Aseară am fost la un concert de muzică veche al formaţiei vocal intrumentale Anton Pann. Absolut superb! Şi am găsit răspunsul şi la o întrebare mai veche. Unde a dispărut muzica laică bizantină după căderea Constantinopolului? De vreme ce marea majoritate a populaţiei a rămas pe loc, era firesc să fi rămas şi muzica. Şi deşi ştiam că savantul Dimitrie Cantemir s-a ocupat şi de muzică nu bănuiam că a făcut acest lucru aşa de bine încât şi azi este un nume de referinţă în muzica otomană. El a dovedit prin cele 355 de piese că există muzică otomană diferită de muzica perso-arabă care se cânta la Curte. Iar această muzică otomană era de fapt muzica bizantină numită ulterior cu numele imperiului din care venea.
Am ascultat două piese absolut copleşitoare dintre care una avea inflexiuni româneşti. Redau mai jos una din acestea cu precizarea că live se aude mult mai bine, mult mai melodios. Sinceră să fiu, prefer interpretarea în versiunea mai dinamică a formaţiei Anton Pann decât interpretarea în versiunea turcească.
Piese de referinta intr-adevar precum Codex Caioni interpretate de maestrul harpei romanesti Ion Ivan Roncea. Va impratasesc preferinta si simtirea. O fumusete de muzica!cu multumire pentru ca m-ati facut si pe mine partasa, cristina
Va multumesc! Am aflat ca de curand a fost lansat un CD cu muzica lui Dimitrie Cantemir. Inca nu l-am ascultat. Muzica de azi are sunete prea inalte, ritmuri rupte, percutia prea puternica. Pe mine ma oboseste.
AM gasit pe internet pe vesnicul youtube inregistrari ca de pe un cd ale pieselor prezentate la link-urile melodiilor care urmeaza melodiei postate de dv. Intr-adevar spuneati dv. ca suna altfel si aveati mare dreptate, dar daca nu ati fi postat nici macar inregistrarea aceea eu una nu as fi cautat deloc… Sunt niste bijuterii muzicale! Ce cunostinte de armonie (in general inteligenta muzicala!) trebuie sa ai ca sa poti scrie asa ceva…
http://www.youtube.com/watch?v=-8T1u14b_-E acesta este un link catre cel/cea care a facut o munca frumoasa si a pus cred de pe acest CD muzica pe youtube, insotite si de imagini revelatoare de epoca. Cat despre oboseala nu va mirati, o spun pina si studiile pe plante despre muzica cu percutie puternica asa ca nu mai privesc aceste reactii pe care le am si eu decat prin prisma normalitatii. Societatea actuala are foarte multe presiuni de tot felul, pe toate canalele noastre informationale si perceptive iar viata din Romania cu drumul ce vi-l asumati nu are cum sa nu oboseasca. Eu ma tot mir ca mai rezistati si ca ne mai trageti si pe noi "astialalti" dupa…Semnalele dv. sunt cele ale unui om cu o "mens sana in corpore sano"! PAi cum sa hraneasca spiritual percutia mai degrab decat "Camara Ta, Mintuitorule" sau "O Maicuta Sfanta"? sau atatea altele in acest registru??? cristina, cu drag si cu multumire pentru toate
Ma laudati prea tare. Nu e cazul. Incerc sa fiu un om normal. Doamne ajuta!
Cat priveste muzica bizantina cu siguranta avea o nota orientala care inseamna multa melodicitate. Aveau timp sa asculte muzica. Timpul trecea altfel. Am inteles ca o suita otomana dura 4-5 ore. Piesele pe care le ascultam sunt fragmente. Astazi facem totul in graba si asa este si muzica timpului nostru. Grabita!