NE PREGĂTIM… PLECĂM … FACEM BAGAJE


In România încă se mai practică arheologia clasică, singura care poate constitui baza unei reale cercetări. In Europa, mai puţin cu cazmaua, mai mult cu interpretarea. Mai nou, cu inventarea unor noi discipline a căror denumire este un derivat de la ,,arheologie,, de multe ori fără să aibă nimic în comun cu aceasta.

Am văzut imaginat pe hârtie un castru întreg în care nu se săpase nici un metru, doar pe baza determinărilor electro-magnetice realizate cu o aparatură sofisticată.
Doar că puţini ştiu că aceste aşa zise determinări pe bază de sunete, unde magnetice, electrice etc. pe lângă faptul că sunt cam scumpe, pot da erori serioase. Aşa se face că resturile conservate în pământ ale unui şir de locuinţe din chirpic pot să apară pe o hartă realizată cu aparatură de ultimă oră ca resturile unui zid. Şi, dă-i filosofie cu cetatea!
Determinările de orice natură pot fi realizate cu succes doar corelate cu săpătura arheologică. Dealtminteri scopul lor este de a servi arheologiei, nu de a o înlocui.

Mai ales că arheologia clasică este mult mai performantă decât se bănuieşte. Cu o investiţie minimă Statul obţine un beneficiu imens care înseamnă informaţie istorică inedită, în majoritatea cazurilor inexistentă în izvoarele scrise, patrimoniu mobil, date inedite despre habitatul istoric de la floră şi faună până la date de antropologie fizică. Datele furnizate de arheologie sunt utilizate de la istoria politică, etnică, socială până la economie, arhitectură şi modă.

Iar investiţia statului înseamnă salariile arheologilor şi plata lucrătorilor, bieţii de ei, retribuiţi cu salariul minim pe economie.Şi fireşte materialele de săpătură. Plecarea mea pe şantier înseamnă liste cu unelte, materiale pentru caroiaj, materiale pentru desen tehnic, fotografiat, înregistrat, măsurat (4-5 rulete, jaloane, nivele etc), materiale pentru preluat şi depozitat materialele arheologice, pentru spălat cioburi, diverse de birotică, insecticide, detergenţi etc. La care se adaugă fireşte bagaje personale, cărţi, haine, saci cu mâncare, bacsuri cu apă. Arheologii mai norocoşi îşi iau şi copii, claie peste grămadă, peste bagaje.

Apoi începe anunţarea lucrătorilor să se pregătească. Dacă nu ai lucrători buni pe un şantier poţi să nu îl deschizi. Mi-a dat Dumnezeu numai lucrători buni. Veneau şi ani la rând, până plecau din sat. De o lună au început să mă sune. Mă aşteaptă! Fireşte că în timpul săpăturilor atmosfera era încărcată. Ei se plângeau că muncesc mult. Eu ţipam că lucrează prea încet.Nemulţumire generală! In final, toată lumea mulţumită.Şi ceea ce mă încântă la aceşti oameni simpli, este aceea că începe să le placă ceeace fac. Să înţeleagă practic, istoria.

Foto:Emilia Corbu

10 thoughts on “NE PREGĂTIM… PLECĂM … FACEM BAGAJE

 1. Voiam sa va intreb ce parere aveti despre tipul de arheologie practicat de cei de la Time Team, si ce credeti despre emisiunea lor. Sunt sigur ca sunteti la curent cu ea. Multumesc.

 2. Am incercat sa postez intrebarea asta si acum cateva zile, dar se pare ca n-a mers. Prin urmare, intreb din nou: ce parere aveti despre abordarea arheologiei de catre membrii Time Team? Credeti ca popularizarea arheologiei de catre un show TV longeviv si de succes precum Time Team aduce servicii acestui domeniu, sau il vulgarizeaza?
  Multumesc.

 3. Pt. Marmorosblanc.
  Scuza-ma, arheologia reala nu prea are acces la net. Nu stiu de Time team dar am aflat de o serie intreaga de proiecte care nu au nimic cu arheologia reala.
  Arheologia in sine nu are nevoie de popularizare ci doar rezultatele ei, pe domenii de valorificare. Arheologia in sine inseamna munca specializata. Ca lucram la sapaturi cu muncitori necalificati este o alta problema. Ii ,,specializam,,la fata locului. De pilda, in vara asta a venit un muncitor care lucrase ani la rand pe un alt santier arheologic. Mi-a spus cu cine a lucrat si ce stie sa faca. L-am angajat si e foarte bun.
  Dintr-o campanie arheologica se poate face un spectacol frumos.Doar in primele patru zile am descoperit patru complexe arheologice. Cercetarea lor va fi o intreaga poveste.
  Pe saptamana viitoare,
  Emilia

 4. Multumesc pentru raspuns. Time Team e o emisiune difuzata in Marea Britanie pe Channel 4 inca din 1994. Emisiunea inca exista, dar a fost mutata la o ora tarzie, ceea ce inseamna, probabil, ca nu mai prinde multe sezoane. Este totusi remarcabil ca o emisiune arheologica a rezistat totusi in "prime time" vreme de 16 ani.
  In doua vorbe, emisiunea prezinta activitatea unui grup de arheologi britanici, condusi de profesorii Mick Ashton si Phil Harding, arheologi veterani, membri a nenumarate comitete, comitii si societati regale etc. Impreuna cu echipa lor, au facut sapaturi cam peste tot in insulele britanice si, de cateva ori, au mers si in alte parti. Ideea e relativ simpla: au la dispozitie 3 zile pentru sapaturi. Dupa 3 zile trebuie sa se opreasca, insa daca rezultatele sunt promitatoare, revin sau sapaturile raman in sarcina muzeelor locale si asa mai departe. De multe ori s-a intamplat ca demersul sa fie un esec, si n-au nici o problema sa recunoasca.
  Emisiunea s-a bucurat de succes de public, si a popularizat nu doar rezultatele procesului, ci si procesul in sine. Eu unul n-am treaba, profesional, cu arheologia, insa atat cat pot sa judec, Time Team e un demers de popularizare, dar nu de vulgarizare. Personal sunt mare fan al emisiunii, care intr-o vreme era in Romania pe Discovery Channel (dupa miezul noptii…) iar de cand am plecat din tara o descarc si eu de pe unde pot.
  Scuze pentru postul logoreic.

 5. Da, cred ca stiu emisiunea. Popularizeaza doar primul pas al cercetarii arheologice care este descoperirea in sine. Dar nu si etapele urmatoare ale cercetarii propriu-zise. De pilda in primele patru zile am ridicat un adapost ( o zi) si am sapat restul de trei zile. Am descoperit patru complexe: doua locuinte, o groapa de bucate, un cuptor. Dar d-abia acum incepe munca pentru ca mai am>
  1) Cercetarea integrala a acestora -cel putin doua saptamani daca intre timp nu mai apar si alte descoperiri.
  2)Elaborarea documentatiei de specialitate – o luna. Prelucrare de desene, fotografii, material arheologic.
  3)Documentare in scopul aflarii de analogii cu descoperiri din epoca.- o luna.
  4) Elaborarea unui raport arheologic final.

  Acesta ar fi procesul arheologic complet de cercetare care din documentarul mentionat nu mai reiese.

  In fine, macar daca s-ar face si la noi in Romania astfel de documentare.

 6. buna seara,

  am si eu o intrebare mai delicata: arheologia (erele) nu confirma vechimea pamantului desprinsa din Biblie. care este opinia unui specialist in arheologie si totodata marturisitor ortodox?

  va multumesc,
  spor in toate

 7. Pt. Anonim,

  1. Varsta geologica a pamantului cu acele ,,ere,, care se intind pe zeci de mii de ani a fost stabilita de geologi, nu de arheologi.
  2. Evolutionismul inspirat din depozitele de fosile a fost teoretizat si legat de erele geologice ale pamantului, de catre biologi si nu de arheologi.

  3. Arheologii au descoperit si cercetat asezari si necropole. Cele mai vechi sunt datate in urma cu 7000 de ani si corespund sub aspect cultural neoliticului.
  Doar arheologii care se ocupa de paleolitic studiaza evolutionismul si au oarecare studii in acest sens.

  Arheologia studiaza culturile si civilizatiile care s-au perindat de-a lungul mileniilor si nu evolutia pamantului sau a omului.

 8. va multumesc de raspuns, abia acum reusesc sa-l vad. inteleg ca am facut o eroare: geologia se ocupa cu vechimea pamantului si nu arheologia. sunt suficient de ignorant pe subiect. insa imi raspundeati mai sus: "ba, confirma"
  aici nu mai inteleg. cine confirma? din moment ce arheologia se pronunta doar pe vechimea asezarilor si civilizatiilor umane? eu intrebam de vechimea pamantului. geologii ar trebui sa ne vorbeasca de varsta pamantului. ca arheolog, trebuie ca sunteti mult mai avizata pe subiectul geologie, decat cei mai multi dintre noi, cei care va citim. cand dispuneti de timp, va rog, poate face o postare separata pe acest subiect: varsta pamantului in biblie si in stiinta, mituri si realitate. eu inca nu am inteles cum de se bat chiar asa cap in cap. cum de stiinta ar putea gresi chiar asa flagrant?
  va multumesc inca o data

Leave a Reply

Your email address will not be published.