Un bilanț și un pomelnic

Finalul formal al  războiului rece în 1989 a permis evaluarea pierderilor umane și materiale din cei 50 de ani de comunism, un altfel de război, mai perfid, mai adânc și atroce. Au fost înnumărați morții din lagăre, din închisori și de la Canal. S-au înregistrat  pierderile din familii, bisericile distruse, satele dispărute, tradițiile moarte, țăranul în agonie. Nu au mai putut fi înnnumărați morții vii,  rupți de viața creștină, trăind vegetativ și haotic, massa de manevră a unei clase politice corupte până în măduva oaselor, obiectul de activitate al unui sistem medical gigantic și ineficient. Erau prea mulți și pretutindeni. Au fost lăsați în grija lui Dumnezeu cu speranța că unii dintre ei vor învia. Și minunea Domnului e în plină desfășurare.

            Bilanțul  a dovedit ceva neîntâlnit în istorie. Și anume aceea că  mai simplu și rapid ar fi fost să evaluezi ce mai rămăsese viu. Numărătoarea s-ar fi sfârșit în câteva ceasuri. Ar fi fost o listă de oameni și de sfinți. Unii pe pământ, alții în Cer. Cu ei s-ar fi putut pune un nou început,  pentru că trecuseră prin foc și rămăseseră vii.

Din  lista cea  scurtă, redau trei nume de eroi: episcopul Grigore Leu, poetul Radu Gyr, doamna Dorina Potârcă așa cum sunt menționați de blogurile Pelerin Ortodox, Apologeticum și Flori Bălănescu. Unii sunt eroi, alții martiri.

Grigorie Leu, un episcop martir

Citeşte şi:GRIGORIE LEU, arhiereuvicar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Episcopul Grigorie Leu este un slujitor martir al neamului romanesc. Nascut in data de 2 mai 1881, intr-o localitate din judetul Vaslui, marturisitorul Grigorie Leu a fost episcop al Argesului, iar mai apoi al Husilor, trecand la cele vesnice in ziua de 1 martie 1949 si fiind inmormantat in spatele Altarului Catedralei Episcopale din Husi.

Grigorie Leu, un episcop martir

Gheorghe Leu s-a nascut in ziua de 2 mai 1881, in localitatea Tutcani, din judetul Vaslui. Neamul sau merge adanc, in istorie, pana in vremea domnitorului Alexandru cel Bun, cand un hrisov de secol XIV aminteste de “Costica Leu”. De atunci si pana in vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, neamul sau este consemnat de mai multe documente….
Continuare la PELERIN  ORTODOX

Posted on by admin

Radu Demetrescu-Gyr, fiul cunoscutului actor craiovDumitrescu, s-a născut la 2 martie 1905 la Câmpulung-Muscel. Tatăl său se născuse la Braşov. A absolvit ca premiant Conservatorul din Bucureşti. Ştefan Demetrescu a început să joace teatru de timpuriu. La vârsta de 16 ani intră în trupa unui vestit actor. Pleacă la Paris cu o bursă, unde studiază arta dramatică. Înapoiat înţară (1898) este angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. În legătură cu venirea sa la Craiova, aceasta s-a produs în anul 1908 sau 1910.


Mama sa se numea Eugenia Gherghel şi îşi avea originea după tată în Botoşani. Bunica ei dupătată, Mina Von Gelch, era de origine germană. Astfel, Eugenia Gherghel, mama poetului Radu Gyr, a căpătat de la părinţi o frumoasă cultură clasică germană,dar şi o solidă cultură şi educaţie muzicală, mama fiind pianistă…

Continuare la APOLOGETICUM

„Din păcate, pesimiştii au întotdeauna dreptate”

Flori Bălănescu
„Din păcate, pesimiştii au întotdeauna dreptate
„O societate se frânsese.
O parte va coborî mereu şi se va prăbuşi,
şi alta, mult inferioară, formată din «les bas-fonds»,
se va ridica peste ruinele ei”.
Dorina Potârcă, Amintirile unui „element dubios”, Fundaţia Academia Civică, Bucureşti, 2011.

Cartea este de format mic, are 139 de pagini de text şi o anexă cu fotografii de familie şi còpii ale actelor de detenţie ale familiei Potârcă. Contrar aparenţelor, este densă în informaţii şi trăirea rememorării, un merit deosebit avându-l şi redacţia prin cele peste 70 de note de subsol, ce vin să completeze fericit portretele celor pomeniţi de autoare.
Ştefania Olga Teodora Marinescu Potârcă a avut neşansa de a deveni în anii de început ai regimului comunist şi element(ă) şi dubioasă. Cea mai evidentă „vină” a ei consta în calitatea de soţie a unui „duşman al poporului”, Virgil Potârcă – oltean naţional-ţărănist din Pleniţa, Dolj, fost ministru al Justiţiei, al Agriculturii, al Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor, arestat şi condamnat administrativ cu Lotul demnitarilorîn noaptea de 5 spre 6 mai 1950, şi care avea să moară în penitenciarul Sighet, la 6 iunie 1954. Naţionalizarea din 1948 a aruncat familia Potârcă în stradă. Însă, „elementele dubioase” nefiind de încredere, după arestarea capului familiei, Dorina este scoasă cu cei doi copii minori şi din apartamentul închiriat, aproape cu mâinile goale. Pentru a izola „răul” întruchipat de vechea clasă politică, femeia este încărcată în camion, cu tot cu copii, şi dusă de Securitate în domiciliu obligatoriu în cartierul rău famat Crucea de piatră, în marginea oricărei….
Continuare la FLORI BĂLĂNESCU

Leave a Reply

Your email address will not be published.