UN REGAL – CUCUTENI. A GREAT CIVILIZATION OF THE PREHISTORIC WORLD

(Cornelia Magda Lazarovici, Gheorghe-Corneliu Lazarovici, Senica Ţurcanu, Cucuteni. A great civilization of the Prehistoric World, Ed. Palatul Culturii, Iaşi, 2009, editor general Lăcrămioara Stratulat. Volumul cuprinde şi contribuţia ştiinţifică a 22 de arheologi preistoricieni).

Regalul de care vă spun este poate cea mai completă, documentată şi frumoasă carte de valorificare a unui bogat material ştiinţific şi de popularizare a culturii arheologice Cucuteni.

Publicat în engleză, volumul are formatul şi aspectul unui album de artă de 350 pagini şi cuprinsul unui referat ştiinţific de 160 pagini. Capitolele principale se referă la : I. Aspectele generale ale culturii Cucuteni, II. Aşezări, fortificaţii şi locuinţe; III. Sanctuare şi altare, IV. Arta civilizaţiei Cucuteni; V. Principalele situri ale culturii Cucuteni (prezentate 29 situri); VI. Catalog; VII. Bibliografie şi abrevieri. Documentaţia volumului este exhaustivă. Dacă la capitolele de extracţie ştiinţifică sunt redate planuri, machete, reconstituiri, desene, planuri topografice, hărţi, fotografii etc. catalogul excelează prin prezentarea a numai puţin de 434 artefacte ilustrative pentru întreaga cultură.

Volumul a venit în urma unei interesante expoziţii ,,Cucuteni Trypillia – A great Civilization of Old Europe,, organizată în 2008 de Palatul Culturii din Iaşi la Vatican Palazzo della Cancelleria unde s-a bucurat de un succes extraordinar. Expoziţia făcea parte dintr-o serie de expoziţii internaţionale organizate de aceeaşi instituţie de-a lungul timpului.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu subiectul trebuie să vă spun că civilizaţia sau mai bine zis cultura Cucuteni este cunoscută şi apreciată mai ales datorită ceramicii elegante pictate cu motive geometrice, spirale şi meandre în alb, roşu, ocru. Este datată între 4600-3600 î. Hr. şi a fost răspândită din Transilvania până în Ucraina.
Inchei prin a-i felicita pe autori şi personal pe Lăcrămioara Stratulat pentru tot ce au făcut şi fac în continuare.

P.S. Expoziţia şi volumul nu au nici o legătură cu ,,România Neolitică,, organizată de Institutul Cultural Român, inspirat poate de succesul expoziţiilor pe aceeaşi temă iniţiate de specialişti.
Sigur este că volumul de faţă dovedeşte, încă o dată , că sunt domenii în care doar specialiştii au acces şi că ei pot face şi valorificare expoziţională la fel de bine ca şi cercetare ştiinţifică. Cultura adevărată nu prea are nevoie de samsari ( a se vedea eşecul ,,România Medievală,,).

5 thoughts on “UN REGAL – CUCUTENI. A GREAT CIVILIZATION OF THE PREHISTORIC WORLD

 1. Ce am gasit pe internet era autor Lazarovici, Ctin ISBN:978-606-9231-50-0 aparuta in 2009, chiar daca are acelasi titlu. Aceasta este cartea?
  Cu multumire, cristina
  Doamne ajuta!

 2. @ Cristina,
  Nu este aceeaşi carte. Despre Cucuteni s-a scris enorm şi în România există foarte mulţi arheologi specializaţi în preistorie.
  Cartea de care am vorbit are:
  ISBN 978-606-92315-0-0
  I. Lazarovici, Gheorghe
  II.Ţurcanu, Senica
  902 (498 Cucuteni).
  Mulţumesc pentru interes. Doamne ajută!

 3. Da, era Ghe. LAzarovici, am gresit (lecitina, bat-o vina!) dar e acelasi ISBN doar scris diferit. PAi dupa ce ne-am plimbat pe la Viena Imparatului sa vedem comorile noastre descrise de dv. asa de fain m-ati convins ca aceasta e o alta lucrare importanta de vazut si mai ales de avut in casa noastra, dar la timpul randuit! Si cu atat mai mult cu cat e in engleza!
  Cu multumire si urare de spor in toate, c.

 4. Am contactat Complexul, Muzeul de Istorie si Contabilitatea. Au cam ramas un pic blocati cand au auzit ca sun de hat departe pentru carte – asa ca "v-am pirit in calitate de vinovata morala a demersului meu" si am gasit ceea ce speram: romani de toata isprava! Mi le si pun pe posta. Mi-e mai mare dragul cand intalnesc asa ceva si imi spun ca nu suntem pierduti daca se regaseste solidaritatea umana si "buna voire". cu drag, cristina p.

 5. Doamne ajută, doamnă Cristina!
  Este intr-adevăr o carte foarte bună într-o ediţie de lux, cu hârtie, reproduceri, fotografii de calitate, aşa cum rar se tipăresc la noi. Stiu că ei o cam păstrează pentru străinătate:). E o carte de vizită foarte convingătoare.
  Multumim pentru interes.
  Emilia

Leave a Reply

Your email address will not be published.