O CARICATURĂ VALABILĂ

Caricatura de mai sus are aproape 90 de ani. A fost publicată în Curierul Cooperaţiei Săteşti, pe aprilie-mai 1922, an.XV, nr. 4-5, şi este o satira la adresa capitalismului din perspectiva mişcării cooperatiste aflate în plin avânt in perioada interbelică.
La baza piramidei se afla consumatorul iar în vârf capitalistul. Intre ei producătorul, angrosistul, intermediarul, comerciantul.

3 thoughts on “O CARICATURĂ VALABILĂ

  1. Donkeypapuas,

    poate n-ar fi rau sa te interesezi mai mult in legatura cu economia distributista, vei vedea ca se opune atat capitalismului corporatist cat si socialismului (acestea fiind de altfel doua fete ale aceleiasi monede)

  2. Inainte sa-i dam noi pe mana lui Stalin, ne-au dat ei pe mana lui Lenin si Trotsky. Nu mai este nici un secret ca revolutia bolsevica a fost finantata in cea mai mare parte cu banii marelui capital englez si american. Si bolsevicii au dat inapoi banii cu varf si indesat. Mai intai aur: in 1920, bolsevicii trimit in SUA aur in valoare de 20 milioane dolari (la valoarea anului 1920). Transportul coordonat de firma Kuhn, Loeb & Co a lui Jacob Schuff si depozitat de catre Morgan's Guaranty Trust. 700.000 tone de alimente sunt trimise de administratia Wilson prin U.S. Food Administration condusa de Lewis Lichtenstein Straus. Afacere extrem de profitabila pentru vanzatori, salveaza Rusia lui Lenin de la foamete si le permite bolsevicilor sa-i extermine pe tarani. General Electric incheie contracte grase cu bolsevicii (37 milioane dolari) Armand Hammer, prieten personal al lui Lenin, devine unul dintre cei mai bogati oameni din lume exploatand azbestul rusesc. Sa va spun cum tot ei au finantat partida adversa, pe Hitler, sau ma opresc aici? Este randul dumneavoastra sa-mi documentati contributia lui Rochdale pioneers si a miscarii cooperatiste internationale (inclusiv a celei romanesti conduse de Mihalache) la instaurarea regimurilor tiranice din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published.