2% PENTRU BISERICA DIN FRĂŢILEŞTI


Ştiu că aveţi multe cereri pentru cei 2% din impozitul anual. Vă mai propun şi eu o destinaţie. Biserica din Frăţileşti şi-a propus să scoată igrasia şi să stopeze infiltraţia din pereţi. Dar nu este simplu la un sat mic şi o construcţie veche.
De aceea vă las un număr de cont deschis la sucursala CEC Bank Slobozia precum şi formularul 230 pentru cei 2 %.
Parohia ,,Sf. Nicolae,, Frăţileşti Cont RO10CECEIL0130RON0402325, CEC BANK
SLOBOZIA
Satul Frăţileşti este un sat izolat în sensul că nu apare pe harta transportului în comun, ţine de Primăria Săveni, nu are dispensar şi şcoala a fost mutată la Săveni. Singura instituţie care a rămas în sat este Biserica ridicată la 1876.
Comunitatea de 150 de familii de agricultori nu deţine însă mijloacele necesare consolidării lăcaşului vechi de 134 ani.

SCOPUL

Scopul proiectului este realizarea lucrărilor de izolare şi consolidarea a bisericii împotriva infiltraţiei.

OBIECTIVELE PROIECTULUI SUNT:

1)Evaluarea de către specialişti a stadiului de degradare a construcţiei datorat infltraţiei şi elaborarea unui plan de măsuri.
2) Realizarea unor lucrări de izolaţie a temeliilor bisericii împotriva apelor de infiltraţie ale râului Ialomiţa.
3) Dezumidificarea pereţilor.
4) Monitorizarea permanentă a nivelului de umiditate a clădirii.
5) Declararea bisericii monument istoric şi introducerea ei în circuit turistic.

Satul Frăţileşti este atestat documentar în anul 1628. Din interpretarea documentului reiese că era mult mai vechi. In secolul XIX era comună înglobând alte două sate. Dezvoltarea ulterioară a satului Săveni străbătut de un drum judeţean, a dus la inversarea rolurilor.
In tradiţia locului se mai păstrează amintirea existenţei unei biserici mai vechi de lemn din care se mai păstrează o icoană pe lemn din 1852. In colecţia Muzeului Judeţean Ialomiţa se mai păstrează cinci cărţi de cult de la 1851, provenite de la aceeaşi biserică.
Cimitirul de la sf. sec. XVIII-inc. sec. XIX, cu cruci din piatră scrise cu alfabet chirilic se află în partea de NE a satului. (Va urma)

4 thoughts on “2% PENTRU BISERICA DIN FRĂŢILEŞTI

  1. ma bucur foarte mult ca vreti sa imbunatatiti aceasta bisericuta.am crescut in satu acesta,mergeam in fiecare duminica si in fiecare zi de sarbatoare cu bunica la biserica.se poate face mai multe in satu Fratilesti,primaria ar trebui sa faca ceva

  2. un lucru bun ca au facut strazile satului,un lucru si mai bun ar fi daca se poate face scoala generala 1-8 in sat,ii lipseste un dispensar,politie,o discoteca.

  3. sa se faca un pod intre ograda si fratilesti,am trecut acum o saptamana pe pasarela si sincer dabia am trecut chiar asa?sa lasam oamenii sa moara?
    locuitorii satului fratilesti au bugetu mic dar primaria nu poate face nimic?

  4. De sarbatorile PASCALE am ajuns si eu in Fratilesti,pe langa acea pasarela impracticabila pe care putini au curajul sa o treca fiind nevoiti sa ajunga la gara,nici iluminatul public nu este mai prejos,noaptea iti este frica sa pleci de acasa prin sat,mai ales tinand cont ca sunt f,f multi locuitori trecuti de o varsta respectabila.Poate vede si domnul primar cu ce probleme se confrunta locuitori din satul Fratilesti(nu ca nu ar sti).

Leave a Reply

Your email address will not be published.