NU VREAU SĂ DONEZ ORGANE!

Chiar aşa! Hal de creştină ce sunt! Nu vreau să donez organe şi nici nu ştiu unde se înregistrează astfel de declaraţii care ar trebui făcute pentru că din 2011 care începe săptămâna viitoare, pe baza cardului de sănătate vom deveni potenţiali donatori de organe. Cardul conţine acordul prezumat al donării de organe care intră în vigoare automat în lipsa unei declaraţii exprese aşa cum prevede Legea 95/2006, art. 147, par.6. Adică trebuie să fii trecut în Registrul Naţional al celor care refuză să doneze organe. Fără declaraţie se înţelege pe baza criminalului acord prezumat din 2008 că eşti de acord să devii donator.

De săptămâna viitoare, gata, devenim o ţară de donatori de organe, cea mai bogată piaţă dacă ţinem seama că infrastructura rutieră, criminalul nr. 1 al României, nu e niciodată acuzat de nimic.

Doar că nimeni nu ne explică faptul că organele unui mort nu sunt bune de nimic, sunt şi ele moarte. Ca organele să poată fi folosite pentru salvarea unei alte vieţi, trupul donatorului trebuie să fie încă viu. Ori dacă trupul este încă viu înseamnă că omul nu e mort. Corect!

Cum e posibil ca un om încă viu, dovadă că organele sale mai funcţionează încă, să poată deveni donator, exceptând situaţia când se oferă el de bunăvoie? Foarte simplu. Prin schimbarea definiţiei morţii. Moartea nu mai e ce ştiam noi toţi creştinii, adică plecarea sufletului la Dumnezeu şi adormirea trupului devenit lipsit de respiraţie şi de bătăile inimii. Din 1970 MOARTEA A FOST REDEFINITĂ. S-a hotărât, de pildă, că moartea poate fi şi,,moarte cerebrală,, adică atunci când creierul nu mai funcţionează aşa încât să comande trupului şi omul se află în comă.

Fireşte că ,,moartea cerebrală,, e o nenorocire. Unul dintre organele vitale ale trupului nu mai funcţionează şi nimeni nu poate şti pentru cât timp. Dar moartea cerebrală este doar cel mai puternic argument al existenţei sufletului. ,,Moartea cerebrală,, dovedeşte că nu creierul este cel care comandă cu adevărat trupului, deşi ştiinţa actuală asta ne învaţă, ci sufletul este cel care dirijează activitatea tuturor organelor, inclusiv a creierului. Atunci când creierul moare sau este parţial distrus celelalte organe continuă să fie inervate şi ţinute funcţionale de sufletul care se află încă în trup. Sufletul care nu a fost chemat la Dumnezeu continuă să sălăşluiască chiar şi într-un trup puternic traumatizat.

Chiar şi banalele vise dovedesc existenţa sufletului. Creierul continuă să aibă o activitate similară celei din starea de veghe dar mişcările nu se mai transmit trupului prin blocarea canalului bulbo-pontin. Astfel sufletul, suflare divină, care niciodată nu doarme continuă să activeze creierul.

Nu are rost să mai lungesc vorba cu argumentele existenţei sufletului. Sunt o multime. Doar cei care nu vor să le vadă, nu le văd. Cert este că ,,moartea cerebrală,, nu este moarte adevărată şi prelevarea de organe de la astfel de oameni e un fel de crimă poleită umanitar.

Fireşte că omul aflat în ,,moarte cerebrală,, va muri la un moment dat, dar este dreptul lui să moară atunci când i se sfârşesc zilele. Chiar şi în suferinţa aceasta ultimă, Dumnezeu a pus un scop.

Donarea de organe trebuie să fie un gest jertfelnic şi asumat, doar aşa este jertfă pentru viaţa aproapelui. Fără această jertfă, donarea de organe devine doar parte a unui trafic de organe bănos şi cu scop comercial. Aşa se face că prin acordul prezumat statul are gratis la dispoziţie o materie primă care pe piaţa internaţională costă foarte mult. Şi, de aceea, în acest trafic nu mai e nimic creştin, nici vorbă de jertfă. La fel cum necreştină este şi dorinţa de a trăi cât mai mult, nelimitat dacă se poate, chiar şi cu organe luate pe baza acordului prezumat.

Contemporanii noştri nu sunt împăcaţi cu ideea de moarte.
Dar să ştiţi că aceia care nu sunt împăcaţi cu moartea, nu sunt împăcaţi nici cu viaţa, oricât de mult ar trăi. Iar acela care nu este împăcat cu viaţa, nu este împăcat cu Dumnezeu. Iar acela care nu este împăcat cu Dumnezeu nu se va mântui, oricâtă jertfă ar face.

Foto: Moartea, pictură pe lemn.

Pentru mai multe date vedeţi şi Petru Molodeţ, Vrem sau nu vrem, cardul de sănătate ne transformă în donatorii propriilor organe, Familia Ortodoxă, nr. 23, 20 decembrie 2010, p.29-34.

18 thoughts on “NU VREAU SĂ DONEZ ORGANE!

 1. nu stiu cum sa postez o urare pe blog asa a va scriu aici ca sa va urez La multi ani,sa aveti pace in suflet ,putere de munca,inspiratie,daruire si Domnul sa va ajute in tot ce faceti si scrieti,ca scrieti bine!Domnul sa ne ierte pacatele ca neam si sa nu mai trecem prin ce-au trecut sf inchisorilor comuniste ca nu stiu daca avem pregatirea lor spirituala

 2. LA MULTI ANI, MONICA! Generatia lor a fost ultima generatie eroica. Sa va dea Dumnezeu un An Nou plin de bucurii duhovnicesti!

 3. suntem ucisi in fiecre zi, ne sunt ucise mintile , ne sunt ucise trupurile, ne sunt ucise numele, sarea de bucatarie are cianura si iod in exces, emisiunile tv prostesc si fura si ultimile ramasite de gramatica, daca ucizi un caine demnitar, esti inchis … dar revolutiile nu sunt legal, stimabililor, revolutiile sunt morale! daca nu faci nimci sa te aperi, iti meriti soarta , popor de mamaligi…

 4. Pt. Anonim,
  Eu am definit moartea in baza preceptelor crestine vechi de 2000 de ani.
  Dar te intreb, pe ce bază au definit moartea medicii de la Harvard in 1970?

  Nimeni insa nu te opreste ca tu sa donezi copilului dumitale organele de care are nevoie. Asta s-ar numi intr-adevar jertfă creştină comparabila cu a sfintilor. Nimeni nu a contestat vreodată aceste situatii, nici in mediul academic si nici crestin. Sunt situatiile ideale de transplant de organe.

  Eu nu despre aceste cazuri am vorbit ci de cu totul altceva, de acordul prezumat care ne trasforma pe toti in posibili donatori de organe, traficul de organe care nu mai este jertfă şi despre noile definitii date mortii. Citeste te rog mai atent.

 5. La multi ani cu sanatate tie si familiei tale directe si familiei noastre Ortodoxe ! Iti pot spune ca sunt donator de sange de ani multi(era sa moara sotia mea in anii de demult) dar donator de organe niciodata nu voi fi! Este mult de discutat pe aceasta teme si nu este loc aici,insa daca vrei sa-ti exprimi pozitia ,o poti face neacceptnad cardul satanic asa cum o facem multi dintre noi si te rog sa te uiti cum (un exemplu)pensionarii militari dau "statul" in judecata ptr. motivatii bine argumentate,la fel si noi o putem face ptr. ca nimeni nu imi poate refuza dreptul la medici(aia care mai sunt)mie si familiei mele atata timp cat eu platesc taxele dar nu accept cardul malefic.Doamne ajuta!

 6. La multi ani cu bucurie si impliniri duhovnicesti!
  Aveti dreptate. Trebuie sa facem ceva in aceasta privinta.
  Doamne ajuta!

 7. Cu tot respectul, dar bateți câmpii. Pentru cineva care se declară un om al științei, mă așteptam la mai mult.

  O să spun doar că fără mașinăriile care țin în viață un corp aflat în moarte cerebrală, acel corp a fost mort. De unde știți dumneavoastră care a e voia Domnului? Este oare moartea imediată a acelui corp în accidentul care i-a cauzat moartea cerebrală? Poate voia Domnului este ca noi să inventăm metode de a ne ajuta aproapele și în acest mod: de a-i dona organele când noi nu mai avem ce face cu ele. Ce vă dă dumneavoatră dreptul să interpretați voia Domnului după bunul plac?

 8. |statul are gratis la dispoziţie o materie primă|

  Statul ce sa faca cu materia asta prima?! s-o bage in trezorerie? ..bati campii in toata "prelegerea" ta! Cel putin despre moartea cerebrala m-ai uimit.. N-as fi venit pe blog insa am primit un e-mail cu atentionarea ta de toata jena si am venit sa vad cine poate scrie asa niste minuni.. M-a uimit si mai tare sa descopar ca esti dintre cei scoliti,, asta te "descalifica" cu atat mai mult!

 9. Claudiu, te rog sa citesti mai mult decat presa.
  Un caz concret de iesire din moarte cerebrala a unui tanar propus spre donare de organe este relatat in numarul din decembrie al Familiei Ortodoxe. Doar refuzul familiei de a-i dona organele a facut ca el sa fie azi printre noi. Este diacon la biserica din Oltenita.
  Stiinta moderna nu stie ce este acela suflet, de aceea azi sunt atatia bolnavi.In trecut nu erau nici atatea boli si nici atatia medici buni de nimic.
  Dar in fine…fiecare epoca are ,,stiinta,, ei.

 10. Nouky, fraiere, pentru o materie prima ca tine s-a facut legea asta.
  Din pacate, chiar si pisica mea ar refuza organe de la tine. E inteligenta!
  Dar, daca chiar te intereseaza opinia unui specialist vezi si interventia Presedintelui Colegiului Medicilor, dr. Astarastoaie care, culmea, are o opinie similara cu ceea ce spun eu.
  Opinia lui poate fi audiata aici>
  http://medicalnet.ro/blog/astarastoae/dezbatere-radiofonica-cui-foloseste-cardul-de-sanatate/513/

 11. Excelent articol! Multumesc Emilia.
  Parerea mea este ca semnam ca nu semnam pentru donarea oeganelor noastre, "ei"(dracii) tot ne vor lua organele……
  Eu nu voi le voi da organele mele, daca vor, le voi da un glont în cap………….
  În China sunt crescatorii de oameni, unde vin bogatii Lumii pentru organe proaspete, tinere: ochi, ficat, inima, etc..
  Dupa ce i se preleveaza ochiul, ficatul, inima, etc., "donatorul" este ars în cuptor……..
  Criminalii care conduc lumea sunt mâna în mâna cu guvernantii Chinei, piata de organe este substantiala pentru acesti ticalosi pe doua picioare…………

 12. E problema presei de ce tace. Povestea diaconului din Oltenita cu poza cu tot a aparut in revista ,,Familia Ortodoxa,, numarul din decembrie. Revista are site, asa ca poate fi citita si online.

 13. Buna ziua,
  Numele meu este Andrei Mihail, sunt student la Sociologie in anul III si efectuez o cercetare despre donarea de organe din Romania. Am descoperit intamplator pe internet blogul dumneavoastra unde am citit aceasta postare. As dori, daca se poate sa va adresez cateva intrebari legate de aceasta problema. Imi pare rau ca va contactez asa, dar nu am reusit sa gasesc alte date de contact pe blog.

 14. Bună ziua domnule Andrei,

  Inţeleg interesul dvs. de cercetare şi vă rog să înţelegeţi şi lipsa mea de timp.
  Îmi trimiteti întrebările dvs. intr-un comentariu şi o adresa la care vă voi trimite, dacă este cazul, răspunsurile. Comentariul cu pricina nu va fi publicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.