O INTREBARE DELICATĂ

Mircea Platon mă întreabă ,,Ce se întâmplă cu presa din România?,,. Pentru că răspunsul ne priveşte pe toţi îi răspund scurt ,,Care presă?,,. Un răspuns detaliat ar fi prea dureros.
Nedumeririle, întrebările dar şi răspunsurile lui în articolul de mai jos.

PRIN MAHALAUA IMPERIULUI

de Mircea Platon

1. Summitul de la Bruxelles în presa internaţională

Cancelarul german Angela Merkel le-a spus parlamentarilor germani înainte de summit-ul de joi de la Bruxelles că nici o ţară din eurozonă nu va fi abandonată, dar că acest lucru va duce la o mai mare integrare politică şi economică a ţărilor din UE. (Irish Times: http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2010/1216/1224285654001.html şi Financial Times: http://www.ft.com/cms/s/0/bb9bea42-085f-11e0-8527-00144feabdc0.html#axzz18Iuypfih)

2. Summitul de la Bruxelles în presa din România

Adevărul: “Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat miercuri că nici o ţară europeană nu va fi abandonată de către partenerii săi şi că euro a demonstrat că este “rezistent la crize”.”Este de necontestat că unele ţări europene se confruntă cu provocări dificile, dar este tot atât de necontestat că euro a dovedit că este rezistent la crize”, a afirmat dna Merkel, citată de Agerpres, referindu-se la criza datoriei care a zguduit recent Republica Irlanda, după Grecia în primavară, şi care afectează, de asemenea, Portugalia şi Spania. Şefii de stat şi de guvern din UE vor să decidă joi şi vineri în legatură cu un mecanism pentru a face faţă unor astfel de crize după 2013, precum şi în legătură cu schimbările din tratate necesare pentru introducerea unui astfel de mecanism. Acesta va include “toate elementele pentru care suntem angajaţi şi pe care le consider indispensabile”, a mai spus Angela Merkel.” (http://www.adevarul.ro/international/europa/Angela-Merkel-lasat-cada-Europa_0_391160889.html)

Evenimentul Zilei: “Liderii UE se reunesc în această după-amiază, la Bruxelles, pentru un summit de două zile, al şaptelea din acest an, dedicat crizei economice şi financiare care a lovit puternic statele din zona euro, relateaza AFP. Principalul obiectiv al reuniunii care va debuta în jurul orei locale 17.00 (18.00, ora României) este convenirea modului concret de schimbare limitată a Tratatului de la Lisabona, în vederea creării unui mecanism permanent de susţinere financiară a zonei euro. Un proiect de modificare limitată a documentului va fi prezentat, la Bruxelles, de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Amendarea Tratatului a fost convenită la Consiliul European din luna octombrie, când liderii statelor UE au decis înfiinţarea unui astfel de mecanism permanent de susţinere. Mecanismul va obliga băncile care au contribuit la creşterea datoriei publice să contribuie financiar la planul de salvare a unei ţări din zona euro aflată în dificultate. Preşedintele Traian Băsescu a ajuns deja la Bruxelles. Din delegaţia care îl însoţeşte pe şeful statului la Bruxelles fac parte şi Bogdan Manoiu, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene al Guvernului şi consilierul prezidential pentru afaceri europene, Leonard Orban. Traian Băsescu urmează să participe astăzi la lucrările Summit-ului Partidului Popular European, la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, precum şi la prima sesiune de lucru a Consiliului, potrivit Agerpres. ” (http://www.evz.ro/detalii/stiri/summit-ue-pentru-consolidarea-zonei-euro-al-saptelea-din-2010-915917.html)

Hotnews: “Şefii de stat si de guvern din Uniunea Europeană se reunesc, joi şi vineri, la Bruxelles, la ultimul summit din acest an. Pe agenda discuţiilor figurează probleme economice, urmând ca “cei 27” sa aprobe o serie de modificări aduse Tratatului Uniunii, pentru a fi pus la punct un mecanism permanent de ajutorare a ţărilor care s-ar afla in criză la un moment dat. La aceste discuţii participă şi preşedintele Traian Băsescu.

După cum transmite Radio România Actualităţi, liderii europeni speră că vor ajunge la un acord pe un text pregătit deja de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, căruia i-a fost incredinţată această sarcină la summitul de la sfârşitul lunii octombrie. De asemenea, participanţii la discuţii sunt conştienţi că orice semn de slăbiciune şi de lipsă de unitate poate fi speculat de pieţele financiare, care, după Grecia şi Irlanda, îşi îndreaptă acum atenţia spre Spania şi Portugalia şi, mai nou, spre Belgia.

Potrivit preşedintelui Herman van Rompuy, modificările aduse Tratatului să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013, fapt ce ar face ca mecanismul permanent pentru gestionarea crizelor să intre în funcţiune în iunie 2013. Mecanismul permanent va fi creat pe modelul celui temporar aprobat în luna mai pentru Grecia şi îl va inlocui pe acesta, care va expira la jumătatea anului 2013. După cum se arată într-un comunicat dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială, în cadrul dezbaterilor, vor avea loc un schimb de opinii între şefii de state şi de guvern şi înaltul reprezentant al Uniunii pentru Politică Externă şi Securitate privind obiectivele UE în relaţiile cu o serie de parteneri strategici, precum Statele Unite, China si Rusia. Vineri, vor fi discutate parteneriatele strategice ale Uniunii şi va fi dată undă verde Muntenegrului pentru statutul de candidat la aderarea la UE. ” (http://www.hotnews.ro/stiri-international-8133120-summit-european-bruxelles-agenda-figureaza-chestiuni-economice.htm)

3. Aşadar, o ştire care are de a face, coform presei internaţionale, cu realismul politic/cinismul Angelei Merkel, care avertizează că “ajutorul” financiar german vine doar cu preţul “integrării” UEuropene sporite, devine în România o ştire menită a-i reasigura pe români, în stil ceauşist, că Preşedintele Băsescu a ajuns la Bruxelles unde va purcede negreşit la un “schimb de opinii” şi că marele frate de la Vest e gata oricând să se jertfească pentru idealul european fără a cere nimic în schimb. Dacă în presa internaţională editorialiştii deplâng dispariţia suveranităţii naţionale sub presiunea Reichului UEuropean 1, în principalele ziare din România continuă să se tacă în privinţa avantajelor aduse Germaniei de eurozonă, precum şi asupra faptului că Germania e hotărâtă să “ajute” cu forţa şi deci să controleze statele de la “periferia” eurozonei. Chiar şi cei care, asemenea proverbialei bătrânici, nici nu se gândesc să traverseze strada vor fi înşfăcaţi de viguroasa Big Sister teutonă şi îmbrânciţi pe trotuarul euro 2. Unde vor face trotuarul euro, adică se vor se vor prostitua politic, cultural şi economic pentru a-şi asigura subzistenţa de buruieni la umbra marelui Reich.
Cititi restul articolului la MIRCEA PLATON

1 thought on “O INTREBARE DELICATĂ

  1. De unde scrii din SUA sau din Europa ? Vezi ca in Europa e alta filosofie …. NU se tiparesc bani, NU se incurajeaza consumul oricum pe datortii imense … SUA mai face si vreun razboi daca are chef. Lasa Germania si Europa in pace sau macar nu le cere sa urmeze drumul SUA .. pentru ca nu duce nicaieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.