Ce legătură există între legea 217/ 2015 cunoscută şi ca ,,legea antilegionară,, aflată în vigoare de la 30. 07. 2015 şi tragedia de la Clubul Colectiv din seara de 30.10.2015? Aparent, nici una! In realitate, între cele două evenimente petrecute la exact trei luni există ceva.
Nu reușeam să găsesc o explicaţie legii anti-legionare. Nu ştiam cui se adresează, de fapt. Ce argument teribil a stat cu adevărat la baza adoptării ei? Tenacitatea diabolică a ideologului comunist Alexandru Florian (de ale cărui abuzuri m-am lovit în urmă cu şapte ani cu ocazia expoziţiei ,,Destine de Martiri,,) nu era de ajuns să convingă. Simţeam că îmi scapă ceva. Ştiam că parlamentarilor români, în majoritate corupţi, le pasă de holocaustul evreilor la fel de puţin ca şi de sfinţii închisorilor comuniste sau de trecutul, prezentul sau viitorul acestei ţări. Politicienilor români le pasă doar de scăunelul de pluș de sub fundul lor.
Citind şi răscitind legea cu pricina am constatat că afectează foarte puţin sfinţii închisorilor. Pe nici una din sentinţele de condamnare ale personalităţilor vizate de canonizare nu scrie acuzaţia de genocid sau de crime împotriva umanităţii. Dacă ar fi să interpretăm corect litera legii, de fapt nu ar afecta deloc pe nici unul dintre intelectualii reprezentativi ai generației interbelice, dacă nu ar fi caii verzi din capul lui A.F. și drobul de sare din capul ierarhiei BOR.
In schimb, legea ţinteşte clar prezentul legionar. Şi asta, nu pricepeam. De ce o lege împotriva unor legionari CARE NU EXISTĂ! Urmașii legionarilor interbelici sunt palide figuri. Se mai ocupă doar de memorie și parastase.
Ei bine, legionari nu mai sunt, dar exista o stare de nemulţumire şi revoltă în rândul tinerilor. Tragedia de la Colectiv o dovedeşte. Tinerii care erau acolo şi ascultau un concert rock erau în sufletul lor nişte rebeli, răzvrătiţi împotriva societăţii strâmbe şi corupte în care trăim. Sunt convinsă că erau nişte oameni cu sufletul curat. Mesajul social pe care îl dezvoltă rockul în ultima vreme atrage. Işi revărsau poate mânia ascultând sonorități care pretindeau că ,,lupta pentru ei,, şi îi exprimă. In realitate, fiecare luptă pentru sine.
Dar, nu doar tinerii din club erau nemulţumiţi, ci o bună parte din societatea românească, dovadă reacţia imediată care a pus foc întregii şandramale politice românești. Împotriva nemulţumirii care colcăia în subteran a fost dată legea anti-legionară. Se temeau ca răzvrătirea populaţiei să nu îmbrace o formă legionară și poezia profetică ,,Ne vom întoarce într-o zi,, să se împlinească chiar în timpul guvernării lor. Şi legionarii au fost la vremea lor nişte rebeli, răzvrătiţi împotriva unui stat corupt de politicianism.Ei bine, de ce s-au temut nu au scăpat şi nici nu vor scăpa, căci necunoscute sunt căile Domnului! Chiar dacă nu va mai fi o generație legionară totuși, pe un alt plan, făptuitorii legii, fără să ştie şi fără să creadă, au intrat în război cu sfinţii închisorilor. Puteau să ia aminte la destinul politic al lui Antonescu Crin. Nimeni nu mai era ca el, atunci când a venit cu legea antilegionară la Comisia Juridică. Toţi vedeau în el pe viitorul preşedinte. Dar dintr-odată viitorul i s-a ofilit. In câteva luni, destinul politic al lui Antonescu s-a înfundat. Un ghinion inexplicabil! Am convingerea că niciunul dintre cei care au susţinut, votat, sprijinit legea antilegionară nu va mai avea un viitor politic. Protestele #Colectiv au cerut foarte clar înlăturarea clasei politice corupte din rădăcină, adică din rădăcina comunistă. In câteva zile s-a reușit schimbarea guvernului. Și poporul e încă nemulțumit. Și, pe bună dreptate, noul guvern este compus mai degrabă din funcționari decât din tehnocrați. Parcă erau unii în istorie care cereau respectarea legii, desființarea partidelor, apărarea patrimoniului natural al țării: păduri, pământ etc., o elită conducătoare, ceea ce am numi azi tehnocraţi. Oare cine au fost cei care au ridicat inclusiv problema ierarhiei corupte a BOR? Oare cine? Cei care au promis că se vor întoarce într-o zi:
Ne vom intoarce intr-o zi…
Si cei de azi cu pasii grei
Nu ne-or vedea, nu ne-or simti
Cum vom patrunde-ncet in ei.