UN OM RAR – MIHAI IRIMIA

Ieri a fost condus pe ultimul drum profesorul universitar doctor arheolog Mihai Irimia. Un om căruia nimeni nu-i poate reproşa nimic decât că a muncit prea mult. Şi despre care toţi au amintiri frumoase. Un om rar, de o modestie copleşitoare, care a muncit enorm şi tăcut pentru fiecare izbândă din cariera sa.

Intâi de toate, a fost un arheolog perfecţionist. Cercetările şi studiile domniei sale privitoare la arheologia epocii bronzului şi nu numai vor rămâne de referinţă pentru totdeauna. Erau foarte bine documentate, solid argumentate, de netăgăduit.
Ca profesor universitar a fost de o grijă uneori exagerată pentru pregătirea ştiinţifică a studenţilor. Cursurile erau foarte bogate şi completate mereu de o bibliografie copleşitoare.

Ca om însă a fost de o cinste şi o bunătate care radiau dintr-un zâmbet larg. Incapabil de viclenie, de duplicitate, de minciună. Dar care ştia să se facă ascultat atunci când trebuia. Şi, respectat.

A lucrat în Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa peste 40 de ani. O viaţă de om dacă ţinem seama că la trecerea sa la cele veşnice avea doar 69 de ani. De trei zile îi apăruse monografia arheologică a sitului Satu-Nou, unde lucrase zeci de ani. Nu a mai apucat să o vadă. Colegii i-au dus-o la spital unde se afla la ATI. I-au arătat cartea şi omul aflat în comă după un accident cerebral a lăcrimat uşor în colţul ochilor. Deşi publicase peste 100 de articole şi studii, unele de aproape 100 de pagini, pentru fiecare arheolog monografia sitului pe care îl cercetează are un loc aparte.

Cu toate că era un ger năprasnic arheologii din muzeele dobrogene, din Muntenia şi Bucureşti au mers să îşi ia rămas bun. Un cuvânt cald şi frumos a rostit PS Teodosie al Tomisului care l-a cunoscut personal în perioada când prof. dr. Mihai Irimia a fost decan al Facultăţii de Teologie-Istorie din cadrul Universităţii ,,Ovidius,, Constanţa.
Au mai vorbit prof. dr. Tahsin Gemil, coleg de facultate în studenţie, prof. dr. Valentin Ciorbea din partea Universităţii ,,Ovidiu,, prof. dr. arheolog Petre Roman şi dr. Gabriel Custurea , directorul MINA Constanţa.

Ii vom păstra întotdeauna o amintire caldă ca sfatul şi blândeţea lui.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!

1 thought on “UN OM RAR – MIHAI IRIMIA

Leave a Reply

Your email address will not be published.