INVITAŢIE LA DEZBATERE

Un cititor al blogului mi-a trimis comentariul de mai jos referitor la sistemul economic cooperatist. Cred ca o astfel de iniţiativa ar fi binevenită, cu condiţia respectării principiilor cooperatiste. Adică cei care investesc să lucreze efectiv in astfel de cooperative.

D-na Emilia Corbu,

Ma gandesc ca daca ar exista un proiect, bine pus la punct si in detaliu, de creare a unei zone rezidentiale cu organizare si sustinere in mare parte autonoma, avand ca model sistemul de cooperative sau/si comunitatile rurale din occident, atunci multi dintre noi, cei emigrati in strainatate, am dori sa investim din economiile noastre intr-o astfel de comunitate si am putea sa ne reintoarcem in tara; caci aceasta este dorinta si visul multora dintre noi.
Planuind si realizand o oaza de liniste, siguranta si normalitate ne va fi mult mai usor sa luam aceasta dificila hotarare.
Va multumesc si sper sa puteti initia dumneavoastra sau unii din prietenii dumneavoastra, specialisti in acest domeniu, o actiune de acest gen.

Cu respect si admiratie pentru ceea ce faceti,
Adrian Ion Jipescu

Fac trimitere la câteva dintre postarile anterioare referitoare la cooperaţie:
expozitia despre miscarea cooperatista
rezultatele cooperatiei
publicatii cooperatiste
cooperatia in productie
cooperatia in sistemul bancar
cooperatia in desfacere
cooperatia in agricultura
organizarea cooperatiei
ce este cooperatia

3 thoughts on “INVITAŢIE LA DEZBATERE

 1. Orice proiect se poate realiza atata timp cat exista vointa de asociere. In primul rand trebuie gasite persoanele care doresc sa se asocieze pe baze cooperatiste – aceasta este marea problema in Romania

 2. Eu cred ca prioritata este legislatia in situatia Romaniei de azi. Pe vremuri oamenii se asociau repede pentru ca aveau traditia mosneneasca. Aveau cuvant si incredere in fiecare. Insa azi, fara acoperirea unei legislatii, fie si minora, este aproape imposibil. Oamenii au devenit parsivi, si-au pierdut increderea in ceilalti, respectul reciproc a disparut.

 3. Eu cred ca pentru inceput ar fi necesar sa existe schitate cate un model de dezvoltare pentru fiecare zona de relief: campie, deal, munte (eventual inspirate din asezarile occidentale si cele romanesti din trecut care au fost/sunt de succes).
  Modelul de dezvoltare sa contina cel putin doua proiecte:
  – economic
  o profilul agricol (clientela pentru produse)
  o numar de lucratori optim
  o calcul estimativ de profit
  o etc
  – de sistematizare a zonei
  o sediul, cladirile si utilarea cu mijloace moderne de lucru a cooperativei
  o biserica, scoala, cabinet medical, sediul oamenilor de ordine si al sfatului “batranilor”, locuri de joaca pentru copii si de relaxare pentru adulti
  o etc
  Numai in urma unor astfel de studii, va putea fi stabilit pretul de cumparare al lotului si locuintei plus cota parte din cooperativa. (Ma refer aici la cazul in care se porneste de la zero, al celor din strainatate care ar dori sa se intoaraca inapoi in tara). La acestea se vor adauga si criteriile de alegere si acceptare a viitorilor membri din cooperativa.

  Ma gandesc ca numai prin prezentarea unor astfel de studii, rezumate in cateva brosuri “publicitare”, oamenii de buna credinta din strainatate si din tara vor putea fi atrasi sa investeasca in viitorul lor.

  Normal, aceste studii ar fi trebuit sa fie facute la initiativa guvernului, in cazul in care acesta ar fi fost preocupat de bunastarea poporului si relansarea economica a Romaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.