca model de organizare. Alegerea spațiului, un apartament interbelic din zona istorică a Bucureștiului, caută să surprindă ideea de spațiu intim, conținător al unei lumi deja concretizate.

Ne regăsim așadar, în fața unor elemente cu o încărcătură deja existentă: apartamentul, muzica, arta decorativă, arta plastică. Este un fenomen de bricolaj mental. Se întâmplă să reconstruim și să modificăm percepția noastră asupra orizonturilor deja conturate. Sau măcar asta se dorește.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 15 iunie 2012, la ora 19.00, cu un recital de muzică de cameră (chitară clasică) interpretat de Alexandru Mihalcea și Daniel Bota.

Leave a Reply

Your email address will not be published.