Incepând cu data de 15 noiembrie, expoziţia ,,O pagină din România Profundă. Sistemul Economic Cooperatist (1864-1947),, organizată de Muzeul Judeţean Ialomiţa în colaborare cu SJAS Ialomiţa la Muzeul Judeţean Ialomiţa va intra în circuit itinerant. Instituţiile de cultură interesate de acest subiect pot depune solicitări la secretariatul Muzeului Judeţean Ialomiţa, tel./fax. 0243230054 sau pot lua legatura cu mine telefonic.
Este prima expoziţie din România care tratează tema cooperaţiei.
Date despre acest subiect şi conţinutul expoziţiei găsiţi pe acest blog:
Ce este cooperaţia?
Organizarea cooperaţiei
Prima expoziţie despre cooperaţia din România (1864-1947)
Cooperaţia în agricultură
Cooperaţia în sistemul bancar
Cooperaţia în producţie
Cooperaţia în desfacere şi consum
Pentru ca e sfarsitul lunii am o intrebare cu mai multe ramificatii. Mai exista premisele sociale-culturale propice (atitudinea statului exprimata in legi si psihologia umana exprimata in credinte – beliefs, valori, practici)la ora actuala pentru regenerarea formelor de cooperatie? Am sa scriu fostului meu profesor de la UBB Cluj Traian Vedinas care se ocupa cu sociologia rurala, poate o sa iasa ceva daca o sa fie randuit sa fie asa…multumesc si urari de succes, cristina poponete
Stimata doamna Cristina,
Va rog sa imi permiteti sa va formulez un raspuns complet in cursul saptamanii viitoare.
Sunt de parere ca un sistem economic care a trecut testul istoriei poate fi aplicat oricand si oriunde cu respectarea unor conditii si crearea unor premise specifice. Distributismul de pilda, care este o noua formula a cooperatiei este aplicat cu succes in tari in care cooperatia nu a avut nici o istorie.
Problemele de mentalitate pot fi suplinite printr-o legislatie specifica.
Dar despre toate acestea sper sa imi fac timp maine sau marti. luni sunt la Bucuresti.
Sa stiti ca specialistii internationali la ora actuala din ce am citit devin din ce in ce mai sceptici ca importul unor structuri/reusite intr-o tara pot da aceleasi roade intr-o alta din cauza a ceea ce ati definit ca "mentalitate". Si cel mai complicat exemplu este importul democratiei "lumii civilizate" in Afganistan, sau asa dupa cum va scriam mai demult legat de structura lectii invatate in Armata Romana. Ea nu functioneaza cum trebuie pentru ca premisele culturale de la care se pleaca sunt legate de detectarea a ceea ce nu merge bine, iar la noi asta declanseaza niste mecanisme defensive fantastice care sfarsesc in cautarea "vinovatilor" nu a felului in care se poate rezolva problema prin up-datarea regulamentelor, politicilor organizationale sau a procedurilor(ca urmare a ceea ce s-a invatat in comunism si post-comunism). Acesta este un aspect. Eu ma refeream mai ales la ceea ce denumiti dv. mentalitate (eu ca sociolog ma refer la valori, credinte, practici – sau ceea ce se numesc cultura nationala/sociala/organizationala) si cat de fertila mia poate fii ea acum pentru re-inflorirea acestei forme de cooperare.
Cat despre convingerea dv. ca o legislatie specifica poate suplini o mentalitate sa fiu sincera am mari dubii in aceasta privinta. E ca si cand puteti spune ca daca acesti "vazuti-recent" pun la punct o legislatie traznet legata de documentele biometrice asta o sa puna capat impotrivirilor noastre si o sa ne convinga sa le acceptam si sa le folosim asa cum ni se cere cu zambetul pe buze. De aceea afirmatie eu nu o pot gira cu acord total 100%. cu bine, cristina