LIBERALII ŞI NOII SFINŢI MĂRTURISITORI AI LUNII NOIEMBRIE

Luna noiembrie este binecuvântată de trei mari praznice. In afară de acestea, tot în această lună sunt sărbătoriţi doi mari sfinţi mărturisitori din timpul prigoanei comuniste, propuşi pentru canonizare, Sandu Tudor ( părintele Daniil) şi ieromonahul Arsenie Boca, a cărui zi de praznic este chiar azi. Despre vieţile, dăruirea şi prigoana lor s-a scris mult, dar s-a vorbit mai puţin. Cel mai puternic discurs în favoarea lui Arsenie Boca sunt miile de pelerini care merg anual la mormântul lui.

Unul dintre capetele de acuzare aduse de autorităţile comuniste celor doi a fost acela că erau legionari. Pe dosarul lui Sandu Tudor chiar asta scrie cu creion roşu ,, legionar,,. Adevărul istoric este că nici unul dintre cei doi nu a fost legionar, dar pentru că nu aveau de ce să îi acuze, le-au trântit această acuză, nedovedită până azi şi i-au condamnat. Părintele Daniil a murit ca un martir în închisoarea de la Aiud, în urma torturilor.

Ce se va întâmpla însă dacă vor fi aprobate propunerile legislative ale PNL cu privire la modificarea  Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii? Propunerea liberalilor este de a include în legea menţionată şi pe legionari. Iar cultul personalităţilor acuzate de legionarism va deveni ilegal şi pedepsit cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Aşa că întreb şi eu ca un novice. Vor fi arestaţi pelerinii care merg la părintele Arsenie Boca?

Pentru că dacă se aprobă propunerea liberalilor, la mormântul părintelui Ilie Lăcătuşu se vor face arestări de trei ori pe săptămână, de vreme ce în biografia părintelui scrie că a fost legionar şi acolo merg săptămânal sute   de oameni. Doar că părintele a devenit sfânt prin trăirea lui duhovnicească şi  nu pentru că a fost legionar. Proiectul liberalilor nu face această distincţie, între măreţia duhovnicească a unor oameni şi participarea lor, la un moment dat, la viaţa cetăţii.

Proiectul antilegionar al liberalilor este în dezbatere publică până pe 7 decembrie şi poate fi găsit pe site-ul Parlamentului. Oricine îşi poate spune părerea.

Opinia mea este că ar trebui scoase  din prevederile legii  persoanele condamnate  în timpul comunismului, legionari sau nu, care au intrat în conştiinţa populară ca sfinţi şi  în prezent se bucură de o evlavie populară. Duhovnicia lor  recunoscută  nu are nici o legătură cu opţiunile politice luate într-un anumit moment istoric.

Comentarii si propuneri la proiectul de lege se pot face până pe 7 decembrie AICI

 

2 thoughts on “LIBERALII ŞI NOII SFINŢI MĂRTURISITORI AI LUNII NOIEMBRIE

  1. Au fost si Noica, si Mircea Eliade, si Radu Gyr si Aron Cotrus si multi altii legionari, ce facem, ii aruncam la gunoi daca nu sunt in constiinta populara ca sfinti ? Este absolut aberant. Perpetuam nedreptatile din timpul lui Stalin si Gheorghiu Dej ?
    Sau Mircea Vulcanescu, care a fost condamnat ca facand parte din guvernul Ion Antonescu ? ce facem cu el, respectam hotararea instantelor comuniste care dadeau sentinte pe banda rulanta hotarate dinainte de Securitate ? ce e toata nebunia asta ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.