PEŞTERA SF. MUCENIC PANTELIMON DE LA MADARA


Am mers odată la Madara (reg. Schumen, Bulgaria) ca să văd relieful sculptat în stâncă la mare înălţime şi despre care se spune că l-ar reprezenta pe hanul Krum (sec.IX). L-am văzut şi fotografiat dar am descoperit şi o regiune cu o mare încărcătură spirituală.

În munţii acoperiţi de păduri din care se înalţă brusc uriaşe stânci golaşe s-a aflat în urmă cu 1200 de ani o mare mănăstire ortodoxă ale cărei vestigii (fotografiate de sus) le vedeţi în imagine.

Insă ineditul constă în mănăstirea ,,rupestră,, din secolele XII-XIII, când în scobiturile stâncilor s-au aflat între 150-170 chilii mănăstireşti. Un adevărat Athos bulgăresc. Una dintre cele mai mari peşteri, în care curge şi un izvor despre care se spune că ar avea apă tămăduitoare, este atribuită Sf. Pantelimon. Este de fapt o bisericuţă rupestră.

In timpul vizitei mele la Madara, bisericuţa se afla în restaurare, aşa că nu am putut să o vizitez, dar fac trimitere la bibliografia de specialitate. Poate, data viitoare.

Foto: Subsemnata pe ruinele Palatului hanului Krum; Relieful ,,Călăreţul,, (foto:Emilia Corbu)

Bilbiografie:Dechko Lechev, Madara, Varna, 2003

1 thought on “PEŞTERA SF. MUCENIC PANTELIMON DE LA MADARA

  1. exista o rugaciune a PS Eremei catre Sf Pantelimon si cred eu folositoare pt suflet.se spune ca sf este protector al medicilor si intelectualilor

Leave a Reply

Your email address will not be published.