SMINTELILE UNUI BOTEZ ELECTORAL

Botezul electoral de la Bora a fost, aşa cum îi spune şi numele, adică electoral şi nu ortodox. Nu a fost ortodox deoarece nu s-au respectat sfintele canoane apostolice. Nu a fost  nici catolic, pentru că slujba a fost ortodoxă,  în ciuda faptului că bieţii ţigani au fost doar stropiţi cu  busuiocul ca la catolici. Din toate câte am auzit, nici vorbă de întreită scufundare şi nici măcar de turnare.  O stropire cu busuiocul, atăta tot! Nu e cazul să aflăm  motivele pentru  care s-a procedat anticanonic. Nu există nici o scuză! Când e vorba de o sfântă mare taină, nu încap explicaţii sau scuze şi nici eventualele blesteme ale părintelui Gangă nu îşi au locul. Până una-alta, el ca iniţiator al evenimentului este tocmai bun de caterisit. Aşa spune canonul 50 apostolic din care cităm:

CANONUL 50 apostolic (BOTEZUL SE SĂVÂRŞEŞTE PRIN TREI AFUNDĂRI)

Dacă vreun episcop sau presbiter nu ar săvârşi cele trei afundări ale unei singure sfinţiri (a botezului), ci numai o afundare, aceea care se dă (se practică) întru moartea Domnului, să se caterisească. Pentru că nu a zis Domnul: întru moartea mea botezaţi, ci: mergând, învăţaţi toate nea­murile, botezându-i pe ei în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh (Matei 28,19). (46, 47, 49 ap.; 7 sin. 11 ec; 95 TruL; 12 Neocez.; 47 Laod.; 47 Cartag.; 1, 91 Vasile cel Mare)

Şi pentru că nu a fost botez ortodox sădeşte  sminteli şi creează precedente.

În primul rând, prin prezenţa ostentativă  a politicului în cadrul unei comunităţi defavorizate, în plină campanie electorală şi pe fondul unui moment religios important: botezul a 40 de oameni. Dacă părintele   nu a reuşit să boteze acei oameni, pe rând şi la timpul lor, este foarte grav. Fie nu e un preot bun, fie acei oameni nu voiau botezul.  Să vă dau un exemplu. In urmă cu mai mulţi ani,  într-o duminică,  la uşa unei  biserici sta  o ţigancă infirmă cu trei copii mici, din care unul bebeluş. Se ruga de fiecare om care intra în biserică să îi boteze copiii. Nu era din localitate şi locuia temporar undeva în altă parohie. În biserică erau numai români. Până la sfârşitul liturghiei ţiganca şi-a găsit trei naşi, nu unul. Botezul s-a făcut după toate canoanele şi părintele Sebastian  nu le-a luat nici un ban. Şi dacă o ţigancă infirmă şi străină a găsit în două ore trei naşi, cum e posibil ca un preot să găsească naşi pentru nebotezaţii parohiei, doar în campanie electorală? Ca să nu mai menţionez ţiganii, din care unii aflaţi în trecere,   botezaţi cum se cuvine şi în deplin anonimat în toate  satele ialomiţene de-a lungul timpului.

In al doilea rând,  botezul electoral sminteşte prin călcarea sfintelor canoane. Dacă botezul prin stropire este valid, atunci  înţelegem că şi botezul catolic este la fel de valid. Şi, dacă este aşa, atunci de ce să nu meargă sărăcimea să se boteze la catolici, simplu şi rapid şi poate gratis?  De ce să  ne botezăm ortodox şi să plătim şi taxă de botez obligatorie? Aaaa… ca să rămânem în continuare în Biserica ortodoxă? Atunci se cade să intrăm cum se cuvine în această biserică, adică prin botez canonic. Ecumenismul trebuie să aibă  limite foarte serioase. Dacă fiecare botează cum pofteşte şi cum îi este mai simplu, atunci se cuvine să ştie şi poporul. Că mâine -poimâine vom ajunge  să vedem botez canonic doar la elite financiare, sociale etc.  La restul muritorilor doar o stropeală cu busuioc. Asemenea evenimente creează precedente periculoase.

Cu tot regretul, am văzut în poze  preoţi pe care îi cunosc de mulţi ani şi  îi respect şi pentru care  dragostea mea va fi aceeaşi  chiar dacă au căzut în ispita asta electorală. Să le lumineze Dumnezeu mintea!  Cred că se cuvine ca preoţimea să gândească de zece ori  ce se poate face şi ce nu se face în campanie electorală. Clerul are o mare responsabilitate. Nu se compară cu o păcătoasă ca mine care am toată libertatea de exprimare. Dacă se  bagatelizează  o mare sfântă taină doar de dragul unei prietenii politice, atunci să nu ne mirăm când politica va ajunge să bagatelizeze biserica.

 

2 thoughts on “SMINTELILE UNUI BOTEZ ELECTORAL

  1. “”””””””Din toate câte am auzit, nici vorbă de întreită scufundare şi nici măcar de turnare. O stropire cu busuiocul, atăta tot! Nu e cazul să aflăm motivele pentru care s-a procedat anticanonic. Nu există nici o scuză!””””””””

    Am sa incerc eu, care am fost de fata, sa va povestesc de ce s-a intamplat asa – mai intai au fost botezati bebelusii, dupa canonul obisnuit: bagatul in cazan de trei ori. Apoi, poate ati observat in poza, a venit randul preotului barbos (care am inteles ca este din Bucuresti si este fratele preotului de la Bora), iar acesta a cam exagerat, in sensul ca l-a bagat pe bietul copil zdravan de tot in apa, ca se speriase lumea deja. Probabil ceilalti preoti au sesizat momentul de rumoare si au schimbat procedura. Oricum, dupa acel bebelus au urmat numai copii maricei, de 4-8 ani cred (nu mai zic de cel de 27 de ani) si nu mai puteau fi bagati la cazan…

    • Mă bucur, dragă Florin să aud acest lucru. În Slobozia, se auzise altceva. Cel puţin la bebeluşi a fost respectat canonul. Insă şi pentru adulţi procedura e aceeaşi. Se aduc nişte cădiţe mai mari în care candidatul la botez, îmbrăcat într-o cămaşă albă, este scufundat de trei ori, cel puţin cap şi umeri. Ideea este că trebuie evitat botezul prin stropire care nu e botez.

Leave a Reply

Your email address will not be published.