GÂND DE SEARĂ. ROMÂNIA FĂRĂ PRESĂ!

Pare de necrezut titlul dar după scandalul recent regizat măicuţelor de la mănăstirea Petru Vodă, când patru jurnale centrale (Evenimentul Zilei, România Liberă, Gândul, Adevărul) şi o agenţie de ştiri (Hotnews) au sărit ca o haită sălbatică să rupă o mănăstire ortodoxă pentru interpretarea unui cântec istoric într-un spaţiu privat, m-am convins că singurele ziare din România au rămas cele din perioada interbelică. De format mare, gigantice faţă de foile de azi, cu pagina aerisită, subiecte arzătoare, exprimare clară, opinie necesară. Este drept că încă din 2009 anticipasem o criză a presei pe fondul crizei financiare dar nici în visele negre nu îmi închipuiam că trusturile de presă vor prefera să salveze babe smintite şi vor disponibiliza ziarişti onorabili.
In paranteză spun că baba smintită este opusă babei cuviose a lui Ţuţea. O întâlneam prin anii 90 la biserică. Sulemenită, uscată, aproape cheală, cu o pălărie de fantezie, te prindea ca o caracatiţă şi în cinci minute îţi vărsa în urechi toate păcatele popii cutare. In fiecare duminică aveau alt repertoriu. De la o vreme au dispărut din biserică. Le-am regăsit însă în presa acestor zile.

Revenind la subiect vreau să subliniez două lucruri şi anume ineditul evenimentului şi scrânteala presei.
Ineditul evenimentului care a necesitat o plângere penală la Parchet adresată cu responsabilitate de Civic Media s-ar putea să ne aducă o surpriză. Din comentariile primite pe blog am înţeles că de fapt protestul care a isterizat patru ziare ar fi greu de găsit. Prin urmare ne-am afla în faţa unei diversiuni marca Katz realizată prin fraierimea din presă. Oricum cazul e demn de studiat de serviciile de informaţii. Cum poţi executa public un grup de oameni fără nici o motivaţie reală. Cine şi cum manipulează presa românească?

Scrânteala presei reiese nu doar din felul în care au amestecat periculos termenii, motivaţia, acuzaţia ci mai ales în paranoia unui purice care se visează leu şi pune gheara în gâtul unui elefant. Felul în care s-au năpustit asupra Bisericii Ortodoxe Române, dovedind nu doar că nu cunosc lucruri elementare de organizare internă dar mai ales că nu sunt la curent nici măcar cu ceea ce este Biserica azi. Cele mai penibile erau semnate, culmea, de două femei pleşuve. Nici acum nu am înţeles dacă se refereau la BOR sau la metehnele presei româneşti. Cele două coţofane reproşau BOR că se comportă ca un stat în stat, că este perimată, că ar trebui să aibă un limbaj adecvat secolul XXI ca să nu plece enoriaşii spre alte culte.

Ei bine, dacă ar fi scos nasul din redacţie ar fi aflat că:

1) In ultimii 20 de ani în care multe s-au distrus în România, BOR a ridicat peste 2000 de biserici, aşezăminte sociale, şcoli atât în ţară cât şi în afară şi asta nu cu banii statului ci ai enoriaşilor. In timp ce prin conturile ziarelor centrale s-au perindat saci cu bani, multe dintre acestea nici măcar nu au sedii decente. Este drept că în timp ce prima a făcut economie drastică de personal, într-o eparhie aflându-se poate 100 de angajaţi, doar un ziar salariza peste 200 de oameni.

2) La ora aceasta BOR este singura instituţie din România care dispune de specialişti din toate domeniile atât în corpul clerical şi monahal cât şi dintre mireni. Intre aceştia se află intelectuali şi personalităţi de frunte. La nevoie poate scoate 10 variante de guverne tehnocrate, nu una. La aceasta se adaugă abilitatea cu care creştinii se exprimă (doar sunt oameni ai Cuvântului) şi prezenţa agreabilă a multora dintre ei. Aaa…că unii mai calcă strâmb, e inerent unui sistem în care se învârt sute de mii de oameni. De câte personalităţi şi mai ales câţi specialişti şi intelectuali are presa? Pot fi număraţi pe degetele unei mâini? E mult! Nu mai vorbim de scandalurile în care sunt amestecaţi mulţi dintre ei.

3) BOR deţine un post de televiziune, un ziar central, zeci de reviste locale. La acestea se adaugă zeci de site-uri şi peste o sută de bloguri creştine personale. In cei 20 de ani au fost publicate sute de titluri de cărţi. Din presa ortodoxă aflu tot ce se întâmplă în lume şi ceea ce este cu adevărat important pentru viaţă. De când a început criza, BOR nici măcar nu s-a clintit. Presa centrală scrisă însă a fost decimată. Şi se află în cădere liberă.

4)Toate au fost posibile pentru că într-adevăr BOR este un stat spiritual într-un stat material. Adică are o cultură veche de 2000 de ani, şi-a creat propria civilizaţie de-a lungul istoriei, are o organizare internă bazată pe o autonomie reală. Pentru apărarea acestei credinţe au murit mii de oameni, inclusiv în timpul comunismului. Câţi ziarişti au murit de dragul profesiei lor? Intr-un astfel de context şi perspectivă dacă vii cu articolaşe caraghioase de genul preotului Iustin i s-a cântat un imn legionar, să nu te miri de ce zeci de mii de oameni nu vor mai citi în viaţa lor România Liberă, Evenimentul Zilei, Gândul şi Adevărul. Nu au nevoie de spălături la creier. De 20 de ani presa loveşte sistematic în BOR şi aceasta creşte în continuare. Recuperează terenuri la propriu şi la figurat, recuperează oameni, şi-a revenit relativ bine după masacrul comunist. Presa, din păcate, nu şi-a mai revenit niciodată la nivelul anului 1938, nivelul interbelic.
De unde se vede că în Biserică, dincolo de oameni, lucrează Dumnezeu.

Şi, după ultimele evenimente, se pare că presa nu îşi va mai reveni vreodată. Nu doar din pricina babelor smintite ci mai ales din nepriceperea unor lucruri elementare. Democraţia poate exista şi fără presă, însă presa autentică nu poate supravieţui fără democraţie. Iar într-o democraţie reală recuperarea adevărului istoric este o necesitate vitală. Adevărul istoric include însă şi imnul celei de a treia forţe politice din România interbelică, mă refer la Mişcarea Legionară.

11 thoughts on “GÂND DE SEARĂ. ROMÂNIA FĂRĂ PRESĂ!

 1. Ma bucur ca am reusit sa cunosc blogul dumneavoastra, cu aceasta ocazie. Va felicit pentru calitatile pe care le aveti ,si pentru puterea cuvantului,;avem nevoie de Romani adevarati, iar opiniile lor conteaza enorm pentru noi.
  Doamne ajuta!

 2. Doamne..nu imi vine sa cred ca mai sunt oameni care spun lucrurilor pe nume.O radiografie extraordinara a ceea ce se intampla acum in presa..noi oamenii de rand, nu avem darul cuvantului..dar d-voastra ar trebui sa fiti auzita de toata tara.Poate se trezesc romanii..

 3. Pierdeţi din vedere nişte lucruri:
  – România liberă: sectanţi
  – Evenimentul zilei: sectanţi şi jidovi
  – Gândul: jidovi
  – Adevărul: sectanţi
  Toate aceste publicaţii împreună cu HotNews au fost susţinătoarele realegerii SECTANTULUI Băsescu în funcţia de preşedinte.

 4. Pt. Anonim I,II,
  Va multumesc! Dar, ma iertati, curaj este si sa va semnati comentariile, chiar asa frumoase cum sunt.

  Pt. Donkey,
  Iar esti pus pe politica, Marian! De unde ai scos ca Basescu e sectant? Ai dovezi?

 5. Sunt unele prezumtive. Intr-un interviu la un post TV dat de catre ambasadorul Israelului, acesta a afirmat in cele 15 minute ca Romania este "o tara iluminata" si n-ar fi nimic anormal dar a repetat asta de 18 ori.

 6. Am postat articolul pe Facebook.Pe lepadaturile din presa trebuie sa le atingi la portofel ca sa se potoleasca. Ortodocsii nostri ar trebui sa aplice boicotul economic al entitatilor comerciale care desfasoara activitati anticrestine. Apoi sa se mai termine odata pozitia defensiva a intelectualului roman atunci cand vine vorba de miscarea legionara. Evenimentele de la Petru Voda n-au avut nici o legatura cu miscarea legionara. De ce simtim nevoia sa repetam ad nauseam, "nu, nu sunt legionar dar vreau sa spun ca…"? Ba unii, sarind in apararea maicutelor de la Petru Voda, au profitat de ocazie pentru a demonstra savant cat de putin crestina a fost miscarea legionara, de parca asta ar fi fost problema. O masina propagandistica vrea sa tina in actualitate o chestiune care apartine istoriei si noi ne prindem in jocul lor. Cred ca lepadaturile au reusit ceea ce si-au propus. Si Donkeypapuas, daca te consideri crestin adevarat, nu-i mai numi pe evrei "jidani" si "jidovi" sub anonimat. Ai curajul sa i-o spui lui Katz in fata!

 7. @ domnul Ovidiu Hurduzeu,
  Multumesc de popularizarea articolului.
  Şi nu doar boicotul economic ci şi de imagine, scăderea ratingului.
  Sperietoarea legionară a ţinut în spate o gigantică securitate comunistă. Nu se poate renunţa uşor la ceva aşa de profitabil. Timp de 50 de ani sute de securisti au mâncat bani grei vânînd nişte bieţi supravieţuitori. Acum vor să trăiască şi plozii lor.
  Dacă vă referiţi la mânia proletară a trio-ului, Gigi, Mircea şi Săndel, într-adevăr a fost regretabilă. Adolescenţa, bat-o vina!

 8. @Ovidiu Hurduzeu
  Ce au "evrei" (popor dispărut) cu IUDEII (termenul românesc este cel de jidov ce se referă la RELIGIA pe care o îmbrăţişează acei indivizi. Cu atât mai mult cu cât aceştia vin direct, dar direct de pe Volga, se trag din Khazari – un popor format după modelul bulgar. Majoritatea de neam gemanic (SIC! – de aici şi limba pe care o vorbeau – idiş)iar pătura conducătoare descindea dintr-un neam turcic şi în câţiva zeci de ani a fost asimilată de majoritate dar le-a dat denumirea. Ceva mai jos pe hartă se aflau GOŢII din Crimeea, ortodcşi, ce şi-au păstrat limba în Biserică exact (dar exact) până la înglobarea lor de imperiul ţarilor. Cum ajung rusnacii acolo, cum dispar goţii şi apar… germanii de pe Volga. Iar Khazarii…. dispr şi ei şi apar… "evreii" cărora li se crează o zonă de locuire exact între teritoriul cucerit de la polono-lituanieni şi Polonia actuală. Iar pe măsură ce se extindea ţarismul, în aceeaşi măsură îşi mreau prezenţa "evreii".
  @Emilia Corbu.
  Băsescu este adventist. Ca şi Dan Diaconescu în Direct. Prezent la predicile tansmise de OTV (prima ediţie) de la Cernica, de la Institutul Adventist de acolo, emisiuni grupate sub titlul de "Tâmplarul" (sau "Dulgherul"? – nu mai reţin. Era prin 2002-2003). În sală erau prezent (la toate emisiunile!) o chelie, o şuviţă şi o privire încântată. Tpt în aceeaşi perioadă vă reamintesc de războiul dus de Marius Cernea împotriva construirii Catedralei patriarhale în Parcul Carol. Sprijinit de…. primarul general de atunci.
  PS: Dacă veţi cerceta "monumentul" comuniştilor din parcul Carol veţi constata prezenţa simbolisticii sataniste. N-am auzit până acum de nici un proiect de refacere a parcului conform vechii planificări de pe timpul expoziţiei din 1906.

 9. @ Donkeypapuas,
  Esti documentat ca orice istoric, Donkey, doar ca lucrurile sunt mai complicate. Si eu studiez cultura arheologica atribuita khazarilor care au trait in perioada istorica de care ma ocup eu.Asa ca nu e cazul si locul sa intram in polemici.
  In cazul Băse adventist argumentele sunt subţiri. Ar trebui totuşi întrebat odată, să ne lămurim.

 10. Adevarul despre Miscarea Legionara ar trebui cunoscut,insa asa cum il prezinta Mircea Platon in ultimul sau articol,unde face apel si la autoritatea si discernamantul lui Mircea Vulcanescu:

  Vulcănescu înţelegea aşadar că Mişcarea Legionară era expresia unei ilegitime politizări a Ortodoxiei. Din punct de vedere duhovnicesc, scrie Vulcănescu, nu poţi decât să te opui acestei ipostazieri etnice a creştinismului, redus astfel la simplă valoare culturală, ipostaziere pe care tot el o numea, în cartea despre Nae Ionescu: "“Păcatul lui Dostoievski” – triumful Bestiei, care naşte orice confuzie de planuri, în acest punct: confuzia comunităţii sociale de aci cu comunitatea spirituală absolută: naţiunea cu biserica." Consecinţele acestei confuzii au fost, din punctul de vedere al lui Vulcănescu, grave. Rupt de mediul familial, învăţat să se considere un "om nou", adolescentul român era fanatizat în numele unor valori culturale, ascetizat terorist şi apoi asmuţit asupra societăţii patriarhale a României Mari.

  http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2011/03/mircea-platon-parola-si-pinul.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.