POVEȘTI ProT (e)V(reiești)

Poveștile evreiești croite împotriva Invierii lui Hristos au existat, s-au modificat, umflat și adaptat de 2000 de ani încoace. Mai nou, sunt camuflate științific și turnate prin canale de teledejecție în urechile fraierilor. Așa se face că ProTV ne anunță bombastic la începutul Postului Mare despre o descoperire care schimbă 2000 de ani de istorie. Ei zic că potrivit unor arheologi israelieni Iisus Hristos nu a Înviat.

Ce-au descoperit de fapt arheologii israelieni?

De știrea bombă era agățat un scurt text argumentativ din care aflăm că a fost găsit un cavou în care se aflau mai multe cutii cu oase umane. Pe o cutie se afla inscripția ,,Iehova, ridică-te,,! Cavoul nu a fost deschis. Nici o mână de arheolog nu a atins descoperirea milenară. Totul a fost cercetat de un ,,roboțel,,. Probabil un fel de sondă cu o cameră de luat vederi în vârf Din ce spun ei, nu a fost practic nici o cercetare arheologică propriu-zisă ci doar o amărâtă de investigație video-fotografică. Au plimbat bățul prin cavou, s-au uitat pe cameră, au citit rapid inscripția și au lansat gogomănia. Daily mail a difuzat-o și Pro-TV a umflat-o cu litere de o șchioapă.

Așa că știrea-bombă e o minciună gogonată

Prin urmare arheologii nu au descoperit nici un mormânt al lui Iisus Hristos deoarece:
1) Praful de investigație făcut de ei nu se compară cu ceea ce ar fi trebuit să fie cercetarea și descoperirea mormântului unei personalități.
2) Arheologii au făcut doar o datare aproximativă bazată pe o încadrare culturală.
3) Argumentul unei inscripții este mai mult decât șubred.
4) Hristos nu a avut un mormânt monumental ci unul de rând.

Să le luăm pe fiecare în parte.

1. Descoperirea și cercetarea mormântului unei personalități nu este niciodată o descoperire întâmplătoare în cadrul altor descoperiri. Mormântul unei personalități este întotdeauna căutat. Să înțeleg că arheologii israelieni caută mormântul lui Hristos? Nu ar fi cinstit din partea lor. In Ierusalim există Biserica Sf. Mormânt unde, la fiecare Paște, coboară Lumina Sfântă. Dar, mă rog, unii pot cerceta și noduri în papură. Revin la subiect.

Cercetarea și descoperirea mormântului unui om important este un proiect pluridisciplinar bazat pe o strategie de cercetare. Se desfășoară de-a lungul mai multor ani. Proiectul include studii de geografie istorică, de topografie, antropologie fizică, antropologie culturală, toate subsumate cercetării arheologice propriu-zise. Proiectul include o documentație amplă. Rezultatul constă în informație istorică și un patrimoniu cultural mobil compus din diverse piese de inventar aflate în mormântul propriu-zis. Nimic din toate acestea nu apare în relatarea-bombă. Toată cercetarea se reduce la o inscripție pe un osuar. Dar, poate cutia era goală? De unde știu ei că în cutie nu se afla o altă inscripție cu textul ,, Mântuirea a trecut pe lângă voi. Fraierilor!,,?

2. Să revenim la lucruri serioase. Arheologii pot face doar încadrări culturale. Și în cazul de față au spus că e un cavou creștin pe baza simbolurilor care decorează ansamblul. Însă o cultură se încadrează cronologic de-a lungul a sute de ani. Și asta au și spus arheologii israelieni, că mormântul este din secolul I d. Hr. Adică se încadrează cronologic între anii 1-100. Pentru demografia istorică această încadrare înseamnă trei generații de oameni. Prin urmare mormântul aparține unui individ din cele trei generații. Fără a se putea preciza care anume.

3.Inscripțiile nu constituie întotdeauna un indiciu clar. In primul rând că pot importa erori de traducere. Pot fi adăugate ulterior. Pot fi scrise greșit din vechime. Poate s-a vrut a fi ,,Iehova, ridică-mă,, ceea ce se încadrează oarecum în mentalitatea creștină . În timp ce ,,Iehova, ridică-te,, se încadrează clar în blasfemiile proferate de evrei la adresa creștinilor.

4. Hristos nu a avut un mormânt monumental gen piramidă, mausoleu, columnă etc. așa încât să fie unic. Trupul lui a fost depus într-un mormânt oarecare pentru că a luat statutul unui om de rând. Și asta schimbă cu totul strategia cercetării. De pildă, din 20 milioane de locuitori, cât are România astăzi, vor rămâne cu siguranță 20 milioane de morminte pe care arheologii viitorului le vor data sec. 20-21 d. Hr. Dar, evident, nu le vor cerceta pe toate. Așa se face că, arheologii găsesc doar o mică parte din mormintele unei generații. Să identifici mormântul unui cutare om e imposibil. Practic, se caută acul în carul cu fân. In vremea lui Iisus au trăit câteva milioane de oameni și în pământul Israelului sunt câteva milioane de morminte din epoca Lui. Ca să atribuie cu exactitate un mormânt de asemenea importanță ar trebui să le descopere pe toate, să le cerceteze, să le compare, să le analizeze în context istoric. Cu siguranță ar descoperi câteva mii de inscripții cu numele lui Iisus și diverse mesaje.

De ce mă minunez eu?

De indârjirea iudeilor și de măgăria Pro-TV. Să le luăm pe rând!

1) Poveștile evreiești nu țin de un moft al unor habotnici izolați ci fac parte din ampla strategie de apărare a celei mai vechi religii monoteiste din lume care este iudaismul. Dacă Iisus a Inviat, așa cum cred creștinii, atunci iudaismul nu își mai are sens, și-a împlinit rostul, a fost doar o etapă, poate să moară. Cele două religii nu pot coexista fără să se anuleze reciproc istoric, teologic, dogmatic. Creștinii cred și sunt convinși că ei sunt noul Israel, că Dumnezeul Vechiului Testament și-a împlinit promisiunea de mântuire a omului prin Iisus Hristos. Așa că lucrurile stau tragic. Istoria înregistrează, de 2000 de ani, două popoare care se revendică a fi poporul ales de Dumnezeu pentru a mântui omenirea. Vechiul Israel, evreii care încă mai așteaptă pe Mesia și Noul Israel, creștinii care cred că Mesia a sosit în persoana lui Iisus Hristos. Dar Dumnezeu știm că a ales doar un singur popor, nu două. Prin urmare, unul din cele două popoare este fals. Pentru ca iudaismul să își continue așteptarea milenară în sufletul a câteva milioane de oameni, singura soluție este să susțină fie că Hristos nu a existat, fie că nu a Inviat. Așa că, probabil, în disperare de cauză îi caută mormântul.

2) Ca orice măgărie, știrea Pro-Tv nu poate fi explicată. Poate fi comparată însă cu isprăvile măgarului Mitică. L-am întâlnit acum vreo cinci ani într-unul din satele ialomițene. Era măgarul preferat al patronului unei ferme de capre. Păștea toată ziua lângă gardul caprelor, de-a lungul șoselei sau pe lângă fosta bodegă numită incredibil chiar ,,Măgarul tăvălit,,. Ulterior devenise șeful a trei măgari pe care îi păștea obrăznicește pe margine șoselei, obligând mașinile să îi ocolească . Și, lucru neașteptat, Mitică ataca oameni, animale și căruțe cu cai. După ce scotea niște răgete pe care nimeni nu le lua în seamă măgarul sărea la bătaie, cu dinții și cu copitele din față la gâtul cailor. Unui om i-a rupt mâna, pe altul l-a alergat. Era scandalagiul satului. In fine, a fost reclamat, i s-a agățat o tinichea de coadă ca să fie ocolit și în cele din urmă … a dispărut. Așa a învățat măgarul că ,,domnia și prostia se plătesc,,. Așa cum va învăța și măgarul Pro-Tv că înjurăturile de Hristos aduse unei țări cu o cultură creștină, se vor plăti. Hristos care răsplătește și o cană cu apă dată în numele Lui, nu va lăsa neplătită o căldare de lătură aruncată pe numele Lui.

Date despre subiect la Apologeticum

2 thoughts on “POVEȘTI ProT (e)V(reiești)

  1. Frumos si la obiect. A cata oara se intampla asta? Deja de cativa ani buni au pornit o campanie furibunda impotriva crestinismului cu tot felul de argumente seci bazate pe "descoperiri" la fel de uscate de substanta. Stai sa vezi ce va urma. Cat despre PRO TV……

  2. Doamne ajută! Am observat și eu campania anticrestina. Incep atacurile in post si mai ales in prima saptamana când se stie că preoții și ierarhii țin un post mai aspru inclusiv duhovnicesc și care ii opreste de a răspunde unor atacuri de acest gen. Dar, mă rog, rămân păcătoșii ca mine, care slobozi la gură cum sunt, ar putea să le răspundă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.