CHESTIUNEA ,,TERORIŞTILOR,,

CHESTIUNEA ,,TERORIŞTILOR,,

Toţi cei care am trăit evenimentele dintre 22-25 decembrie 1989, eram convinşi de existenţa ,,teroriştilor,, care acţionau de partea lui Ceauşescu, ,,copii lui Ceauşescu, cum li se spunea. Unii chiar îi văzuseră.
Ulterior s-a spus că nu au fost terorişti ci doar aparate de simulare a unor lupte de stradă (împuşcături, incendii, etc). Doar că şi acele aparate tot trebuiau mânuite de cineva. Mai acum se zice că nici vorbă de terorişti ci doar de o confuzie la nivelul unităţilor militare trimise la datorie. Aşa că, acest capitol a fost tratat ca ,,folclor revoluţionar,, şi abandonat din perspectiva cercetării ştiinţifice.
Istoriceşte vorbind, este un capitol sensibil din două motive. In primul rând că teroriştii nu pot fi dovediţi istoric din lipsă de dovezi scrise (fotografii, înregistrări live, declaraţii ale lor, documente). In al doilea rând, existenţa unui grup înnnarmat care desfăşoară acţiuni teroriste împotriva populaţiei civile e o dovadă directă pentru o lovitură de stat. Prin urmare miza teroriştilor este mai mare decât se poate bănui. In prezent insa chestiunea nu poate fi tratata decat intr-un volum de istorie orala a revolutiei.
George Roncea aduce o mărturie despre existenţa teroriştilor.
,,I-am văzut pe „terorişti“ de-aproape. Am tras în ei (nici ei n-au stat degeaba) pe parcursul a mai bine de şase ore de asediu. Am avut parte chiar şi de un fel de dialog suprarealist punctat cu focuri de armă. Ne-am confruntat într-o clădire proiectată ca o adevărată cazemată dotată cu pasaje secrete, trape şi pereţi falşi, fost sediu al Ministerului de Interne, amplasată vizavi de Comitetul Central. Cu trei ani înainte de 1989 trecusem în stagiul militar printr-o subunitate de cercetare, iar instrucţia militară relativ dură, încă proaspătă, mi-a fost de folos, la întålnirea cu „teroriştii“ şi mi-a scăpat viaţa, cred – şi cu ajutorul generos al lui Dumnezeu.
„Teroriştii mei“, deşi au încasat-o în plin, au dispărut fără urmă, iar după evenimente, intrigat, m-am întors la faţa locului, încercånd să dezleg misterul.
Povestea acelor zile a devenit peste ani „Dosarul blocului Romarta“. Am stråns probe care ar fi putut conduce la identificarea, dacă nu a teroriştilor, măcar a instituţiei în slujba căreia acţionaseră aceştia. Am pus totul la dispoziţia procurorilor militari. Am lucrat direct, în 1990, cu o echipă formată din – pe atunci – colonelul Joarză şi căpitanul Slăvoiu.
Au trecut de-atunci 20 de ani. Joarză a ajuns ditamai generalul la vârful Justiţiei Militare, a îngropat dosarele Revoluţiei, printre altele şi dosarul meu, şi apoi, anul trecut, a crăpat. Spiritul lui Joarză a infuzat însă tot Parchetul Militar, infiltråndu-se în Dan Voinea, continuatorul muncii lui Joarză de mătrăşire a dosarului Revoluţiei.

20 de ani de muşamalizare a adevărului

Am aflat cum „a transcris“ şi „tradus“ Parchetul Militar povestea confruntării din blocul „Romarta“ datorită unui „răspåndac“ al procurorului militar Dan Voinea, un „ziarist“ care trăieşte din firimiturile aruncate diversionist pe piaţă de versaţii manipulatori în uniformă militară. Romulus Cristea, „ziaristul“ lui Dan Voinea, (procuror dat afară din Parchet pentru grave abateri), a reprodus o filă din Dosar într-o carte a sa pe tema aşa-zisei revoluţii:
„Pe fondul zvonurilor alarmiste privind sosirea iminentă a unor terorişti şi al lipsei de comunicare – cooperare între formaţiuni, subunităţi sau unităţi militare, în seara zilei de 22 decembrie 89, în jurul orei 21, o companie de militari în termen de la UM 01026 Bucureşti, sub comanda cpt. Cristian Mirea, s-a deplasat la blocul «Romarta», str. Academiei nr. 35-37 (vizavi de sediul CC-PCR). Militarii s-au deplasat la acel obiectiv în urma semnalelor primite de la civilii din Piaţa Revoluţiei, care afirmau că în acel loc se află persoane suspecte – «terorişti». Pentru a verifica «sesizarea», în imobil, prin intrarea din str. Academiei, a pătruns o grupă de militari în termen, însoţiţi de civilul George Roncea. Concomitent, fără a cunoaşte configuraţia clădirii, alţi militari, în dorinţa de a verifica şi alte locuri din care se presupunea că s-a tras, au pătruns în acelaşi imobil, dar din partea dinspre str. 13 Decembrie (actuala Ion Câmpineanu). Trebuie menţionat că blocul «Romarta», prin construcţia sa, are două intrări separate, atât prin str. Academiei, cât şi prin str. I. Câmpineanu. Curtea interioară este comună, iar holurile de la fiecare etaj al clădirii au comunicaţii directe. …
Mai mult pe www.victor-roncea.blogspot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.