LECTURI NECESARE: PSIHOTERAPIA ORTODOXĂ. ŞTIINŢA SFINŢILOR PĂRINŢI

Editată în româneşte cu aproape 11 ani în urmă, la Editura Invierea a Arhiepiscopiei Timişoarei, cartea mitropolitului Hierotheos Vlachos este cap de afiş dintr-o pleiadă de cărţi al cărui subiect este vindecarea sufletului bolnav. Spre deosebire de toate, însă, este poate singura care defineşte, din perspectiva Sf. Tradiţii, noţiuni fundamentale ca sufletul, mintea, gândurile, inima, raţiunea, atenţia. Abordează deasemenea, în aceeaşi măsură, patologia ortodoxă definită de patimi, epistemologia ortodoxă şi nu în ultimul rând isihia şi psihoterapia. Este paradoxal faptul că, deşi le utilizăm aproape zilnic, noţiunile fundamentale enumerate mai sus sunt greu de definit chiar şi de specialişti. Să nu ne mirăm că majoritatea oamenilor nu se întreabă niciodată ce e sufletul lor. Mai nou, contemporaneitatea a scos sufletul din preocupările omeneşti. Nimeni nu îşi mai pune problema existenţei lui. Şi dacă nu înţelegem că sufletul este fărâma de divinitate din noi, nu vom avea niciodată şansa să aflăm calea.
Poate datorită tematicii inedite, stilului direct şi inteligibil, interpretării bogate şi nu în ultimul rând consecinţelor practice, această carte a fost editată de cinci ori în greacă şi de trei ori în engleză.
Nu în ultimul rând trebuie precizat că Hierotheos Vlachos este autorul şi altor cărţi sau studii cu scop, nu doar misionar, ci mai ales practic, de vindecare a sufletului bolnav de patimi prin Cuvântul primit, descifrat şi făcut pomadă vindecătoare de către Sfinţii Părinţi ai pustiei şi nu doar de ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.