Stimate domnule Laurent Chrzanovsky,

Stimate domnule Laurent Chrzanovsky,

Mă bucur nespus că, în sfârşit, aţi renunţat la formula neacademică ,,sună un prieten,, şi m-aţi abordat direct. Uneori, argoul şochează, dar are efect. Să lămurim lucrurile! Nu voi intra în detalii ştiinţifice, ne oprim la cele pământeşti.

Referitor la proiectul expoziţional pe care îl pregătiţi am unele nelămuriri. Îmi permit să le am şi mă simt datoare să mă implic. Anul acesta împlinesc 20 de ani de când am mers în calitate de studentă pe primul şantier arheologic şi 10 ani de când am început să cercetez sistematic o aşezare medieval-timpurie, necunoscută până atunci. Este drept că nu am făcut o expoziţie internaţională ca tine, dar am realizat peste 30 de expoziţii mai mici. Jumătate din viaţa mea am petrecut-o în muzeu. Deci, am şi eu o mică experienţă.
Acest proiect cât şi comentariul pe care mi l-ai trimis frapează printr-o serie de aspecte inedite pe care le schiţez mai jos.

1. Răsturnarea rolurilor:

Organizarea unei expoziţii presupune mai multe etape. Conceperea unui proiect, o tematică de idei, tematica desfăşurată. Partea de concepţie este realizată de cercetători, academicieni, oameni de ştiinţă. Selecţia de materiale, expunere, mapa de prezentare (catalog de expoziţie, pliante, afişe) este realizată de muzeografi în colaborare cu designeri şi diverşi specialişti. Dacă dumneata ceri unui academician să facă un banal catalog de expoziţie iar tu scrii partea teoretică a proiectului, înseamnă că ceva este în neregulă. De când au ajuns academicienii să scrie cataloage de expoziţie? Un catalog de expoziţie cuprinde descrierea pieselor prezente în expoziţie. Atâta tot! Volumul ,,România Medievală,, de care vorbim aici nu este semnat de nici un academician. Din descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale reiese că eşti autor principal.

2. Un decalaj prea mare, de doi ani, între publicarea părţii teoretice a proiectului şi deschiderea propriu-zisă a expoziţiei pentru care constat că nici măcar nu aveţi materiale. Acum le adunaţi de prin muzee. Prin urmare dvs. nu aveţi nici măcar tematica desfăşurată care presupune lista de piese. Care-i rostul acestui buzdugan aruncat cu doi ani înainte de eveniment? In România nu se practică aşa ceva. O expoziţie este prezentată sub toate aspectele, la deschidere.

3. Bugetul proiectul a fost menţionat în presa şi anume în Gazeta de Cluj, într-un articol semnat de Tiberiu Hrihorciuc, la care am făcut trimitere:
http://www.gazetadecluj.ro/citeste/2628-romania-medievala-cultura-prin-care-se-intelege-europa. In consecinţă, discutaţi cu ei.

4. Eu nu vă acuz şi nu vă atribui nimic, stimate domn. Doar am făcut unele constatări. O parte din ideile publicate în volumul ,,România Medievală,, se regăsesc în scrieri mai vechi. Mă întreb şi vă întreb de ce nu aţi mers la cea mai recentă sinteză pe această temă publicată în 2003 în Tratatul de Istorie a Românilor? Sinteză realizată de academicieni. De ce v-aţi dus la scrieri din anii 1960? Oare în 50 de ani de cercetare istorică nu s-a mai scris nimic pe această temă? Nu eu v-am fixat pe o anumită poziţie, ci dumneavoastră, prin ceea ce aţi scris v-aţi situat pe locul acela. Dacă vă convine, justificaţi-l! Dacă nu vă convine, schimbaţi-l!

5. Trecutul unui popor nu este un lucru de joacă, domnule Chrzanovsky. Nu poate fi cosmetizat, modificat, eludat. Dacă expoziţia la care lucrezi s-ar fi numit ,,Migraţiile în Europa Centrală şi de Sud-Est,, fii sigur că ar fi fost un succes. Doar că trebuia să depăşeşti graniţele României. Dar dacă se numeşte ,,România Medievală,, atunci este un abuz de interpretare. Migraţiile de atunci au schimbat faţa Europei Centrale, de Sud-Est şi a Balcanilor. Nu ai voie să plasezi doar în ,, România Medievală,, fenomene desfăşurate pe teritorii geografice ample.

5. Cât priveşte cele două pete de culoare din exprimarea mea, Laurent dragă, ia-le aşa cum sunt! Tot aşa voi lua şi eu exprimarea dumitale cu ,,supa şi scuipatul,, din comentariul pe care mi l-ai trimis. Dau Slavă lui Dumnezeu că mi-a dat abilitatea de a vorbi pe înţelesul tuturor, de la specialişti, dovadă cele peste 500 de pagini de articole, studii, comunicări publicate în reviste de specialitate până la oameni din diverse categorii sociale. Iar faptul că blogul meu e uneori mai citit decât presa locală e o mărturie în acest sens. Dacă exprimarea mea te-a supărat, iartă-mă! Dar să îţi ceri şi tu iertare de la cei aproape 20 de milioane de români, pe banii cărora ai publicat cartea şi de ai căror strămoşi nu te-ai învrednicit să scrii un paragraf clar şi fără echivoc. Aşa, ca să fim chit!

Emilia Corbu

P.S. Comentariul domnului Chrzanovsky la care fac referire în text se află publicat la postarea ,,Istorie şi Politică. Roesler, Roller, Chrzanovsky,,.
Vedeţi şi:
Despre fals în istorie
Un scandal în devenire ,,România Medievală,,.
Citiţi şi vă îngroziţi!

11 thoughts on “Stimate domnule Laurent Chrzanovsky,

 1. Eu ma gandesc ca mai bine detaliati si incepeti de pe acum sa dezvoltati subiectele abordate ca mai mult decat atitutidi politicoase (presarate ici-colea cu atat de bine exersatul scuipat – sic! de ironie) nu veti avea. Nu stiu ce trebuie sa se zguduie la noi acasa,ca totusi acesta timpenie sa se opreasca.
  Rugaciuni si ganduri bune si din parte-mi (chiar daca mi-s o personulitate),
  si cu mult respect pentru munca dv.ca le-ati punctul pe TZ si de data aiasta (nu as fi schimbat nimic din ce ati scris nici un cuvintel!)
  cristina poponete

 2. @ cristina
  multumesc! chiar nu stiu ce trebuie sa se zguduie ca acest scandal sa inceteze.

  @ mihail andrei
  Multumesc! voi intra si eu pe blogul dumneavoastra.

 3. Acest scandal şi altele de acest gen vor înceta numai atunci când la conducerea ţării vor fi persoane care doresc progresul, nu distrugerea României. În prezent se menţine situaţia postdecembristă caracterizată magistral de domnul Valentin Bilţ:
  “REVOLUŢIA, ca şi puhoaiele,
  înalţă gunoaiele: trădătorii
  şi incendiatorii,
  şi contrabandiştii,
  teroriştii, bişniţarii,
  hoţii, excrocii şi prostituatele
  care îşi fac mendrele
  până se întăresc legile
  După care sunt puşi sa frece
  closetele
  şi sa lustruiască zabrelele…
  Aşa li se cuvine!
  Şi cu cât mai repede
  Cu atât mai bine”
  A trecut cam mult de la revoluţie. E cazul ca gunoaiele înălţate de revoluţie (sau de ce a fost atunci) să fie aşezate unde le e locul.

 4. "Românul" Laurent Chrzanovsky ar face bine sa ne crute de "adevarurile lui istorice"………
  Acest "român" face parte din cei ce sug sângele bietului Popor Român.

  Laurent ia-ti catrafusele si lasa-ne, pleaca si mai ocupa-te si de alte meleaguri!!!!………

 5. @Anonim,
  Aşa este! Cercetările de la Aiud sunt plătite de cei care le solicită, deci tot de cei care au suferit în timpul comuniştilor, iar porcăria scrisă de Chrzanovski este publicată din bugetul naţional prin ICR adică instituţia aia de terfelit imaginea României.

 6. @emilia corbu

  Doamna aveti perfecta dreptate! Cinste Dvs. ca aveti curajul sa spuneti adevarul, adevar calcat în picioare de ticalosii care vor distrugerea fizica si spirituala a Neamului Românesc.
  Draga Doamna Emilia va doresc sanatate si va admir curajul si abnegatia cu care combateti dusmanii României!

 7. @către anonimul care spune:"Laurent ia-ti catrafusele si lasa-ne, pleaca si mai ocupa-te si de alte meleaguri!!!!………"…
  Lasă-l, dragă frate, aici. Că în altă perte nu-l poate răbda pământul, decât în îndelung-răbdătoarea noastră ţară. Îl educăm, ce să-i facem; îl ciufulim niţel să-i vină mintea la cap. Când va creşte mare va mulţumi acestui popor. Iar noi ne rugăm să ne dea Domnul putere şi cuvânt…
  Doamne miluieşte!
  P.S. – Bravo (dar să nu vi se urce la cap din atâtea laude…), dnă Emilia.

 8. @Constantin,

  Mulţumesc! Nu mi se urcă nici o laudă la cap. Nu am făcut nimic deosebit ci doar ceea ce trebuia să fac.

 9. @ Gh Noşca…

  Aşa e şi firesc, revoluţiile nu sunt altceva decât instigarea omului împotriva sa. Ele fac parte din agenda de lucru a sioniştilor, cu precădere începând de la cea Franceză încoace. Truismul "Dezbină şi condu!". Desigur, pe cei sinceri în dreapta-credinţă, precum şi pe cei cu bun-simţ nu-i poate prinde în cursă această fără-de-lege…
  Se tot pune întrebarea ce să facem să înceteze odată aceste plăgi venite asupra noastră. Probabil va trebui să ne asumăm greşelile, care au început cu… mine, în primul rând. Cel ce vrea mai mult, poate să şi mulţumească pentru cercetare. Abia de aici încolo se poate zidi.
  Apoi, vorba aia, "Fă tu un pas, că Dumnezeu face… cât e necesar.", fără a pretinde şi altora. Fapta constituie întotdeauna cel mai bun îndemn. Am observat cu bucurie că mulţi au semnat acea petiţie şi au dus vestea mai departe.
  Dna Emilia, să nu vă temeţi, "zeci de mii de-a dreapta şi alte zeci de mii de-a stânga vor cădea…"(Vă interzic, aci pe propriul dvs blog, să-mi replay-aţi :)…, pe bune. Oricum, e foarte posibil că mă-ncurajez pe mine).
  Doamne ajută!

Leave a Reply

Your email address will not be published.