PĂRERI DESPRE COOPERAŢIE. O ÎNTREBARE ŞI UN RĂSPUNS

O ÎNTREBARE ŞI UN RĂSPUNS

ÎNTREBAREA:
Pentru ca e sfârsitul lunii am o intrebare cu mai multe ramificatii. Mai exista premisele sociale-culturale propice (atitudinea statului exprimata in legi si psihologia umana exprimata in credinte – beliefs, valori, practici)la ora actuala pentru regenerarea formelor de cooperatie?

Sa stiti ca specialistii internationali la ora actuala din ce am citit devin din ce in ce mai sceptici ca importul unor structuri/reusite intr-o tara pot da aceleasi roade intr-o alta din cauza a ceea ce ati definit ca “mentalitate”. Si cel mai complicat exemplu este importul democratiei “lumii civilizate” in Afganistan, sau asa dupa cum va scriam mai demult legat de structura lectii invatate in Armata Romana. Ea nu functioneaza cum trebuie pentru ca premisele culturale de la care se pleaca sunt legate de detectarea a ceea ce nu merge bine, iar la noi asta declanseaza niste mecanisme defensive fantastice care sfarsesc in cautarea “vinovatilor” nu a felului in care se poate rezolva problema prin up-datarea regulamentelor, politicilor organizationale sau a procedurilor(ca urmare a ceea ce s-a invatat in comunism si post-comunism). Acesta este un aspect. Eu ma refeream mai ales la ceea ce denumiti dv. mentalitate (eu ca sociolog ma refer la valori, credinte, practici – sau ceea ce se numesc cultura nationala/sociala/organizationala) si cat de fertila mia poate fii ea acum pentru re-inflorirea acestei forme de cooperare.
Cat despre convingerea dv. ca o legislatie specifica poate suplini o mentalitate sa fiu sincera am mari dubii in aceasta privinta. E ca si cand puteti spune ca daca acesti “vazuti-recent” pun la punct o legislatie traznet legata de documentele biometrice asta o sa puna capat impotrivirilor noastre si o sa ne convinga sa le acceptam si sa le folosim asa cum ni se cere cu zambetul pe buze. De aceea afirmatie eu nu o pot gira cu acord total 100%. cu bine, cristina

RĂSPUNS

Doamna Cristina,

Pe scurt: atitudinea statului exprimata in legi – NU MAI EXISTĂ.
Psihologia umana exprimata in credinte – beliefs, valori, practici- DA, există.

Pe larg:

1. Sunt de părere ca un sistem economic care a trecut testul istoriei poate fi aplicat oricand si oriunde cu respectarea unor conditii si crearea unor premise specifice. Distributismul de pilda, care este o noua formula a cooperatiei este aplicat cu succes in tări in care cooperatia nu a avut nici o istorie. Or, în România cooperaţia care a insistat pe proprietatea privată mică şi mijlocie a avut chiar o istorie interesantă şi rezultate pe măsură. De pildă, comunismul nu a trecut testul istoriei. De aceea s-a prăbuşit. Sistemul economic centralizat a dus la faliment ţări bogate şi cu resurse. Or, cooperaţia tocmai asta cerea, neamestecul Statului în organizarea şi funcţionarea ei.

2. Exemplele pe care le daţi cu democraţia în Afganistan şi legislaţia documentelor biometrice nu sunt relevante pentru cazul de faţă, pentru că nu se referă la sisteme economice ci la un sistem politic şi la un sistem de securitate.
Comparaţia se face între cele asemenea. Este o lege a cercetării. Ar fi trebuit să daţi exemple de ţări în care distributismul bazat pe cooperaţie nu a mers. Or, aceste exemple nu există. Acest sistem a mers foarte bine, oriunde. Dacă aţi fi citit blogul ,, A treia Forţă…,, care are printre alte teme abordate şi prezentarea distributismului, aţi fi văzut mai multe forme concrete de aplicare a acestui sistem economic atât în ţări bogate, dar şi sărace.

Problemele de mentalitate pot fi suplinite printr-o legislatie specifica.
Când am vorbit despre probleme de mentalitate m-am refererit la faptul că în urma comunismului oamenii nu mai au încredere unii în alţii. Există teama că prin asociere poţi fi înşelat, minţit, câştigă statul. Or, legislaţia tocmai acest lucru trebuie să prevadă. Să diminueze riscul lipsei de responsabilitate.
Şi să ştiţi că românii încă mai au simţul cooperării. Am întâlnit persoane de la ţară interesate de acest sistem. Acolo încă se mai păstrează ideea de neam. Când au de făcut ceva lucrează împreună, la câmp, la casă, la pădure.

De aceea, în ziua de azi, legislaţia trebuie să creeze premisele cooperaţiei. De asemenea vă înţeleg obiecţia în principiu. Întreaga legislaţie de după 1990 a fost o copy/paste la întâmplare după legi capitaliste care nu îşi aveau aplicabilitate pentru România. Doar nişte criminali au putut veni cu legi capitaliste într-o ţară care, în urma comunismului, era lipsită de oameni cu capital. Legile proştilor au dus ţara la faliment. Chiar şi în dezastru, criminalii au făcut pe acelaşi calapod legea antreprenoriatului. Statul acordă 10000 euro tinerilor de până în 35 de ani care vor să îşi deschidă o afacere. Doar că pentru a primi acei bani tânărul trebuie să contribuie cu partea lui de 20000 de euro, adică un miliard lei vechi. De unde să aibă atâţia bani tinerii de până în 35 de ani. Pentru că dacă a riscat şi s-a împrumutat la bănci, este clar că nu va mai munci pentru el ci pentru plata datoriilor.
Deci este o lege copiată din alt sistem şi dată ca frecţie la picior de lemn în România. Ba mai mult, este o lege de ,,ţara minunilor,,. Cine va acorda acei bani nerambursabili ? Cine va garanta pentru ei ? Statul se împrumută să plătească salarii şi pensii. Tinerii de până în 35 de ani din România au devenit emigranţi tocmai din lipsa banilor şi ei vin cu o lege care le cere 20000 de euro ca să înceapă o afacere.
Am insistat pe această lege recentă dată în plin colaps economic ca să vedeţi nu doar că legislaţia economică românească nu e potrivită pentru situaţia ţării, dar că se continuă pe acelaşi scenariu, de copiere prostească a unor legi adecvate situaţiei din alte ţări.

Or, cooperaţia, aşa cum a dovedit de-a lungul timpului în România şi în alte ţări, oferea condiţii de muncă şi oamenilor care deţineau un foarte mic capital exprimat în pământ, maşini, unelte, pregătire profesională.

2 thoughts on “PĂRERI DESPRE COOPERAŢIE. O ÎNTREBARE ŞI UN RĂSPUNS

  1. Multumesc pentru toate comentariile si argumentele care m-au lamurit si in acesta noua lumina pusa asupra legaturii dintre legislatie si actiune sociala asa pot sa va impartasesc convingerea. O sa imi fac timp sa citesc despre distributism si sa citesc de pe blogul indicat. Da, e drept ca nu m-am centrat in argumentatia mea pe exemple din lumea economica dar ma bucur ca ati inteles ca orice "copiere" trebuie sa intruneasca acele conditii socio-economice care le-au facut propice aparitiei si succesului in tara de origine. Spor in toate! cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published.