Petiţia ,,Apăraţi istoria românilor,, a fost înregistrată oficial

Petiţia ,,Apăraţi istoria românilor,, a fost înregistrată oficial. Le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut, ziariştilor care au mediatizat cazul, istoricilor care s-au implicat direct, românilor din lumea întreagă şi aşteptăm cu toţii răspunsul solicitat instituţiilor reprezentative. In definitiv, istoria românilor este a noastră, a tuturor.

În perioada 17 iunie-3 iulie 2011 (16 zile) a fost semnată de 1000 persoane. S-a aflat în topul celor mai populare petiţii şi zile în şir a fost, conform statisticilor, cea mai semnată petiţie.
Printre semnatari se află cadre didactice universitare, istorici, arheologi, teologi, intelectuali din diferite domenii, studenţi.
A fost semnată şi de mulţi români aflaţi în SUA, Australia, Canada, Suedia, Republica Moldova, Danemarca, Olanda, Franţa etc.
Provenienţa semnatarilor ne indică faptul că pe primele trei locuri se află trei oraşe, mari centre universitare, Bucureşti, Constanţa, Iaşi, iar pe locul patru se află Clujul (redat în tabelul statistic la trei puncte diferite).

Un cuvânt special trebuie să adresez istoricilor care, deşi nu ştiau de proiectul ,,România medievală,, s-au informat rapid şi au reacţionat. Dacă aşa ceva s-ar fi petrecut pe vremea lui Iorga, lumea istoricilor ar fi luat foc. Dar aceia erau unul şi unul. Puţini, dar foarte buni. Studiile şi cărţile lor sunt şi acum valabile prin bogăţia de idei dar şi prin documentarea completă, la nivelul timpului lor.

Degeaba azi există câteva sute de istorici şi bibliotecile de istorie măsoară zeci de metri liniari de carte de specialitate, dacă această ştiinţă nu iese dintre zidurile ei. Zic ei că nu fac politică. Dar noi, oare, facem politică? Atunci când politica deraiază lamentabil în istorie şi spulberă o întreagă epocă, cine trebuie să reacţioneze?

De când istoricii consideră că misiunea lor s-a încheiat doar cu publicarea unui studiu într-o revistă de specialitate citită doar de 0,3% din populaţie? Rezultatele cercetărilor istorice au aplicabilitate în multe domenii, de la elaborarea planurilor urbanistice generale (PUG) până în cinematografie şi diplomaţie.

Atunci când un sit arheologic este în pericol de distrugere, arheologii ştiu să facă scandal şi reuşesc de multe ori să salveze situl, deşi oficial treaba era a Direcţiilor de Cultură.
Aşa şi în cazul de faţă când promovarea imaginii României în străinătate implica şi un proiect cu privire la istoria medievală a României, istoricii erau obligaţi să reacţioneze dacă proiectul nu respecta istoriografia românească.

12 thoughts on “Petiţia ,,Apăraţi istoria românilor,, a fost înregistrată oficial

  1. Au mai fost si istorici care au semnat petitia… Chiar daca nu medievisti, si chiar daca nu celebritati.
    Comparatia cu perioada interbelica m-a facut sa zambesc… amar.
    Daniel Focsa

  2. Ştiu că au fost istorici şi arheologi care au semnat, unii chiar celebrităţi şi mă refer la cei din Constanţa şi Iaşi, atât din Universitate cât şi din muzee. Dar au fost şi din Bucureşti, Brăila şi multe alte locuri. Şi au mai fost şi alţii care au semnat din solidaritate şi nu şi-au dat numele pentru că nu citiseră cartea. Un grup important a fost cel al profesorilor de istorie, muzeografilor, restauratorilor etc. deci tot din domeniu.
    Şi au fost şi istorici care s-au implicat mai mult decât alţii şi cărora le mulţumim din suflet, ca tuturor dealtfel.

  3. Drama istoricilor astazi este ca – cel putin in cazul celor care se ocupa de subiecte "sensibile" ale secolului XX, alternativa este sumbra: sa faca parte din Sistem, sau sa fie marginalizati. Majoritatea universitatilor, institutelor de cercetare, muzeelor, au portile inchise pentru oameni valorosi, dar incapabili de tranzactii cu propria constiinta. In momentul in care sunt cinstiti si vor sa scrie si sa apere adevarul si nu minciunile oficiale, sunt complet marginalizati. Se impune, incet incet, dogma politica, adevarul unic, corectitudinea politica. Daca esti istoric si nu esti dispus sa te prostituezi stiintific, moral, politic, esti liber sa mori de foame. Realitatea in care traim incepe sa semene cu cea din anii 50.
    Din fericire, se mai intampla si minuni, mai sunt si exceptii, din fericire mai exista si un Dumnezeu.
    Daniel Focsa

  4. Asa ca in povestile romanesti vechi cu un ochi care ride si un ochi care plinge va scriu cu bucurie pentru reusita dar si cu tristete pentru subterfugiile aiurea de genul "noi nu facem politica". Si deci atunci acceptam ca normala publicarea unei istorii nationale false de 7 milioane de euro promovate la nivel international pe banii tuturor si stam linistiti de o parte??? Daca despre familia fiecarui istoric cu asemenea argument in capsor s-ar scrie o carte cu minciuni si s-ar promova pe toate canalele media tot asa ar raspunde domniile lor ca nu fac politica si si-ar lasa familia batjocorita? Nici vorba! Si ce e altceva natiunea decat familia extinsa la scara sociala? Asadar sa fim seriosi! Este o formula care ascunde altceva, curbarea aceea a coloanei atat de mult incat ti se face sila si mila in acelasi timp…ceva ce a fost atat de cultivat de comunisti incat acum nu mai suntem in stare sa recunoastem in noi si sa admitem la nivel de natiune: fa-te mic sa nu te observe nimeni, ai grija pe cine superi, sa nu deranjezi pe nimeni ca cine stie de unde ti se trage iar vocabularul la nivel social este plin de asemenea zicale care incurajeaza neactiunea (si alte stari negative). Insa aceste zicale functioneaza atunci cand standardele stiintifice nu sunt in ordine, cand scartaie undeva profesionalismul sub diferite forme… "Mi-e prieten Platon dar mai prieten Adevarul" a devenit "Mi-e prieten Platon si nu pot sa il supar ca cine stie cum imi afecteaza asta cariera si viitorul". Astept sa vad ce raspuns puteti primi la petitie! Doamne ajuta! cristina

  5. Adaug un gand crestin cald pentru acesti istorici ca Dl Videnie si dl Focsa pentru verticalitatea si curajul de a alege ce trebuie ales: Adevarul. Dumnezeu sa va dea putere in aceste incercari si ajutor neintarziat in toate. c.p.

  6. Ati deschis un subiect care ar merita un articol aparte: situatia istoricilor din Romania de azi. Si nu ma refer la situatia economica (proasta, pentru cei mai multi), ci la cea morala. Ma refer indeiosebi la specialistii pe istorie contemporana care abordeaza anumite subiecte cu incarcatura politica, legate de perioada interbelica, al doilea razboi mondial, perioada comunista. Unii sunt cumparati. Burse grase, colocvii internationale de cateva ori pe an, posturi caldute si bine platite imediat ce termina vreun master sau se intorc din vreo America… Evident, de astfel de tratamente de favoare se bucura in special cei a caror constiinta este de vanzare, cu parinti sau bunici, actuali oameni de afacere, fost securisti, politruci, turnatori. Oameni pentru care delatiunea, marsavia, lipsa de caracter sunt traditie de familie. Ceilalti sunt marginalizati. Aceia care nu pot fi cumparati, sunt fie intimidati, fie/si tinuti in mizerie materiala, ca sa nu aiba timp si chef sa se mai ocupe de istorie. Cei mai naivi dintre acestia se mira cand revistele nu ii mai publica, cand sunt dati afara fara motiv din servicii, si asa mai departe. Si se intreaba : in ce tara traimn ? Cei mai putin naivi isi asuma crucea, fiindca slujirea Binelui si a Adevarului implica o jertfa asumata.
    Ideea este ca istoricii sunt (ar trebui sa fie) niste depozitari ai memoriei nationale, ai identitatii noastre ca neam, si tocmai de aceea, sunt fie cumparati fie distrusi, dati la o parte. Este important, pentru dusmanii de ieri si de azi ai neamului romanesc, sa nu existe oameni care sa scrie si sa vorbeasca decat asa cum vor ei.
    Ordinul lui Lenin ("Dintre intelectuali, sa fie impuscati doar istoricii") se aplica intocmai, intr-o maniera soft, si in prezent.
    Daniel Focsa

  7. Pt. Clique-Cliche,

    Mulţumesc! Ar trebui văzut dacă este o brăţară dacică originală sau doar o copie de efect. Poate vede şi cine trebuie!

  8. Pingback: TUPEU DE PATAPIEVICI | Descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published.