GENERALUL FLORIAN PUNE IAR TUNUL PE PORUMBEI

Slavă ţie, Doamne Sfinte,
C-ai trimis cu sfânt temei,
Turturele la Jilava
Şi la Gherla porumbei. (Radu Gyr)

Din ,,Ziua Veche,, aflu că Al. Florian, directorul Institutului National (?) de Studierea Holocaustului în România şi o asociaţie a etniei tiganesti au cerut ,, Berlinalei,, să interzică filmul ,,Portretul luptătorului la tinereţe,, pe motiv că personajele au fost legionare.
Personal nu am văzut filmul. Am înţeles că tratează istoria rezistenţei anticomuniste din munţi prin episodul reprezentat de grupul lui Ion Gavrilă Ogoranu. Foarte frumos! Deci un film istoric. Au şi românii dreptul la aşa ceva. Nădăjduiesc să fie bine realizat. Dar nu înţeleg de ce să fie interzis? Legionarii, cu bune si rele, fac parte din istoria noastra. Ne întoarceam la cenzura comunistă? Se pare că da!
Al. Florian nu este la prima încălcare a drepturilor culturale ale românilor. In 2008 a reuşit inchiderea expoziţiei ,,Destine de Martiri,, care evoca personalităţi creştine care au suferit în temniţele comuniste. Nu avea absolut nimic politic în ea. Erau evocaţi din perspectiva trăirii creştine Arsenie Boca, Sandu Tudor, Gh. Calciu, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide şi Arsenie Papacioc. A.F. a declarat în presă că este consternat de evocarea unor legionari. Adică a glăsuit mai departe cu vorbele şi în maniera Securităţii comuniste care îi condamnase pe nedrept acuzîndu-i de legionarism. Cum în acel moment la conducerea CNSAS, în loc de creiere luminate, se aflau nişte maţe încurcate, instituţia a făcut ocluzie, s-a blocat şi s-a retras din colaborare. Deci expoziţia a fost închisă. Dar povestea nu s-a sfârşit. Mai bine era pentru el să fi rămas consternat şi să tacă.
Pentru că între timp, porumbeii de la Gherla se făsuseră vulturi. Prea sus pentru a fi loviţi, prea mari pentru a fi atinşi. Şi reacţia stârnită a depăşit cu mult modesta expoziţie. Cu toţii s-au ridicat într-o inimă. Jurnaliştii creştini au sărit ca arşi în apărarea personalităţilor. Istoricii s-au coalizat pentru stoparea cenzurii din cercetarea istorică. Ortodocşii şi-au amintit că trebuie să finalizeze odată canonizarea sfinţilor care au suferit în închisorile comuniste. S-au scris articole, serii de articole, emisiuni radio si tv, conferinţe, congres. Expoziţia a fost redeschisă şi circulă şi acum prin ţară. Când aperi adevărul, Adevărul luptă pentru tine. Dacă Al. Florian ar fi fost creştin, ar fi ştiut asta.
Dar, eu îi mulţumesc. Gafa lui istorică ne-a oferit prilejul de a vedea oamenii dincolo de instituţii. Reacţia lui necugetată ne-a făcut mai uniţi.
Însă este foarte important şi cum primeşti provocările domnului Florian. El trimite foc şi pară, dar tu trebuie să fii apă. Dacă te bagi sub birou şi tremuri când pui mâna pe telefon, te dezici de propria creaţie şi îţi ceri iertare, arunci bătălia e pierdută. Şerpişorii din declaraţiile lui devin peste noapte balaurii din nuvela ,,Ouăle fatale,, a lui Bulgacov.
Să sperăm că producătorii filmului vor şti să răstoarne , prin pronia cerească, răul în bine. Doamne ajută!

4 thoughts on “GENERALUL FLORIAN PUNE IAR TUNUL PE PORUMBEI

  1. Cand aperi adevarul, Adevarul lupta pentru tine. Frumoasa, advarata si curajoasa marturisirea dumneavoastra! Asa sa va ajute Dumnezeu!

  2. Ironia istoriei: pe vremea "odiosului" şi "comunistului" Ion Iliescu a fost produs filmul "Undeva în Est", după un roman de-al lui Augustin Buzura – pe atunci director al Fundaţiei Culturale Române (actualul Institut Cultural Român). Tot despre rezistenţa din munţi, tot cu personaje care puteau fi etichetate legionare… În vremea de acum, cu un preşedinte "anticomunist" (sic!), cu diverşi inşi declaraţi de dreapta, în fond odrasle de cominternişti, în fruntea diverselor instituţii, se cere interzicerea unui film. Cred că ăştia ar fi în stare să-l interzică pe Vintilă Horia a doua oară!

  3. Asa e, dar pe atunci nu functiona Institutul cu pricina. Fiinteaza din 19 august 2005, in baza HG 902/ 4 aug. 2005. Insa printre atributiile legale nu figureaza si aceea de cenzura istorica si culturala. Asta si-o atribuie ,,generalul,, cu tunul vechi si ruginit de pe vremea stalinistilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.