Jurnal scoțian. Politice pe Bahlui sau Parvenitorele și Trecutul

Jurnal scoțian. Politice pe Bahlui sau Parvenitorele și Trecutul

Cât de puțin m-am învârtit eu pe-acasă și tot nu s-a putut fără oleacă de politică, mai ales că am ieșit într-o seară la o ciorbă de burtă. În România, nimic nu merge mai bine ca politica la o ciorbă de burtă dreasă cu mujdei, oțet și o ulcică întreagă de smântână.

Un amic îmi spune că în campania electorală pentru prezidențiale Victor Ponta s-ar fi recomandat patriot și ortodox și i-ar fi dat-o peste nas lui Iohannis, cum că ar fi luteran. Adică, vezi bine, străin și eretíc. Eu nu știu cum a fost discuția, dar cine mi-a povestit treaba asta m-a întrebat: ei, ce părere ai.

Ce părere să am, zic. Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul. E drept că Iohannis aparține unei minorități religioase, dar aceasta și-a făcut datoria cu vârf și îndesat față de țară: prima carte românească tipărită, vreau să zic care ni s-a păstrat până în zilele noastre, este un Tetraevanghel apărut în tipografia luteranilor de la Sibiu, în jurul anului 1552. Pricepi? zic. Nu Coresi, cum am învățat la școală, ci luteranii de la Sibiu au turnat prima dată în plumb „Tatăl nostru” pe românește. Ce zici, se pune asta pentru neam? Pentru țară? Pentru limba română?

Se pune, cum să nu, aprobă amicul meu, vădit mișcat. Ei, dacă ar fi știut-o pe asta consilierii lui Iohannis… Dar și Ponta a ajutat sfintele mănăstiri. Nu mai zic  că a trecut țârcovnicii pe ștatele de plată de la buget. De asta, ce ai să-mi mai spui?

Ponta al tău, zic, a făcut precum clucerul Costandin din vremea lui Brâncoveanu, – tot suntem în anul sfântului domnitor. Știi povestea? L-au adus pe clucerul Costandin înaintea domnului, la judecată, că lung fiind la unghii, cum zice cronicarul, tot lua de la țară câte ceva. Și cum crezi că se apăra, tâlharul? Am dat la sfintele mănăstiri, zice. Atâta i-a trebuit lui Brâncoveanu. Auziți, boieri, a sărit domnul, cu jafuri și cu nedreptăți face el pomene la mănăstiri. Cam așa și cu Ponta al tău, zic. Vorba ceea, a luat de unde n-a pus și a dat de unde n-a avut. Pricepi?

Pricep, se moaie amicul meu. Cum s-ar zice, nimeni nu trebuie a mânca de la datoriile ce ne impun sfânta constituțiune. Mai luăm un rând?

Preluat de la Jurnal Scotian

P.S. Nu că aş fi de acord întru-totul cu Ioan Florin, dar mă deranjează campania ,,cuvioasă,, a PSD.

Leave a Reply

Your email address will not be published.