DESPRE SOLIDARITATE ŞI COOPERAŢIE LA PATRIARHIE

Activitatea intensă a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală (RNDR) şi când spun aceasta mă refer la organizarea aproape lunară a unor  conferinţe, întâlniri, congrese de nivel înalt şi foarte bine organizate, a făcut ca pe 31 oct.-1 nov. să aibă loc la Palatul Patriarhiei în sala ,,Conventus,, conferinţa ,, Renaşterea spiritului de întrajutorare şi solidaritate- către o dezvoltare rurală durabilă,,. Au participat câte doi reprezentanţi din fiecare eparhie, consilieri, preoţi, experţi din cadrul RNDR. Pe lângă prezentările în plen făcute de către  experţii  RNDR, mă refer la d-na Viviana Vasile, team leader US RNDR, Mădălina Vâjâiac şi alţii, au fost susţinute tot în plen  trei conferinţe. Deasemenea au fost proiectate filme istorice şi actuale despre cooperaţia istorică românească şi cea contemporană europeană şi au fost organizate două ateliere de lucru precum şi o excursie de studiu la Gospodăria Anexă a Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei  Bucureştilor. Şi, nu în ultimul rând a fost prezentată  expoziţia ,, O pagină din România profundă. Sistemul Economic Cooperatist,,. In final, toţi participanţii au primit binecuvântarea PF Daniei şi un mic dar, în urma unei frumoase cuvântări despre spiritul de solidaritate în economie, un exemplu în acest sens fiind cooperaţia istorică.

Au susţinut conferinţe în plen domnii Ovidiu Hurduzeu şi Alexandru Ciolan de la Liga Distributistă,, Ion Mihalache,,  şi subsemnata de la Muzeul Judeţean Ialomiţa. Domnul Hurduzeu a vorbit despre ,,Renaşterea spiritului de cooperare şi solidaritate-premisă a dezvoltării sustenabile a satului românesc,, şi trebuie să spun că a fost o conferinţă extrem de actuală. Alexandru Ciolan despre cooperaţia europeană, punctul forte fiind statisticile europene despre cooperaţie. De pildă, nu ştiam că economia Spaniei este cooperatistă în proporţie de …50%.  Eu am susţinut conferinţa cu tema: File din istoria sistemului cooperatist din România (1864-1947).

Conferinţa în întregime a fost un succes, totul a ieşit perfect,  participanţii fiind interesaţi de tematică şi foarte activi în cadrul atelierelor de lucru cu tema ,, Cum văd participanţii dezvoltarea comunităţii rurale prin renaşterea spiritului de întrajutorare şi solidaritate,,.  A fost o conferinţă cu adevărat binecuvântată, preoţii participanţi dovedindu-se parteneri de dialog documentaţi şi binevoitori.

De unde concluzia mea că solidaritatea nu este o idee, un sentiment ci o faptă.

3 thoughts on “DESPRE SOLIDARITATE ŞI COOPERAŢIE LA PATRIARHIE

 1. Asta vara, inainte de Rasinari, am vorbit cu Pr. Cristian Popa de la parohia Sf. Fanurie, si intr-o marti seara, Ovidiu a tinut o prelegere despre Distributism in biserica noastra frumoasa si … arhiplina !
  D-na Vasile, care de obicei nu vine la slujbe aici, ci intr-o alta parohie, a fost prezenta si … asa a inceput totul. De fapt a continuat, cu ajutorul Duhului Sfint !

  Sarut dreapta, stimata Doamna Corbu.

  Doamne ajuta !
  EB

 2. Doamne ajută!
  Sunt şi întâlniri providenţiale. Se pare că expoziţia pe care am organizat-o în urmă cu doi ani pe tema cooperaţiei istorice îşi găseşte o aplicabilitate practică şi în Reţeaua naţională de dezvoltare rurală şi nu doar una teoretică în reţeaua muzeală. Pentru mine este o mare bucurie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.