TROIŢA DE HOTAR

Ieri, la Sărbătoarea ,,Izvorul Tămăduirii,, Biserica din Frăţileşti a avut bucuria să sfinţească o troiţă de hotar ctitorită în spiritul vechii tradiţii româneşti de sfinţire a hotarelor satului. Crucile ridicate în cinstea Sf. Treimi aveau în vechea tradiţie aceeaşi menire pe care o aveau icoanele într-o casă, o rugăciune permanentă către Dumnezeu, un semn distinctiv al unui vechi legământ., o aducere aminte de familia spirituală din care facem parte.

Bărăganul mai păstrează şi acum risipite pe câmpuri, pe vechi drumuri demult uitate, la răscruci, cruci mari de piatră ridicate pentru a marca hotarele satului, de a sfinţi drumurile, de a alunga ispita de la răscruce de drumuri. Mai erau ridicate cu prilejul unor evenimente importante ale comunităţii sau de mulţumire. Unele marcau hotarul dintre două sate. Ctitorii lor erau atât comunităţile cât şi persoane particulare.

În Bărăganul istoric toate crucile erau cioplite în piatră, chiar şi cele de mormânt, deşi piatra lipseşte cu desăvârşire din regiune. Faptul se datora perisabilităţii lemnului care se degrada repede în clima specifică stepei.
Satele istorice erau constituite din vatra satului şi teritoriul economic al satului adică păşunile, câmpurile, livezile, islazurile. Aşa se face că de multe ori ele apar în plin câmp şi acolo se făceau slujbele de început de an agricol, rugăciunile pentru ploaie, rugăciunile de mulţumire pentru recolte.

După sfârşitul slujbei, enoriaşii din Frăţileşti s-au deplasat cu steaguri şi intonând ,,Hristos a Inviat,, la intrare în sat, unde au sfinţit troiţa ce va purta de acum înainte hramul ,,Izvorul Tămăduirii,,. De când au ieşit din biserică a început să plouă mărunt. Ploicica a continuat consecvent, ca o binecuvântare, pe tot parcursul slujbei de sfinţire la care au participat şi oficialităţile satului, primarul comunei Săveni şi viceprimarul.

Crucea de hotar din Frăţileşti a fost sculptată în piatră şi fixată pe o temelie de granit de binecunoscutul sculptor Gabriel Manole, autor al mai multor monumente ridicate în Ialomiţa, Bucureşti dar şi în alte multe locuri din ţară.

Felicitându-l pe părintele paroh Ion Drăghici, dăm Slavă lui Dumnezeu pentru încă o zi minunată.

Biserica din Frăţileşti mai are şi încă multe alte proiecte despre care am mai scris în postările repetare cu privire la cei 2% pentru Biserica din Frăţileşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.