Zămbiţi, nu-i aşa? Denumirea curat românească şi strict autentică aparţine unuia dintre cele 10 situri arheologice prioritare din România, încadrat la grupa valorică A, adică de valoare naţională şi universală şi este singurul oraş medieval din România care nu a fost suprapus de nici o altă locuire modernă. Această situaţia de excepţie face ca întreaga suprafaţă de 80 ha să poată fi cercetată arheologic şi să facă posibilă reconstituirea unei organizări de tip urban. Situl se află la 5 km de comuna Giurgeni, jud. Ialomiţa în apropierea locului unde Ialomiţa se varsă în Dunăre. Săpăturile arheologice efectuate de-a lungul a 35 de ani au evidenţiat patru biserici, trei necropole, peste 200 de locuinţe, ateliere. Potenţialul arheologic de care dispune a dus la integrarea sitului în programul IRPP-SAAH coordonat de Consiliul Europei, încă din anul 2005.
Date actualizate despre istoricul cercetarilor, rezultatele si punerea lor in valoare gasiti pe un site frumos si bogat deschis pe adresa Institutului National de Memorie Culturala:
http://www.archweb.cimec.ro/Arheologie/orasul_de_floci/index.html
Cu aceasta postare voi incepe semnalarea catorva situri arheologice mai importante din campia Baraganului si din judetul Ialomita.