SA NE FIE RUSINE!

Pe site-ul sfinti romani
in care sunt prezentati toti sfintii romani din secolul III pana azi, fiecare cu viata si nevointele sale, pentru perioada 1950-2006, am gasit doar aceasta listuta pe care o redau mai jos. Va invit sa o cititi cu atentie.

Monahul Gudiil Avacaritei – Manastirea Neamt
Monahul Paisie Nichitescu – Manastirea Sihastria
Protosinghelul Eftimie Tanase – Manastirea Agapia Veche
Ieromonahul Damian Stog – Schitul Sf. Ioan Botezatorul Iordan
Schimonahia Melania Mincu – Schitul Sf Ioan Botezatorul Iordan
Monahia Agafia Ilie – Manastirea Agapia Veche
Schimonahul Iuvenalie Barsan – Manastirea Slatina
Protosinghelul Danul Pricop – Manastirea Slatina Suceava
Monahia Epraxia Malau – Manastirea Varatec
Protosinghelul Iosif Rusu – Manastirea dintr-un Lemn
Schimonahia Valentina Neacsu – Pustnica din din Muntii Sihlei
Monahul Damian Taru – Manastirea Neamt
Ieroschimonahul Danul Tudor – Schitul Rarau
Sfantul Ioan Iacob Hozevitul de la Neamt
Schimonahul Gherasim Carja, Manastirea Neamt
Protosinghelul Mihail Badila, Schitul Pestera Ialomicioarei
Monahia Agatonica Bordacel, Manastirea dintr-un Lemn
Protosinghelul Vasian Scripca – Manastirea Secu
Arhimandritul Sava Cimpoca – Schitul Sf. Ioan Botezatorul
Schimonahul Iona Balasescu – Sihastria Cavsocalivia – Muntele Athos
Monahul Atanasie Pavaluca – Manastirea Neamt
Monahul Evghenie Dumitrescu – Schitul Brazi – Vrancea
Ieromonahul Cosma Popa – Manastirea Cocos Tulcea
Ieromonahul Varnava Lasconi, Manastirea Bistrita Valcea
Sfantul Ioan Episcopul cel Minunat – Schitul Sihla
Richard Wurmbrand si Ortodoxia

Doar 26 de oameni s-au invrednicit a deveni sfinti. Toti cu o singura exceptie provin din cinul monahal. Cu doua-trei exceptii au vietuit cu totii in manastirile din Moldova. Cu totii, cu o singura exceptie, au murit de moarte buna pe patul lor. Un singur mucenic e strecurat in lista, ieroschimonahul Daniil Tudor. In finalul listei, Richard Wurmbrand, care nici macar nu e ortodox.
Din parcurgerea listei se desprind trei concluzii:
1)Ca doar vietuitorii din manastiri au acces la sfintenie. Cu cat stai mai mult in manastire, sansele sporesc;
2)Au prioritate surorile si mamele marilor duhovnici;
2)Ca in timpul regimului comunist prigonitor de crestini, a fost un singur martir, doar Sandu Tudor.
Sa ne fie rusine! Sa ne fie rusine ca sfinti martiri de la Aiud, Gherla, Pitesti, Canalul Dunare-Marea Neagra si toate lagarele de munca fortata, nu au loc pe listele sfintilor. Unde sunt Arsenie Boca, Ilarion Felea, Gherasim Iscu, Valeriu Gafencu si multi altii? Sa ne crape obrazul de rusine pentru nedreptatea pe care le-o facem de 20 de ani. De aceea nu ne mai rabda nici pamantul!

3 thoughts on “SA NE FIE RUSINE!

  1. Este vorba de vreun site oficial? Nu cred! Autorii siteului pot introduce acolo pe cine vor ei dar asta nu înseamnă că este opinia Bisericii lui Hristos cea Dreptmăritoare. În secolul al XVIII-lea au existat martiri ai ortodoxiei în Transilvania. Recunoaşterea sfinţeniei lor a venit însă abia de curând.
    Mai curând cred că ar trebui evitaţi cei care bagă de-a brambura în aceeaşi categorie vieţuitori ortodocşi laolaltă cu membri ai altor credinţe creştine.

  2. Am facut trimitere la site-ul cu pricina pentru a va lamuri fiecare. Si eu sunt interesata sa stiu cine il administreaza. Nu stiu daca este oficial sau nu, cert este ca aceasta viziune si lista coincide cu opinia oficiala. De aceea am si atras atentia asupra lui pentru a fi evitat.
    Insa datele cu privire la ceilalti sfinti din alte perioade istorice sunt corecte, ceea ce inseamna ca este administrat de un cunoscator al problemei. Sper sa nu propuneti sa asteptam si noi 200 de ani. De-a lungul istoriei martirii au fost recunoscuti imediat, de chiar generatia din care ei au facut parte. Despre sfintii necunocuti, care au trait o viata monahiceasca retrasa, se cuvine sa asteptam un numar de ani pentru dovedirea sfinteniei lor. Uneori, mai multe generatii. Dar nu pentru martiri. Sa nu confundam martirii, mucenicii, cu sfintii sihastri.

  3. Nu o sa ajungem niciodata la masura rusilor sau a grecilor care au facut tot posibilul sa isi recunoasca martirii crestini din toate perioadele, din pacate noi traim intr-o tara care se numeste Romania unde coruptia si birocratia a curpins pana si BOR-ul …sunt din pacate multe interese la mijloc care nu dau voie ca sfintii secolului 20 sa fie canonizati si recunoscuti ca sfintii inchisorilor comuniste …si la ora actuala chiar daca ne place sau sa se numim o tara post decembrista dar suntem la fel ca inainte de '89 cu aceeasi mentalitate unde nu ai dreptul la replica si la a-ti spune parerea. Acum cand se vorbeste deschis despre martirologiul lui Gafencu sau a altor ca el care au murit pentru Hristos in ghearele reci ale doctrinei comuniste, se trece cu vederea sau de ce nu se incearca trecerea acestora in tacere. Ne place sa facem simpozioane peste simpoziaone despre anumite lucruri dar din pacate uitam esentialul …uitam sa ne cinstim sfintii cu adeverat romani ..nu un trdator ca Wrumbrart, oare cu ce drept este el numit "sfant"….ce a patimit el sau pentru cine a patimit el ?…ca dupa ce Gafencu il salveaza de la moarte si fuge in America atunci cand este intrebat despre ororile comunismului si despre botezul lui la ortodoxie a mintit ca un tradator argumentand ca a fost ceva si atat…citit bibliografia pastorului neoprotestant…, iar sfintii nostrii sunt uitati sau se vor a fi uitati .

Leave a Reply

Your email address will not be published.