The New York Times”, cel mai prestigios ziar din Statele Unite ale Americii, a publicat, la data de 30 noiembrie 2009 in sectiunea Science un articol despre expoziţia “A Lost European Culture, Pulled From Obscurity”, articol semnat de John Noble Wilford.
Expozitia, deschisa publicului larg pana in data de 25 aprilie 2010, este gazduita de catre Institute for the Study of the Ancient World de la Universitatea din New York.
Expozitia gazduieste, prin altele, exponate de o valoare inestimabila apartinand culturii Cucuteni, care atesta faptul ca civilizatia a inceput la poalele Muntilor Carpati, cu mult inaintea civilizatiei grecesti sau a celei romane.
“Inaintea gloriei care a fost Grecia si Roma, inainte chiar de primele orase ale Mesopotaniei sau a templelor de-a lungul Nilului, au trait in valea de jos a Dunarii si la poalele Balcanilor oameni care au fost primii in arta, tehnologie si comert la mare distanta.
Timp de 1.500 de ani, incepand mai devreme de anul 5.000 I.Chr., ei au lucrat pamantul şs au construit orase, unele cu 2.000 de locuinte. Ei au fost mesteri priceputi in arta bronzului, noua tehnologie a acelui timp. In mormintele lor s-a gasit o varietate impresionanta de ornamente de cap si bijuterii pentru gat si, intr-un cimitir, au fost descoperite, ca ansamblu de aur, cele mai vechi artifacte din intreaga lume” titreaza New York Time.
Puteti citi articolul din New York Times aici: http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/01arch.html plus http://www.nytimes.com/slideshow/2009/11/25/science/112409_ARCH_index.html si http://www.nyu.edu/isaw/exhibitions/oldeurope/
Vezi si lucrarile antropologului american de origine lituaniana Marija Gimbutas: “The Romanian space was the heartland of the Old European Civilization”
Posted by Victor Roncea at 8:33 AM 0 comments
Plecand de la postarea preluata de Victor Roncea de la Dan Tanasa trebuie sa adaug ca:
tot o asezare neolitica apartinand culturii Gumelnita este cercetata in judetul Ialomita la Popina Bordusani. Cele 25 de campanii arheologice la care s-au adaugat o serie de studii interdisciplinare desfasurate incepand din 1986 au relevat o cultura complexa. Rezultatele colegilor mei le vedeti aici.
Culturile neolitice, cele mai vechi de pe teritoriul Europei, sunt apreciate de toti istoricii si oamenii de cultura europeni. Nu pot uita insa, ceea ce imi povestea colega de la Palatul Culturii din Iasi care a insotit o expozitie a culturii Cucuteni, la Vatican.Dupa ce a sosit intr-un tarziu cu ifose si trambite, H.R. Patapievici a facut un tur rapid al expozitiei dupa care a spus prosteste in auzul tuturor ,,Aceasta expozitie este o idee nefericita,,. Asta chiar in anul in care ICR organizase la New York o amarata de expozitie cu ponei roz. Cu siguranta, nagatul era ros de invidia ca expozitia nu era organizata sub egida lor. Si lumea barfeste ca s-ar face presiuni in acest sens.