TEZAURUL DE LA PRESLAV
De câte ori merg în muzeul de la Veliki Preslav, rămân pentru un timp nedefinit în faţa vitrinelor tezaurului de la Preslav (Bulgaria).
Tezaurul cuprinde bijuterii (placuţe de diademă, coliere, cercei, brăţări), podoabe de veşmânt (aplice de aur, nasturi de aur şi argint), monede bizantine. Toate au aparţinut soţiei ţarului Petru al Bulgariei. A fost ascuns într-un bordei dintr-un sat alăturat capitalei Preslav în împrejurările războiului bizantino-rus din anul 971, când capitala Preslav a fost cucerită de bizantini şi Bulgaria transformată în temă. In timp satul s-a şters de pe faţa pământului, bordeiul s-a năruit şi s-a făcut praf şi pulbere şi tezaurul ascuns în cuptor a apărut la suprafaţă după o ploaie zdravănă din primăvara lui 1978, chiar după o mie de ani.
Fireşte că am mai văzut bijuterii la viaţa mea dar acestea întreg orice frumuseţe. Şi nu cantitatea de aur, argint, perle, smaralde, ametiste, emailuri impresionează (deşi un cercel de aur şi perle de 50 g contează) ci mai ales măiestria în care sunt combinate folosindu-se aproape toate tehnicile cunoscute, echilibrul cromatic şi artistic în care sunt realizate, decorurile inspirate din mitologie, păsări fantastice, grifoni. Toate relevă superioritatea artei bizantine, influenţele artei sasanide şi persane. Şi dacă acestea ajungeau în capitalele din periferia imperiului vă închipuiţi ce era la curtea imperială din Constantinopol.
Bibliografie
Totju Totev, The Preslav Treasure, Shoumen.1993

Leave a Reply

Your email address will not be published.