,,APĂRAŢI ISTORIA ROMÂNILOR,,- ÎN TOPUL CELOR MAI POPULARE PETIŢII

Petiţia ,,Apăraţi istoria românilor,, se află d-abia pe locul 6 în topul celor mai populare petiţii, însă, dacă observăm că toate cele cinci anterioare ei au fost postate în urmă cu o lună sau două, înseamnă că este cea mai semnată petiţie la ora actuală. In doar cinci zile a depăşit 600 de semnături. Că este aşa reiese şi din topul care înregistrează frecvenţa semnăturilor, top în care se află pe primul lor, devansând două petiţii importante cum ar fi cele cu privire la oprirea închiderii spitalelor şi reorganizarea administrativă a României. Şi tot pe primul loc se află în statistica semnăturilor adunate în doar 7 zile. In aceeaşi statistică petiţia cu privire la reorganizarea administrativă are doar 17 semnături pe când petiţia ,,apăraţi istoria românilor,, are 606 semnături devansând de peste o sută de ori şi cele mai semnate petiţii aflate în top.

Reiese clar că românii sunt interesaţi de istoria lor, cunosc importanţa ei şi impun respectarea trecutului lor. Faptul este îmbucurător dacă ţinem seama că în ultimii 20 de ani istoria ca ştiinţă dar şi ca disciplină de studiu în sistemul de învăţământ a intrat într-un proces continuu de marginalizare. Numărul orelor de istorie au fost reduse drastic, am zice. Salarizarea în cercetarea istorică şi muzeistică nu este deloc atractivă iar fondurile pentru cercetare sunt mici.

Această situaţie reală contrastează puternic cu fondul de 400 000 euro alocat de ICR doar proiectului expoziţional ,,România Medievală,,. Pentru comparaţie trebuie să spun că sunt muzee în ţară al căror buget pe un an d-abia se ridică la 16 miliarde lei vechi din care trebuie să acopere:cheltuieli de personal, cheltuieli de capital, întreţinerea şi paza clădirilor (unele muzee au mai multe secţii) la care se adaugă activitatea propriu-zisă adică proiecte de cercetare, expoziţii, restaurare şi conservare, publicaţii, proiecte educaţionale etc, etc. Aşa se ajunge la situaţia în care se mai face doar arheologie de salvare, cercetarea sistematică fiind redusă.

Prin urmare, nu este uşor să vezi că un proiect ca ,,România Medievală,, din care românii lipsesc, se scaldă în bani publici. Cartea la care facem referire în petiţie, nici măcar nu se vinde, se distribuie GRATIS. De unde se vede că interesul pentru ,,mozaicul de popoare,, este mai mare decât interesul pentru istorie sau pentru reducerea cheltuielilor în plin an de criză financiară.

Mulţumim tutoror celor care au semnat petiţia şi aşteptăm în continuare susţinerea prin semnăturile Dvs.

1 thought on “,,APĂRAŢI ISTORIA ROMÂNILOR,,- ÎN TOPUL CELOR MAI POPULARE PETIŢII

Leave a Reply

Your email address will not be published.