PÂINEA ÎN ŢEST

Dacă până acum vreo 40 de ani pâinea în ţest era o banalitate în satele oltene, azi a devenit subiect de studiu etnografic. Am mâncat pâine în ţest la Muzeul Agriculturii din România cu ocazia celui de-al XVI Congres CIMA (Asociaţia Internaţională a Muzeelor de Agricultură) desfăşurat la începutul lunii septembrie în România (singura dată când a avut loc în ţara noastră).
Ingeniozitatea acestei metode străvechi constă în aceea că pentru a coace pâine (de ce nu şi turte, lipii) nu ai nevoie de cuptor ci doar de o vatră şi un castron uriaş de lut numit ţest. La demonstraţia de la muzeu vatra era amenajată cu cărămizi de şamotă, dar sunt convinsă că în vechime vatra era simplă amenajată pe pământul gol. După ce ardea un foc de lemne, vatra era curăţată de cenuşă şi direct pe ea, fără nici o tavă, se punea pâinea care era acoperită cu ţestul. După 30-40 min. pâinea era gata. Are un gust deosebit.
(foto: Emilia Corbu)

17 thoughts on “PÂINEA ÎN ŢEST

 1. Stimata doamna,

  Va invit in satul mamei soacre, in Teleorman, si puteti manca cata paine facuta la test doriti.
  Nu va puteti imagina ce gust are "goala", apai cu branza si rosii zemoase, sau cu pastrama de oaie facuta pe jar si vin rosu sau must 🙂

  Cu deosebita consideratie,
  EMB

 2. Mulţumesc de invitaţie, domnule Eugen!
  Poate cu voia lui Dumnezeu vom ajunge o dată şi la soacra dvs. Până atunci caut să cumpăr un ţest.
  Cu aceeaşi preţuire,
  Emilia

 3. Am inteles că la Slatina ar exista un centru. Dar cred că pot fi comandate şi olarilor. In definitiv este un castron uriaş. Mă voi interesa in primăvară.

 4. @Leo,
  Şi eu vreau să cumpăr unul dar mai spre primăvară.
  Trebuie să îi intrebăm pe cei de la Muzeul Agriculturii din Romania, cu sediul in Slobozia, de adresa celor din Slatina care lucreaza aşa ceva. Contactaţi-mă spre finalul săptămânii viitoare. E vorba să ajung până la ei.

 5. @ Anonimus,
  M-am interesat și am aflat următoarele.
  Țesturile se fac în luna mai sau iunie, ca să poată fi uscate la umbră și în același timp să fie cald. Există niște meșteri în Slatina care fac țesturi, dar mai nou, colegii de la Muzeul Agriculturii mi-au spus că fac și ei țesturi. Deci cel mai bine ar fi în luna mai să luați legătura cu ei la numărul de telefin al muzeului.

 6. Pt. George,

  V-am publicat comentariul, dar sper să nu fie o glumă proastă sau o păcăleală. Ce garanţii ne daţi, în afară de numărul de telefon şi adresa de e-mail?

 7. A reusit cineva sa cumpere un test paine ? Daca da, cu ce pret, de unde si comentariu dupa ce s-a copt paine multa.

 8. Pingback: Răpotinul ţestelor şi Marţea Mânioasă: a doua sărbătoare a femeilor |

Leave a Reply

Your email address will not be published.