IŢELE ÎNCURCATE DIN RĂZBOIUL ORTODOXIEI

În războiul ortodoxiei se ţes suflete. Cei mai buni ţesători sunt monahii. Insă,
mulţi monahi şi-au greşit cariera. Şi nu glumesc! Monahismul este ,,profesia,, de a păstra nealterată, de a transmite şi apăra învăţătura creştină cu preţul vieţii. Poate este cea mai grea profesie dar şi cea mai nobilă. Cine crede că este poezie sau un mod de viaţă visător se înşală. Călugăria e haină grea. Trebuie să fii puternic să o porţi. Are greutatea pământului din tine.

Apărut la aproape 400 de ani de la venirea Mântuitorului, monahismul se defineşte astfel ca un prim răspuns al Bisericii primare la pervertirea lumească a învăţăturii, proces survenit după recunoaşterea oficială de la înc. sec.IV şi preluarea ei în cadrul politicii de stat.

Nu este o profesie oarecare ci una vocaţională. Astfel că, dacă toţi suntem creştini, doar unii dintre noi au tăria să se separe complet de lume pentru a trăi doar cu Dumnezeu. In funcţie de această trăire vor fi judecaţi. Ca în orice domeniu, există călugări buni şi călugări slabi dar şi unii care şi-au greşit cariera. Mântuirea e de la Dumnezeu dar călugărilor rataţi le va fi mult mai greu decât multora din lume. Şi rataţi în călugărie au fost de la bun început şi în toate vremurile Nu e nici o ruşine. Viaţa ne înşală, de multe ori. Cădem, dar ne ridicăm. Doar că devin un pericol şi pentru ei şi pentru ceilalţi. Sunt ca nişte indicatoare plasate spre un drum înfundat.

O faptă concretă

Un astfel de om este bietul Serafim. In loc să steie în lume, să-şi ia nevastă, să aibă copii, să se pocăiască sincer şi să fie un bun creştin, Pantea stă la mănăstire cu gândul la lume şi mâinile pe calculator. Şi barem de ar sta cu folos, dar nu găsim nimic duhovnicesc în el. Pe blogul lui poţi afla cura de slăbire cu pâine, asigurarile de locuinţe şi alte nimicuri lumeşti. Prea puţină învăţătură. Şi dacă s-ar fi oprit aici, mai era cum era. Ziceam că-i sărac dar are voinţă. Dar, în urmă cu vreo două săptămâni l-a atacat pe părintele Iustin în privinţa actelor biometrice. Am aflat d-abia acum. Nu are mulţi cititori. Şi eu am văzut afişul de la Mănăstirea Petru-Vodă. Nu era nimic scandalos in el, chiar dacă am auzit că au fost date jos. Oamenii trebuie să înţeleagă că au o responsabilitate. Nu pot accepta, aşa ca o vită, tot ce li se impune. Călugării de acolo au dreptul să îşi susţină opinia cu privire la actele cu cip. Bătrânul are dreptate! Serafim nu are. Dar este foarte vehement.

Şi parcă asta nu ar fi fost de ajuns. In acelaşi timp pe net a apărut şi ,,Şarpele de la Petru-Vodă,, o sabie boantă împotriva lui Victor Roncea. Mesajul era că părintele trebuie avertizat cu privire la nu ştiu ce infiltraţi securişti…Şi autorul e tot Serafim.

Cu toată sinceritatea vă spun. Imi e milă de el. Articolul este o insultă ordinară la adresa părintelui. Apoi, atacul la adresa lui Roncea e absolut gratuit şi inutil. Toţi au o părere proastă despre Roncea. Nimeni nu are încredere în el. Că a făcut site-ul România-Nato. Mare brânză! Cine scrie în el? Nimeni! Dar dacă făcea site-ul ,,Felinarul Roşu,,? Era mai bine? Că face parte din Sistem. Oare? Aşa cum Biserica e trădată şi Sistemul poate fi trădat.

Şi nu e o noutate pentru nimeni că mănăstirea e supravegheată de securişti. Şi cu el şi fără el, SRI tot va avea pe agenda de lucru, culegerea de informaţii despre tot, deci şi despre mişcările de extremă dreaptă, identificate cam forţat cu legionarismul. Iscoadele sunt ascunse, nu trâmbiţate.

Dar nu poate fi acuzat că el a zădărnicit proiectul mănăstirii de la Aiud. Dacă părintele Iustin ar fi pus acolo temelia, mănăstirea se făcea. Dar, decât să iasă un nou Memorial Sighet, mai bine lipsă. La fel cum nu poţi acuza pe cineva de păcatele inerente profesiei sale.
Şi cu toate păcatele lui, V.R. chiar a făcut ceva în privinţa actelor biometrice. Că s-a împotmolit la mal, în faţa lui Băsescu, ţine doar de înălţime. Data viitoare să ne orientăm şi noi spre unul mai înalt ca preşedintele.

Nodul problemei

Nodul iţei încurcate stă în actele biometrice. Acesta este suportul real al articolului anti-iustin şi videoclipului. Nu ştiu dacă Serafim este fascinat de tehnică sau fascinat de alţii, dar nu are un mod creştin de a-şi apăra opinia. Spune că pe el nu îl deranjează sâmburele de siliciu din cip. Nici pe mine nu mă deranjează. Nu piatra e în discuţie, ci codul de siguranţă prin care este activat cipul. Cod care ne-a fost dezvăluit în urmă cu 2000 de ani în Apocalipsă. Nici măcar atâta lucru nu ştie?

Serafim vicleneşte. In primul rând că nu ne spune pe faţă ce doreşte sau ce gândeşte. In al doilea rând că atacă persoane, când e vorba doar de idei. Ideile sunt cele care pot fi susţinute sau refuzate şi nu oamenii. Jacques Monod, un laureat al Premiului Nobel pentru fizică arăta că ideile se comportă ca o structură organică. Se nasc, evoluează, se combină în sisteme, dau naştere altor idei, mor etc. Dar, cert este că pot trăi de-a lungul mai multor generaţii de oameni.

Oamenii deştepţi atacă doar ideile. Doar proştii se luptă între ei.

Să ne ajute Dumnezeu să vedem adevărul din spatele vorbelor şi oamenii din faptele lor. Şi să ne rugăm şi pentru Serafim.

15 thoughts on “IŢELE ÎNCURCATE DIN RĂZBOIUL ORTODOXIEI

  1. In aceste zile au aparut multe comentarii obraznice la adresa Batranului Parinte Justin. Insa "serafimul" acesta ii intrece pe toti in spirala (un termen binecunoscut lui)nesimtirii. Nu-mi vine sa cred ca un calugar, fie el si de la Trinitas, s-a pretat la asemenea infamie. Oare Mitropolitul Teofan va avea ceva de spus?
    In ceea ce priveste filmuletul ierodiaconului (ne face sa ne aducem aminte de vorba parintelui Arsenie Boca ca unii calugari sunt cuiere de haine calugaresti) despre fratii Roncea, in care Victor Roncea este prezentat ca agent NATO si se invoca atacarea Serbiei ortodoxe,iar a nimerit cu oistea in gard. Cine a urmarit reflectarea razboiului din presa romaneasca stie ce-au scris acestia si isi aduce aminte ca George Roncea a fost dat afara de la Ziua pentru pozitii pro-sarbe. Articolele regretatului Mile Carpenisan si ale lui Sorin Bogdan confirma cele spuse de mine. Acesti corespondenti de razboi au fost de un curaj nebun, punandu-si viata in pericol. Pana si dusmanul lui Roncea, ateul Remus Cernea, a recunoscut ca Roncea l-a salvat de la moarte la Belgrad.
    Ma bucur ca atingeti si problema Aiudului. Chiar credeti ca vor face ceva acolo? Spre binele Romaniei si al ortodoxiei?
    In rest, cum spunea si Petre Tutea, infinit este numarul prostilor.

  2. Am văzut că nu mi-aţi postat comentariul meu, pe care l-am crezut civilizat şi argumentat. Continui totuşi să cred că nu sunteţi de rea credinţă. Cred pur şi simplu că sunteţi doar proastă. Aveţi noroc! Prostiei nu i se poate cere socoteală, nici măcar la judecata de apoi.

  3. Am stat şi m-am mai gîndit. Totuşi, nu sunteţi nici proastă. Ceva studii, acolo, un doctorat, o cărţulie… Atunci, de unde înverşunarea asta ortodoxistă, de unde setea de a lovi în bietul Serafim, pe care, presupun, nici nu-l cunoaşteţi? De unde panseistica asta de doi bani despre destinul călugăriei, ratarea călugărului, etc. etc.? M-am tot gândit, apoi, revăzîndu-vă poza, mi-am amintit de o discuţie cu un psiholog specializat în isterie şi frustrări feminine, şi mi-am dat seama, brusc, de ce suferiţi. Nu sunteţi nici de rea credinţă, nici proastă. Dar sunteţi urîtă. Urîtă şi, mai mult ca sigur, frustrată de urîţenia fizică a dvs. Sunteţi atît de urîtă, încît, pun pariu, sunteţi singură. Genul "toţi bărbaţii e porci", dar nu din convingere, ci de nevoie. Aş putea spune că sunteţi o călugăriţă ratată, de aici preocuparea pentru critica monahismului, pietismul siropos şi mistica sfîrşitului lumii…
    Ce pot să mai spun? Regret că un asemenea impediment fizic vă împiedică să gîndiţi, să fiţi senină, să vă bucuraţi de viaţă. Ştiu că aţi fericită dacă mîine ar veni sfîrşitul lumii. Dar am veşti proaste pentru dvs. Va trebui să vă suportaţi încă mult, mult timp. Noapte bună.

  4. Pt. Anonim,
    1)Programul meu incepe pe 5,30 dimineata si se incheie uneori la 12 noaptea. Sunt zile si saptamani cand nu am acces direct la internet. Alerg mult. Nu stau toata ziua calare la calculator sa postez la fix comentariile tale.
    2. Primul comentariu nu va fi postat pentru ca faci reclama si chiar dai adresa videoclipului denigrator la adresa lui Roncea.
    3. N-am criticat niciodata monahismul, ci doar in cazul de fatza lepra cuibarita in el.
    4.Dau Slava lui Dumnezeu pentru ca sunt asa cum sunt si frumoasa si desteapta si devreme acasa si cu un copil mai inalt decat mine. Asa ca, mars potaie!

  5. Imi cer iertare pentru jignirile pe care vi le-am adus. Am scris la manie. Apreciez totusi faptul ca ati postat comentariile mele denigratoare. Am gresit, imi pare rau.
    Totusi, eu am gresit marlaneste, pe fatza, v-am atacat suburban, dar dvs. l-ati atacat si il denigrati pe Serafim intr-un mod mult mai perfid. Nici nu-l cunoasteti, il acuzati ca "vicleneste", ca ataca persoane si nu idei… Doamna, Serafim a avut curajul de a-si asuma public o opinie, o pozitie. E plin internetul de atacuri mizerabile duse la adapostul anonimatului, ar fi trebuit macar sa remarcati onestitatea sa in a-si asuma un punct de vedere.
    Am intrat si eu pe saitul lui. Ce e rau in articolul despre cura cu paine? Era mai mult o gluma, o aluzie foarte duhovniceasca la painea vietii, la post… Dar ochiul dvs. e rau, de aceea vede rau.
    Cititi scrisoarea deschisa a lui Serafim si veti vedea ca are dreptate. Stiu ca e dureros sa constati ca parintele Iustin greseste, dar adevarul in Hristos este valoarea suprema, nu dragostea noastra pentru un parinte sau altul. Cititi si comentariile parintelui Valica, veti gasi o pozitie mult mai echilibrata decat a parintelui Iustin si a Manastirii Petru Voda.
    Dar, repet, e vorba de opinii asumate public. Aveti macar respectul dialogului public.
    In plus, comiteti greseli teologice (si de istorie a Bisericii), de aceea ar trebui sa fiti mai prudenta cand scrieti astfel de articole. Spuneti ca "Monahismul este ,,profesia,, de a păstra nealterată, de a transmite şi apăra învăţătura creştină cu costul vieţii" si ca "monahismul se defineşte astfel ca un prim răspuns al Bisericii primare la pervertirea lumească a învăţăturii, proces survenit după recunoaşterea oficială de la înc. sec.IV şi preluarea ei în cadrul politicii de stat". Gresit, doamna! Rolul monahismului, singurul sau rol cu adevarat este mantuirea sufletului, care decurge nu din pretinsa aparare a invataturii (asta e treaba invatatorilor Bisericii!), ci din ascultare, saracie si castitate.
    Ca istoric, ar trebui sa stiti ca atunci cand monahismul egiptean, de pilda, s-a implicat in corpore in apararea dogmelor, a devenit eretic, a devenit necalcedonian, in pofida virtutilor ascetice si a nevointei de care au dat dovada calugarii de acolo. Parintii pustiei egiptene au iesit din istoria Bisericii pe usa din dos! Si cine a triumfat? Invatatura de credinta formulata de teologii din Bizant, de acei teologi despre care spuneti cu atata dispret ca erau "recunoscuti oficial"… Da, prin ei a lucrat Dummnezeu si Adevarul!
    Maxim Marturisitorul nu si/a facut o secta, nu s/a despartit de Biserica, chiar daca Biserica a gresit si l-a condamnat. Peste ani, tot aceeasi Biserica a revenit asupra dogmei corecte, iar Sf. Maxim si-a castigat cinstea in Biserica, nu intemeind un grup razvratit si sectar.
    Sa dea Dumnezeu sa gresesc, dar impresia mea este ca Petru Voda tinde sa se aseze deasupra Bisericii. Or, nu exista deasupra Bisericii. Exista doar in ea, sau in afara ei.
    Inca o data, va rog sa ma iertati pentru marlaniile mele din postarile anterioare.

  6. Traiesc in lume. Sunt obisnuita cu marlani.
    Nu Serafim vicleneste ci mandria cuibarita in el. I-am vazut si scrisoarea. Pe urma site-ul i s-a blocat si nimeni nu mai are acces la ,,stiinta,, lui intr-ale dogmelor. Mai bine!
    Dar sa stii ca oamenii simpli tot pe pustnicii egipteni ii au la suflet si tot ei sunt cei mai bine cunoscuti si nu teologii bizantini care zici tu ca ,,au dreptate,,.
    Nici pr. Iustin nu si-a facut o secta si nici nu s-a despartit de Biserica. Ce te face sa crezi traznaile lui Serafim?! Cine e mai cunoscut? Antonie cel Mare sau nu stiu care teolog bizantin oficial?
    Sunt si mireni care se mantuiesc si monahi care se osandesc. Scopul mantuirii e comun tuturor crestinilor si nu doar calugarilor.
    Nu cred ca e cazul sa mai discutam. Dumnezeu sa te aiba in paza!

  7. Doar o ultima precizare, pentru ca am vazut ca ati inteles gresit. In exemplul cu Patericul, nu e vorba de Antonie cel Mare si de monahii contemporani lui. Aceea e pustia egipteana din sec. 4. Eu vorbeam de ce a devenit pustia egipteana (oaza a ereziei) incepand cu sec. 5, dupa sinodul de la Calcedon.
    Si cu asta, va respect dorinta, nu vom mai discuta.

  8. Trebuie să vă informez că aţi făcut o greşeală atunci când aţi adăugat legătura spre un anumit site:
    Dumneavoastră aţi trecut: http://http//www.serafimpantea.ro/2010/07/06/pomul-dupa-roada-omul-dupa-fapta-iar-duhovnicul-dupa-ucenici
    şi trebuia: http://www.serafimpantea.ro/2010/07/06/pomul-dupa-roada-omul-dupa-fapta-iar-duhovnicul-dupa-ucenici
    Aşa încât siteul acela NU este blocat. Doar puţină atenţie la detalii.
    În ceea ce priveşte Apocalipsa, ea se referă la vremea venirii Mântuitorului, la îndumnezeirea omului şi a creaţiei. Toate catastrofele şi nenorocirile doar premerg acest fapt şi îşi au începutul încă de acum 1900 şi mai bine de ani.
    În fond, numărul nedesăvârşirii îl dobândeşte fiecare om ca urmare a păcatului adamic. DAR! Căutăm – creştini fiind – desăvârşirea: prin har, credinţă şi fapte bune. Să vă amintesc totuşi: vârsta înaintată nu l-a împiedicat pe Arie să devină primul mare eretic, aşa cum nici vârsta oarecum mai fragedă la momentul Sinodului de la Niceea nu l-a împiedicat pe Sfântul Athanasie al Alexandriei să devină unul din marii Sfinţi Părinţi ai Bisericii.

  9. Pt. Donkey,
    1.Ieri site-ul a fost blocat toata ziua. De dimineata am intrat, am vazut scrisoarea fantasmagonica si chiar eretica dupa care site-ul a fost blocat. De dimineata putea fi accesat, dar scrisoarea nu se deschide.

    2. Nu exagera! Trimiterile la erezie sunt aiuritoare si nefondate. Nu compara erezia lui Arie care modifica dogma Sf. Treimi cu situatia de fatza si cu respingerea actelor biometrice. Toate Bisericile ortodoxe surori au respins aceste acte. Doar BOR le gaseste bune. Cum e posibila asa diferenta de opinie?

    3. Exact, prin pacatele noastre vom ajunge sa purtam si acel numar, dar care este foarte concret d-abia azi.

    4. Apocalipsa se refera la timpul lumii si nu la o anumita epoca istorica, asa cum crezi tu. La Dumnezeu nu prea exista epoci. Timpul istoric nu poate fi perceput. O mie de ani la noi sunt doar o zi la Dumnezeu.

    Nu-i mai tine partea lui Serafim ca nu are. E cazut rau. Stii bine, dar iti place sa ma contrazici.

  10. Pt. Donkey,
    Intr-adevar trimiterea mea la articol nu functiona, desi initial a mers. Am reparat. Multumesc de observatie.

  11. Ce şmecherie! Eu spun că Arie, în pofida numărului anilor (ceea ce înseamnă că reuşise să treacă inclusiv de prigoane), acest lucru nu l-a împiedicat să o ia prin bălării rău de tot, dumneavoastră spuneţi că eu mă refer la eretici. Vă reamintesc: în perioada de până la edictul de la Milano practic 666 se găsea în orice parte s-ar fi deplasat un creştin. Dar era un lucru exterior. Ceea ce şi actele biometrice sunt. Dar ŞI COMPUTERELE sunt! Alea pe care le foloseşte "Apologeticum" din plin! De ce a fost deviată discuţia de la o chestiune care îi priveşte pe toţi cetăţenii? De ce a fost deviată – şi cât de subtil! – de la încălcarea principiilor juridice care stau la temelia societăţilor europene? Pentru că prin aceste acte biometrice (prelevarea amprentei aflându-se în centru) oamenilor nu li se mai aplică prezumţia de NEVINOVĂŢIE, ci prezumţia de VINOVĂŢIE. Tot un lucru drăcesc, sunt de acord. Dar aşa, cu scandalul aşa-zisului 666 din acte, lucrurile cad de-a dreptul în penibil şi se pierde din vedere principalul. Aş spune chair: o lucrătură de care vechile servicii de dezinformare ar fi fost mândre! Sau chiar acelea au lucrat în sensul ăsta?

  12. Pt. Donkey,
    1. Chestiunea juridica a actelor biometrice cu tot alaiul de incalcari ale libertatii umane au facut obiectul unor procese, unele desfasurate si in Romania. Si cum s-au incheiat? Ca Parlamentul poate adopta orice lege pentru apararea cetatenilor si a Statului. Asa ca putin le pasa lor de prezumtia ta de nevinovatie.

    2. Actele biometrice nu mai sunt un lucru exterior ci avand amprentele noastre biometrice, ne includ, practic.

    3. Si apoi, pentru siguranta lor, dar nu si a noastra, ne vor fi aplicate pe corp. Si, prin el oamenii vor fi inclusi intr-un sistem numit ,,de supraveghere,,. Codul de siguranta este, culmea, 666. Prin urmare trebuie discutat si acest numar. Nu e nimic penibil, ci firesc.

    Si atunci nu se va mai putea vorbi de nici o libertate.

  13. E foarte corect răspunsul dumneavoastră (deşi s-ar putea să vină unii la putere care să-i bage la zdup pe cei ce încalcă drepturile elementare ale cetăţenilor) dar asta nu lămureşte de ce şi pentru ce automat cei care sunt forţaţi să accepte asemenea acte (precum deţinuţii din lagărele naziste şi Gulag tatuajele infamante) prin urmare aceşti oameni (victime) sunt consideraţi… excluşi din Biserică. Asupra iniţiatorilor NU s-a aruncat nici un interdict oficial, dar asupra victimelor se aruncă!
    N-ar fi rău să vă aruncaţi din nou privirea asupra ereziilor mai vechi, asupra celor din perioada persecuţiilor: veţi găsi acolo una numită Montanism. De asemenea veţi mai afla şi o anumtă schismă a lui Novat şi Novaţian.
    Ca să rezum: câtă vreme Băsescu (ca şef al statului) şi ministrul de Interne nu sunt consideraţi excluşi din Biserică printr-o declaraţie publică, este aberant să fie excluşi simpli credincioşi. Astfel că pot numi ceea ce fac cei de la Petru Vodă drept instigaţie la dezordine în contra intereselor statului. Plătită însă de cine?

  14. Donkey, cu toata stima, ai innebunit!
    1) Nu compara detinutii din lagare cu oamenii liberi care se duc singurei si solicita pasapoarte biometrice fara sa se sinchiseasca.
    2)Am parcurs si eu pe la 20 de ani un curs de istorie a crestinismului si am luat cunostinta de toate ereziile petrecute. Nu asta are importanta. iti repet. Nu duceti vorba spre erezie ca nu e cazul.
    3) Nimeni nu a exclus pe nimeni. Pacatul insa alunga Duhul Sfant si prin urmare ne autoexcludem de fiecare data cand pacatuim. Stii bine, ca marii pacatosi sunt opriti de la Sf. Impartasanie pe perioade uneori de ani de zile. Nu este nici o noutate acest fapt. Zilnic, sunt canonisiti oameni cu excluderea temporara de la Sf, Impartasanie. Care-i problema. Oamenii au nevoie si de penitenta.

    4) Interesele statului, zici? Ce fel de stat este acela in care cererea de referendum semnata de peste un milion de oameni este respinsa la cel mai inalt nivel? Iti spun eu. Un stat care nu da doi bani pe cetatenii lui.
    Asa ca nu mai veni cu tromboane de astea.Nu mai public comentarii fanteziste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.