CE NE MAI PROPUNE TEO?

ATELIERUL DIN CALEA VICTORIEI

anunţă

Mare Workshop Mare

Ar trebui să se cheme „A new child in town: GISRoA”; este noua aplicaţie GIS realizată la MNIR, în beneficiul arheologiei, pe care o prezentăm cu această ocazie.

Despre GIS (Geographical Information System) se vorbea mult, acum un deceniu, fiind încă o relativă noutate. Astăzi se vorbeşte mult mai puţin, nu fiindcă nu ar mai fi utilizat, ci fiindcă s-a banalizat (la alţii…). Noi nu am ajuns încă Acolo, aşa că am pregătit o manifestare de gen „GIS for dummies”, în traducere liberă şi politicoasă – iniţiere în GIS.

GIS-ul este unealta comună a tuturor celor care au interes de a şti „unde se află lucruri”, de la conductele unui oraş la necropolele de pe malul unui râu sau la amforele dintrun sit. Foarte pe scurt – este o interfaţă grafică între o bază de date (cu „lucrurile”) şi o platformă cartografică (hărţi de mai multe feluri, ortofotografii şi altele), permiţând cartări în permutare (adică în orice combinaţie de hărţi şi obiecte).

Muzeul Naţional de Istorie a României s-a apropiat de acest obiectiv cu răbdare şi perseverenţă, de-a lungul mai multor ani, începând cu asigurarea personalului necesar, al infrastructurii, al suportului cartografic, finalizând cu producţia unei aplicaţii GIS propriu-zise. În activitate au fost implicaţi mai mulţi specialişti, care îşi vor prezenta acum rezultatele, alături de invitaţi care vor ilustra utilizarea unui GIS în cercetarea arheologică.

Dacă credeţi, ca şi noi, că vremea hărţilor în Corel sau a jpegurilor de pe net a trecut, veniţi să urmăriţi prezentările, conform următorului program:

· Bogdan Şandric, Irina Oberländer-Târnoveanu (cIMeC) – Server cartografic pentru patrimoniul cultural naţional… Scopuri, obiective, etape. Cazul MapServer.

· Mihai S. Florea (MNIR) – Achiziţii de suport cartografic pentru implementarea unei aplicaţii GIS.

· Aura Mihaela Mocanu (ASE-Institutul de Studii Doctorale) – GISRoA – O nouă aplicaţie GIS dedicată arheologiei româneşti.

· Dan Ştefan, Maria-Magdalen Ştefan (Universitatea Bucureşti) – Integrarea cercetărilor geofizice cu ajutorul GIS, în vederea reconstrucţiei virtuale a sistemului de fortificaţii de Epoca Bronzului de la Păuleni Ciuc – Ciomortani „Dâmbul Cetăţii”, jud. Harghita.

· Carmen Cornelia Bem (cIMeC) – Aplicaţiile fotografiei aeriene în identificarea siturilor arheologice. Studii de caz din sudul României.

Menţionez că nu este o sesiune de comunicări ştiinţifice, autorii fiind rugaţi să realizeze prezentări accesibile publicului neavizat. Dorim să convingem cât mai mulţi specialişti că au nevoie de noi unelte pentru cercetare şi să-i atragem într-o cooperare care nu este doar de dorit, dar, de acum, şi perfect fezabilă.

Atelierul îşi va aranja scaunele pe holul de la Etajul 4, în chiar bârlogul arheologilor, ca să ne bage în seamă… Sunt bineveniţi toţi colegii din Bucureşti sau din ţară dispuşi să ia o masă copioasă de idei generoase, Joi, 17 martie, ora 12. Adresa?? Calea Victoriei 12, desigur…

Atenţie! Locurile în picioare sunt limitate! Locul este mic, dar ne-am bucura să devină şi neîncăpător.

dr. Eugen S. Teodor
şef secţie Informatică

Leave a Reply

Your email address will not be published.