In luna noiembrie au trecut la Domnul trei mărturisitori : ieromonahul Daniil (17 noiembrie), Părintele Gheorghe Calciu (21 noiembrie) şi părintele Arsenie Boca (28 noiembrie). Deşi toţi au primit harul preoţiei, fiecare a mărturisit în felul lui, semn că Hristos nu nivelează caracterul omului ci îl împlineşte dăruind fiecărei personalităţi darul şi puterea de a se desăvârşi.
Cei trei sunt tot atâtea chipuri ale mărturiei creştine, semn că martirul nu are portret-robot, ci doar un chip al lui Hristos, care poate sălăşlui în fiecare dintre noi. Dacă vrem! Părintele Daniil cunoscut mai mult sub numele de mirean de Sandu Tudor a mărturisit cu putere şi pasiune. Faptele lui şi de mirean şi de călugăr dovedesc aceasta. A trăit năvalnic şi a murit ca un mucenic în temniţa Aiudului.
Părintele Gheorghe Calciu a mărturisit cu consecvenţă şi răbdare, luînd mereu viaţa de la capăt, consecvent în mărturia lui atât în temniţă cât şi în lume, în faţa puterii politice dar şi a neputinţei omeneşti, în regimul comunist dar şi în libertatea Americii.
Părintele Arsenie a mărturisit prin viaţă şi prin cuvânt, prin cuvinte vii, prin darul de proroc.
Ce au în comun aceşti oameni cu personalităţi atât de diferite?
Pe scurt, menţionez doar:
1) Harul cuvântului, scris sau vorbit, cu puterea de a schimba oameni, de a impresiona, de a conduce spre Hristos. Şi au suferit pentru acest cuvânt. Articolele lui Sandu Tudor au fost capete de acuzare. ,,Cuvintele către Tineri,, ale lui Gheorghe Calciu i-au mai adus cinci ani de închisoare. Pentru predicile sale părintelui Arsenie a fost marginalizat o viaţă întreagă.
2) Ctitoria. Fiecare dintre ei a ctitorit ceva: reviste, grupuri de credinţă, mănăstiri, locaşuri, biserici. Au vindecat suflete. Toată viaţa lor au adunat oameni în jurul lui Hristos.
3) Puterea de a trăi în lume ca şi cum nu ar face parte din ea. Purerea de a sta neclintiţi împotriva curentului epocii, de a merge consecvenţi pe cărarea lor, de a nu se abate, de a nu se lăsa impresionaţi.
Cele trei trăsături menţionate de mine sunt specifice sfinţilor din toate epocile. Doar orb să fii să nu vezi aceasta.
Mulţi dintre contemporanii noştri analizează viaţa lor în contextul politic al epocii în care au trăit, adică leagă faptele lor de evoluţia regimului ateist comunist. Opinia mea este că indiferent în ce epocă ar fi trăit, cei trei la fel s-ar fi manifestat. Mărturia lor nu este împotriva unei epoci ci împotriva gândirii anticreştine. Dovadă că toţi trei au prins cel puţin două regimuri politice şi mărturia lor a fost aceeaşi. De aceea vă spun că a reduce mărturia lor la o simplă răfuială sau rezistenţă faţă de regimul comunist este o eroare fundamentală. Datorită acestei erori banale de interpretare dosarele lor de canonizare sunt în aşteptare şi acum.
Să ne lumineze Dumnezeu să vedem adevărul din fapte şi adâncul din cuvintele lor!
A se vedea şi:
Profil de sfânt contemporan:Gheorghe Calciu