ŞI STATELE MOR, NU-I AŞA?

ŞI STATELE MOR, NU-I AŞA?

Uneori adevărul pare cinic dar este o realitate. Doar diplomaţii români cu o carenţă cronică de cultură politică par să uite acest fapt dovedit istoric. Am văzut diplomaţi care confundă naţiunea cu statul spunând că românii sunt o naţiune tânără din pricina faptului că au un stat doar de 90 de ani. Sau confundă Ziua Naţională cu o petrecere câmpenească. Nu toate naţiunile au stat, aşa cum ne-a binecuvântat pe noi Dumnezeu şi nu toate statele se constituie pe o naţiune.

Ziua naţională a unui stat este sinonimă cu ziua lui de naştere. Statul român de azi s-a născut la 1 decembrie 1918. Şi această dată nu poate fi schimbată pe una mai caldă. Şi, pentru ce? Să mănânci fasole cu ciolan? Un meniu mai dispreţuitor nu puteau găsi. Să mânânce ei mâncare de mahalagii. Eu prefer ceva mai tradiţional.

Statele pot muri pur şi simplu de bătrâneţe, atunci când principiile pe care s-au constituit nu mai sunt valabile, când condiţiile în care s-au dezvoltat dispar. De pildă, Ungaria medievală fondată pe principiile militare ale timpului şi care stăpânea şi principatul autonom al Transilvaniei s-a năruit atunci când a pierdut primul război mondial. Cu sabia s-a ridicat, de sabie a căzut. Lumea în care luaseră fiinţă dispăruse. Şi mortul de la groapă nu se mai întoarce, cu toată jelania ungurimii de pe tot pământul. N-au decât să-şi pună doliu şi pe pijamale şi pe oliţele de noapte. Regatul Ungariei s-o dus! Pentru vecie, dom`le Tokes!

Statele pot muri pur şi simplu hăcuite economic. Este cazul statelor colonii în care pot locui popoare omogene etnic ca în America Latină, de pildă. Aşa perspectivă nu poate intra în mintea pitecantropilor care au pus labele pe România postdecembristă şi pe care o vând bucată cu bucată.

Statele naţionale, cum e cazul nostru pot muri atunci când naţiunea sau cel puţin sentimentul naţional care a constituit-o dispare. De ce credeţi că e atâta luptă împotriva acestor concepte? Şi ideile pot clădi.

Statele pot muri atunci când se doreşte crearea unor state noi care să corespundă anumitor viziuni politice. De pildă UE se vrea un stat fondat pe principii economice şi de civilizaţie. Cred ei că aşa s-a ridicat SUA. Se înşală. SUA s-a ridicat creînd o naţiune mai întâi, cultivând valori naţionale, patriotice etc. Punându-şi steagul naţional pe chiloţi şi batoanele de ruj. Toţi cei care delirează că Ungaria Mare se va regăsi în Europa Unită sau că cele două state româneşti se vor uni tot în Noua Europă sunt fie bieţi naivi dacă nu ştiu ce vorbesc, fie criminali dacă ştiu ce urmează.

Statele create pe principii economice, relaţionând în cadrul unei anumite civilizaţii şi apărate de armată sunt sinonime imperiilor antice care se mai numeau şi sclavagiste. Ce s-a întâmplat cu ele ştim cu toţii. Civilizaţia a intrat în conflict cu cultura. Pentru că în timp ce civilizaţia crează dependenţe, cultura asigură nu doar independenţă ci şi supravieţuire. Economia a avut o evoluţie imprevizibilă pentru că monstrul sacru al civilizaţiei nu reuşea mereu să înghită cultura şi să pompeze în gura economiei sclavii necesari. Economiile sunt mai instabile decât bănuim şi mai crizate decât ne închipuim. Criza financiară din zilele noastre o dovedeşte din plin . Şi în final au picat.

Doar că aceia care pun la cale state ştiu bine lecţia istoriei. Şi-au luat măsuri de siguranţă. Au început cu distrugerea culturilor. Comunismul a reuşit distrugerea culturii tradiţionale în doar 50 de ani. Şi fenomenul continuă. Doar nu credeţi că o cultură se păstrează printr-o expoziţie la muzeu. Să fim serioşi! O cultură se trăieşte.

Dar dacă ştim că statele pot muri atunci trebuie să învăţăm să le facem să trăiască. Deşi, pare paradoxal, chiar şi în cazul acesta, alegerea ne aparţine.
Un stat nu înseamnă nişte însemne, administraţie şi armată. Inseamnă şi o economie naţională dacă statul este naţional. Inseamnă şi o cultură tradiţională şi naţională. Inseamnă şi o civilizaţie corelată culturii statului respectiv. Dacă statul are o cultură ortodoxă atunci nu vii cu forme de civilizaţie anticreştine cum sunt actele cu cip decât dacă vrei un război intern între popor şi mecanismul de stat. Dar probabil că asta se doreşte. Implozia statelor naţionale.

4 thoughts on “ŞI STATELE MOR, NU-I AŞA?

 1. Statele nu mor decât dacă sunt lăsate să moară.

  Uniunea Europeană are un precedent: India.
  Sigur, India a fost cucerită, nu s-au unit de bună voie statele indiene între ele ci au fost aduse sub acelaşi sceptru de britanici, însă în India există câteva zeci de culturi care continuă să existe indepent unele de altele, – cu limbi, obiceiuri şi chiar şi cu alfabete proprii – care au rezistat şi vor rezista şi de acum înainte asaltului civilizaţiei vestice.

  Cred că şi statele Europene, mai ales cele Balcanice îşi vor păstra propria lor cultură şi într-o Europa fără graniţe.

  MD

 2. pt. MD,
  Aveti dreptate cand spuneti ca statele mor cand sunt lasate sa moara.
  Comparatia cu India insa nu este relevanta. Fenomenul indian ca sa ii zic asa a fost posibil tocmai pentru faptul ca nu a existat un plan sistematic de distrugere a culturilor traditionale asa cum a exista in Europa. Si nu doar pastrarea culturilor traditionale a fost atu-ul indian ci si nivelul scazut de civilizatie. Deci nu a existat un conflict puternic intre cultura si civilizatie.
  La noi, din pacate nu se mai pastreaza decat fragmente disparate din cultura traditionala.

 3. De ce să nu vină cu actele cu cip? Păi nu ne-a spus patriarhul prin purtătorul lui de cuvânt că actele cu cip sunt bune și că ei o să le ia primii?
  Este bun 666, este revigorant pentru țară și popor, este și sănătos, de asta ni-l pun acum și în carnetele de sănătate. Nebunii, îndrăciții, posedații, de-or mai avea și 666 în carnetul de sănătate, ca trenul în gară o să facă săracii. Poate că se vor duce în vizită la patriarh și la strălucitul de purtător de cuvânt patriarhal și se vor prinde cu toții într-o horă drăcească. Căci asta suntem îndemnați de către patriarhie să facem, să ne îndrăcim cu toții, punându-ne ștampila satanei 666 pe numele nostru primit la Sfântul Botez.
  Iar statul și instituțiile lui dominate de hoți, escroci și mafioți sunt putrede până în măduva oaselor și se află în descompunere.
  Cât despre nația, care permite unor asemenea spurcăciuni să se erijeze în lideri spirituali și naționali, nu numai că este bolnavă, dar este în comă pe patul de moarte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.