nota mea. Nu imi functioneaza link-ul asa ca redau mai jos o postare de pe blogul Ilincai Damian. Si acum ca scurta mea vizita in oras s-a incheiat, va las in compania ei. Ma intorc acolo unde nu se intimpla nimic.
http://damianilinca.blogspot.com/2009/09/httpwww2.htmlCand am vazut adresa am fost destul de sceptica. Restaurarea si mass-media mereu au avut neintelegeri. Oricum, de curiozitate intru. Si citesc. Si ma sperii. Aveam toate drepturile sa fiu ingrijorata si sceptica.
Se poarta mai nou sa faci restaurare. E noul trend al vremurilor. Dupa ce au stat cu gura cascata uitandu-se la cum se darama monumentele istorice, s-a trezit o echipa de oameni din tvr sa faca ceva buuuunnnn si frumoooosss. O emisiune. Ce draguuutzz… In toata echipa, care, amintesc, face o emisiune despre restaurare, nu exista nici un restaurator, iar modelul emisiunii este preluat de la BBC, unde a avut un record de audienta (aa.. s-a gandit cineva ca era vorba de audienta britanica, nu romaneasca?)
Proiectul e astfel: intra in COMPETITIE 30 de monumente, iar publicul voteaza pe cea care crede el ca trebuie restaurata. Apoi doneaza bani ca ea sa fie restaurata.
NU V-AR FI RUSINE! DOAR 30 DE MONUMENTE MERITA SALVATE IN TARA ASTA? SI DIN ELE DOAR UNUL VA PRIMI FONDURI? SI FONDURILE PROVIN DE LA OAMENII SIMPLI CHIAR? OARE A AJUNS MONUMENTUL ISTORIC PE ACEEASI TREAPTA CU HANDICAPATII, COPIII MALTRATATI SI FEMEILE CU TZATZE MARI?
1.Spuneti ca nu se face restaurare in Romania. Dar ati intrebat partenerul dvs, Ministerul Culturii Cultelor si Patrimoniul National daca da bani indeajuns pentru restaurare? Si cat ii ia sa incadreze o cladire veche si valoroasa in Lista Monumentelor? Si ca multe cladiri sunt asteptate sa se darame sau sa intre in legea aceea care da bulina rosie, pentru a nu mai fi restaurate?
2. Nu vad nici un restaurator in echipa. Care din voi va face documentatia si planul de lucru? Care din voi o sa analizeze atacul biologic? Care o sa faca analiza stratigrafica? Care o sa verifice sistemele de acoperire, ventilatie, fundatiile, care o sa curete lichenii si muschii? Care se va murdari pe maini ca sa faca un mortar de var pentru lacune?
3. Toti banii aia pe care voi ii cheltuiti aiurea plimbandu-va prin tara si oracaind ca broastele despre cat de nedreapta este soarta cu monumentele istorice, puteau foarte bine sa intre direct in restaurarea unui monument. Sau poate mai multe. Dar, ups, ramaneati voi fara salarii si diurne si nu mai apucati sa vedeti pe banii altora locuri frumoase din tzara.
4. De ce sa doneze tot romanul de rand bani pentru restaurare? Oricum o parte din banii dati la impozit se duc la MCCPC, la Oficiul pt Monumente.
Genul asta de emisiune, competitie, votul publicului, chestii lacrimogene, imi suna a prost gust. parca ar candida copii maltratati, handicapati. La fel de binevenit era si un concurs de tricouri ude. Castiga mereu cazul cel mai dramatic sau sanii cei mai mari.
Eu cred ca va castiga monumentul cu mai multe caramizi la vedere. Sau cel cu balcoane mari si simetrice.
Poate chiar m-ar fi incantat aceasta initiativa. Adica romanul tot se uita la tv tot timpul, macar sa vada ceva cultural. Dar formatul emisiunii si echipa orice-altceva-in-afara-de-restauratori imi face sila. Iar cu toti banii investiti in aceasta emisiune, am mai zis, se restaurau fara tam-tam monumentele.
Publicat de ilinca la marţi, septembrie 22, 2009 0 comentarii
Etichete: consumatorism, cultura, restaurare