POLITICĂ ŞI CULTURĂ ( I)

Deşi, între cele două domenii relaţiile sunt aparent reduse, toţi imaginându-şi cultura undeva în turnul de fildeş şi politica mereu la porţile Romei, ca într-o stare de permanent asediu, realitatea istorică dar şi contemporană dovedeşte că, cel puţin la nivelul promovării, valorificării şi realizării unor colecţii prestigioase, politica are de spus mereu ultimul cuvânt.
De reţinut doar că muzeele de top ale Vienei şi mă refer la Muzeul de Istorie a Artei, la Muzeul Tezaurului (Schatz Kamera), la Schonbrun şi Sisi Museum cu cele trei muzee ale sale, la Palatul Belvedere unde poate fi admirată colecţia de artă medievală dar şi pictori vienezi consacraţi adică tot ce are mai valoros Viena culturală se datorează pe de o parte colecţiilor Casei imperiale, iar pe de altă parte unei politici culturale active promovate de toţi împăraţii Imperiului Habsburgic.
Fără aceste muzee, Viena ar avea nivelul celorlalte muzee europene şi chiar aspectul lor. De pildă, Muzeul de Artă contemporană are un aspect de-a dreptul selenar, aşa cum se vede şi din imaginile ataşate. Altfel arată Schonbrun sau Belvedere care copleşesc prin arhitectură, peisagistică şi colecţii.

(va urma)

2 thoughts on “POLITICĂ ŞI CULTURĂ ( I)

  1. Buna seara din nou dupa o lunga absenta a mea. Si probabil ca tot asa voi continua…pentur ca scrieti despre cultura am descopertit classicfm.uk este o minune de muxica simfonica acolo. intrati pe pagina si au si transmisie life. Poate va veni in intmapinarea dorintei de a asculta o muxica mai ……umanizata, cu decibeli mia redusi si cu instrumente care se joaca in ritmuri ce mangaie auzul mai degraba decat sa il violenteze. cu bine, cristina p. HRISTOS A INVIAT!

Leave a Reply

Your email address will not be published.