DANION ŞI ISPITA RISIPIRII

DANION ŞI ISPITA RISIPIRII

Ispita risipirii vine atunci când, în timp ce lucrezi la un lucru important şi vital, te apuci şi de altele mai mult sau mai puţin importante, car par înrudite dar pot să nu fie, dar de ajuns de periculoase în a crea o diversiune, o rătăcire de la drumul iniţial, o răstălmăcire, o interpretare, o alunecare a planurilor.
Toţi care au lucrat mai mult sau mai puţin la tema Sfinţilor Inchisorilor au avut de suferit ispite. Trebuie să precizăm că ispitele sunt confruntări directe cu răul, ascuns în diverse forme, în timp ce încercările sunt confruntări cu noi înşine sau cu ceilalţi. Şi pentru că la acest subiect lucrează mai mult mireni, care nu sunt pe deplin maturizaţi duhovniceşte, aproape toţi au căzut, vizibil sau nu.
Cea mai puternică ispită a fost şi este, pentru tot poporul, aceea că sfinţii de la Aiud ar fi legionari şi de aici temerea de preamărirea legionarilor. Este drept că legionarii au suferit cel mai mult în timpul comuniştilor dar sfinţenia a altceva. Să fim serioşi! In faţa lui Dumnezeu nu există legionari, ţărănişti, liberali, preoţi, mireni, etc.. Există sfinţi, drepţi şi păcătoşi. Iar calea prin care se ajunge într-o ceată este mărturisirea. Nu e cazul să dezvoltăm aici. Au existat şi legionari care după închisoare nu au călcat toată viaţa în Biserică aşa cum au existat şi evrei care s-au convertit în închisoare. Deci treaba cu eticheta politică este o ispită clară, evidentă şi în care au căzut de la ziarişti până la ierarhi.
Insă, cele mai multe ispite sunt legate direct de oamenii care lucrează pentru recunoaşterea acestor sfinţi. Înţelesesem că ciclul de conferinţe organizat de Danion Vasile in preajma Paştilor este dedicat sfinţilor care au suferit în temniţele comuniste. De aceea purta cu el şi o răcliţă cu moaşte. Şi cred că pentru acest lucru a primit şi binecuvântare de la mănăstirea Petru-Vodă. De aceea şi mulţi oameni au răspuns chemării lui. Şi este firesc ca o conferinţă să aibă o singură temă, nu cinci.
Însă ispita loveşte unde te crezi stăpân pe tine, exact în lucrul de care eşti mândru. Şi Danion e beton de teologie, aşa că şi-a propus să vorbească nu de un subiect ci de zece, care de care mai interesant. De parcă Sfinţii închisorilor nu ar fi fost o tematică destul de vastă. De aici, risipirea şi scandalul. Asta era urgenţa acum, calendarul schimbat în 1923. Insă subiectul, care este pur teologic şi nu poate fi dezbătut în public a produs sminteală. Şi de aici se vede că a fost ispită. După rezultate.
La Dumnezeu nu există timp. Timpul a fost creat pentru noi, muritorii. Fireşte că ar fi frumos ca toţi ortodocşii să îi ridice Slavă în acelaşi timp, dar asta nu ţinea de mireanul din sala de la Oradea. De noi ţine doar puterea rugaciunii din timpul liturghiei. Deci calendarul e problema oamenilor care au primit timpul în dar, şi nu a lui Dumnezeu. Dumnezeu trimite Duhul Său acolo unde e credinţă.
Este însă problema lui Dumnezeu atunci când nu îi recunoaştem sfinţii. Pentru că dacă nu îi recunoaştem pe ei înseamnă că nici pe Hristos nu îl mai recunoaştem. Deci nerecunoaşterea sfinţilor este un afront direct. Lângă o aşa temă de conferinţă şi problema calendarului nu există comparaţie. Aaaa…că ambele chestiuni ţin în final de o anumită atitudine a ierarhiei este cu totul altceva. Dacă te-a dus mintea la aşa ceva atunci deja ai judecat şi …ai căzut. De aici înainte, orice ispită e posibilă.
Dar, dacă ne ridică Dumnezeu din ispită, avem şansa să devenim mai puternici.
Sunt convinsă că Danion nu va mai amesteca niciodată temele în cadrul unor conferinţe. Să ne rugăm şi pentru el. A lucrat şi a făcut foarte mult pentru canonizarea sfinţilor de la Aiud. Ar fi păcat să îşi piardă credibilitatea din pricina calendarului care, repet, e o chestiune de teologie. Mai degrabă de acea teologie care omoară duhovnicia.
Dar, gata, deja încep să mă risipesc şi eu.

16 thoughts on “DANION ŞI ISPITA RISIPIRII

 1. Am ascultat conferinta de pe net si bate serios campii cu noul calendar si vechiul.Eu il apreciez pe Danion,ca si tine pentru ce a facut pana acum,dar pe tema asta se afla in ratacire…Si spune ca el nu ofera solutii,ci doar cateva repere….aberatii

 2. Nu stam acum in loc de calendar. Dar pentru canonizarea sfintilor stam, ba ne mai bate si Dumnezeu pentru atata nesimtire. Calendarul nu e o tema de conferinta ci de dezbatere teologica serioasa, intre cunoscatori ai Sfintei Traditii, astronomi si teologi.

 3. sunt de acord, e o mare ispita pentru Danion.Sper sa iasa cu bine din ea. Sa ne rugam si noi pentru el… Doamne ajuta!

 4. Multumesc de sfat. Scriu repede, mereu grabita, atenta la ce trebuie sa spun si imi scapa sau nu dau deloc atentie formei.

 5. Va depaseste clar subiectul , mai intelept este sa va documentati si apoi sa scrieti despre un subiect atat de complex cum a fost schimbarea calendarului care a adus varsare de sange, schisma si ce vedem astazi in Biserica Ortodoxa Romana.,…..mai intelept este sa va abtineti ,…Danion a pus punctul pe "i" dvs ? ma abtin!>>>>

 6. V-am citit articolul pe blogul lui Victor Roncea. M-a impresionat, asa că v-am căutat pe acest blog. Îmi place ce citesc. Felicitări! Am să mai intru.

 7. Pr. Anonim,

  Cred ca nu ati inteles bine. Eu am spus ca problema calendarului este importanta doar pentru oameni, dar nu cred ca Dumnezeu sta in loc pentru calculele noastre astronomice. Am precizat ca:
  1) spusa intr-un context public poate fi rau inteleasa. Mirenii nu sunt familizarizati cu astfel de dispute.
  2) amestecata intr-o conferinta despre sfintii inchisorilor poate sa compromita, printr-o proasta intelegere, intregul efort pe care l-a depus pana acum pentru recunoasterea martirilor. ,,Un bine care nu e facut bine, nu e bine,,.

  Daca sunteti asa de sigur de dreptatea voastra initiati o serie de conferinte despre calendar. Dar nu il amestecati cu un subiectul dureros si fierbinte ca al martirilor. Pur si simplu e o deturnare. La o adica, cineva poate crede ca soparla calendarului a fost bagata doar pentru a compromite tema martirilor. De ce pana acum nu ati vorbit de calendar? De ce v-ati gasit tocmai acum? Nu cumva vreti sa va folositi de subiectul martirilor pentru a atrage adepti la stilisti? La o adica pot crede si asa ceva. De ce, nu?

 8. "Este însă problema lui Dumnezeu atunci când nu îi recunoaştem sfinţii. Pentru că dacă nu îi recunoaştem pe ei înseamnă că nici pe Hristos nu îl mai recunoaştem. Deci nerecunoaşterea sfinţilor este un afront direct. Lângă o aşa temă de conferinţă şi problema calendarului nu există comparaţie."

  CE INSEAMNA SA-I RECUNOASTEM PE SFINTI? CUM PUTEM CINSTI MAI BINE EXEMPLUL SFINTILOR DECAT URMANDU-LE EXEMPLUL. BOR NU CINSTESTE PE SF IOAN IACOB HOZEVITUL? CE CAUTA IN CALENDAR? NU E FIRESC SA-I URMAM EXEMPLUL, ADICA SA NE SEPARAM DE MASONI…SI DE CEI CE INCALCA CANOANELE, ETC, CA SA-L CINSTIM ADECVAT? NU E FIRESC SA URMAM EXEMPLUL ATATOR SFINTI? SOCOTITI CA DACA I-ATI TRECUT IN CALENDAR V-ATI ACHITAT DE DATORIA DE A-I CINSTI? CATA FATARNICIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. UmbraSerii
  Am asistat la conferinta lui Danion de la Iasi, atat anul acesta cat si anul trecut, fiind martor la ambele izvorari de mir de la sf moaste.
  Daca anul trecut am fost clar emotionat si m-am intors acasa impresionat ca avusesem privilegiul sa asist la o minune "pe viu", anul acesta parca a fost altceva. Tonul agresiv adoptat de Danion cand, spre finalul conferintei, a raspuns la intrebarea legata de calendar, chiar daca nu era total diferit de stilul ofensiv obisnuit al sau, a avut o nuanta care nu mi-a placut deloc. Ca efect, pana si repetarea minunii m-a lasat rece, ba chiar, venita ca un fel de confirmare a justetei celor spuse de vorbitor nu cu mult timp in urma, a lasat sa-mi treaca prin minte indoiala: oare nu era cam prea utila minunea asta dupa ce se facusera afirmatii grave legate de canonicitatea actualei Biserici Ortodoxe Romane ?
  Nu stiu ce sa cred si cu greu ma abtin sa nu emit judecati la adresa lui Danion pe care il admiram pentru elocienta si curaj, desi are o serie de scapari notabile la capitolul istorie (ce sa-i faci, cu totii am invatat ce ne-a pus pe tava Roller si clica lui si chiar cand incercam sa ne debarasam, ceva ceva reziduuri tot ne mai raman in minte), dar nu as pune acesta situatie pe seama "risipirii".
  Poate nu am inteles eu corect termenul, dar de la cineva "risipit" ma astept sa fie uneori incoerent, sa sara intempestiv de la un subiect la altul, eventual sa nu-si gaseasca cele mai bune argumente in sustinerea unor afirmatii. Nu a fost cazul insa in raspunsul la acea intrebare: parca mai mult decat in toata conferinta Danion a vorbit la obiect, cu date si informatii precise (nu sunt cunoscator sa judec valabilitatea celor afirmate, dar vorbitorul parea extrem de sigur de ceea ce spunea).
  Nu vreau sa comentez mai mult si sper ca Danion are putere de revenire, pentru ca parea a fi vorba de convingeri bine intiparite si nu de banale devieri din pricina "risipirii".

 10. Pt. Umbra Serii,
  Cand am vorbit despre ,,ispita risipirii,, nu m-am referit la persoana lui Danion ci la situatia creata de amestecare a mai multor teme tari in aceeasi conferinta.
  Danion are talent de apologet, fara indoiala. Cum isi va inmulti acest talant, ramane de vazut.Eu am incredere in el. Probabil a fost influentat de conferinta de la Chisinau si de un anume interes al acelora de al canoniza pe Valeriu Gafencu.Banuiesc! Nu sunt in masura sa il judec pe Danion.
  Problema calendarului daca va fi rezolvata vreodata se va face asa cum s-a si produs. Adica de sus in jos si nu invers. Cei de sus au creat-o, ei sa o dezlege. Altfel, se ajunge la razvratire si dezbinare in popor.

 11. DANION VASILE ARE PERFECTA DREPTATE.DUHUL LUI DUMNEZEU A VORBIT PRIN EL.UN ERUDIT TEOLOG VORBESTE DE 10 OOO DE SUBIECTE ODATA.CALENDARUL E FOARTE IMPORTANT.DIN PUNCT DE VEDERE DOGMATIC NU EXISTA TIMP LA DUMNEZEU,DAR DIN PUNCT DE VEDERE ISTORIC EXISTA.DANION NU SA RISIPIT.LA URMA VORBESTI INTR-UN DUH DEMONIC.

 12. DANION VASILE ARE PERFECTA DREPTATE.DUHUL LUI DUMNEZEU A VORBIT PRIN EL.UN ERUDIT TEOLOG VORBESTE DE 10 OOO DE SUBIECTE ODATA.CALENDARUL E FOARTE IMPORTANT.DIN PUNCT DE VEDERE DOGMATIC NU EXISTA TIMP LA DUMNEZEU,DAR DIN PUNCT DE VEDERE ISTORIC EXISTA.LA URMA VORBESTI IN DUH DEMONIC.

 13. Frate Fotie,
  Nu ti-a sters nimeni nimic. Am fost plecata trei zile intr-o deplasare si pur si simplu nu a avut cine sa iti afiseze comentariul. Asta e tot. Sunt un om care alerga mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published.