SECRETARUL GENERAL AL ONU ÎNCURAJEAZĂ FORMELE ASOCIATIVE COOPERATISTE

Anul acesta, la a 88-a aniversare a zilei internaţionale a cooperaţiilor, ce a avut loc pe 3 iulie, mesajul Alianţei Cooperatiste Internaţionale (ACI) a fost dedicat femeilor. Asta pentru că, peste tot în lume, femeile optează pentru forma cooperatistă de întreprindere, care corespunde nevoilor lor de natură economică şi socială.
În acest context, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a susţinut că formele asociative sunt capabile să ofere servicii de valoare multor femei. Mai ales celor aflate în comunităţi vulnerabile. Redăm mai jos declaraţia secretarului general al ONU.

“În timp ce economia mondială se confruntă cu multe provocari dificile, cooperativele se dovedesc a fi capabile să ofere servicii valoroase multor femei, in special acelora aflate în comunitaţi vulnerabile, care sunt private de serviciile statului şi de iniţiativele sectoarelor private tradiţionale. Prin deţinerea calităţii de membru cooperator, femeile îşi dezvoltă strategii bazate pe autoajutorare, care generează venituri şi active proprii, învăţând cum să depăşească greutăţile curente şi să evite prejudiciile. Prin acest proces, cooperativele joacă un rol important în îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Cooperativele readuc în atenţia comunităţii internaţionale faptul că e posibil de a asigura atât viabilitatea economică, cât şi responsabilitatea socială. Adresez chemarea de a adopta politici care să conducă la crearea şi extinderea cooperativelor, în special a acelora care facilitează participarea femeilor.
Continuare aici

2 thoughts on “SECRETARUL GENERAL AL ONU ÎNCURAJEAZĂ FORMELE ASOCIATIVE COOPERATISTE

  1. D-na Emilia Corbu,

    Ma gandesc ca daca ar exista un proiect, bine pus la punct si in detaliu, de creare a unei zone rezidentiale cu organizare si sustinere in mare parte autonoma, avand ca model sistemul de cooperative sau/si comunitatile rurale din occident, atunci multi dintre noi, cei emigrati in strainatate, am dori sa investim din economiile noastre intr-o astfel de comunitate si am putea sa ne reintoarcem in tara; caci aceasta este dorinta si visul multora dintre noi.
    Planuind si realizand o oaza de liniste, siguranta si normalitate ne va fi mult mai usor sa luam aceasta dificila hotarare.
    Va multumesc si sper sa puteti initia dumneavoastra sau unii din prietenii dumneavoastra, specialisti in acest domeniu, o actiune de acest gen.

    Cu respect si admiratie pentru ceea ce faceti,
    Adrian Ion Jipescu
    ajipescu@shaw.ca

    PS. Am postat recent un comentariu asemanator si pe Saccsiv la articolul:"Cum e mai bine? Cei din strainatate sa vina in Romania sau sa ramana acolo unde sunt?"

  2. Domnule Adrian,

    Mi-am permis sa postez comentariul dvs. ca o invitatie la dezbatere.
    Multumesc si Doamne ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.