DOBROGEA CREŞTINĂ. IOAN CASIAN –TEOLOGUL GÂNDULUI
Sper să nu se supere nimeni pe mine că îl numesc aşa pe Sf. Ioan Casian dar după ce îi citeşti lucrările, începi să vezi banalele gânduri care ne invadează zilnic mintea, într-o altă lumină. Gândurile nu mai sunt gânduri ci adevărate şi complicate izvoare sufleteşti.
In finalul scurtului nostru documentar despre creştinătatea Dobrogei antice sau Scythiei Minor, trebuie să evocăm personalitatea unuia dintre cei dintâi teologi ai ,,secolului de aur,, al Bisericii. Sf. Ioan Casian (360-435) s-a născut în Dobrogea. Pregătirea sa spirituală se leagă însă de Ţara Sfântă (a fost monah în Bethleem), de Egipt (a cercetat timp de şapte ani pustnicii din pustia sketică) şi de Constantinopol, unde a fost hirotonit diacon de chiar Sf. Ioan Gură de Aur.
Ioan Casian este mult mai cunoscut în Europa de Vest, unde este numit Casian Romanul, deoarece a fost întemeietorul monahismului în apus înainte de Benedict. Şi nu a fost doar fondator de mănăstire în Marsilia ci mai ales întemeietor de gândire. Scrierile sale, traduse şi publicate în primul volum al Filocaliei, ne relevă un mare teolog, un gânditor creştin de mare profunzime, dintre cei care vor pune bazele Sf. Tradiţii. Citind lucrarea sa ,,Despre cele opt gânduri ale răutăţii,, vedem o carte nu doar de sfaturi monahiceşti ci şi de exegeză biblică, trimiterile sale numeroase atât la Evanghelii, Epistolele Sf. Apostol Pavel cât şi la cărţile Vechiului Testament, dovedesc preocuparea de transpunere a Cuvântului revelat la întreaga structură sufletească a omului. In viziunea sa cele opt gânduri ale răutăţii sunt cel al lăcomiei pântecelui, al curviei, al iubirii de argint, al mâniei, al întristării, al trândăviei, al slavei deşarte şi al mândriei. Aşa că, să nu îmi spuneţi că opera sa nu este actuală, deşi a scris-o acum 1600 de ani.
Felicitari! Interesant si edificator serialul despre Dobrogea crestina. Daca am inteles bine, l-ati incheiat. Imi pare rau ca s-a terminat, dar sper sa continuati pe linia asta a marturiei si vietuirii crestine, din perspectiva istorica. Si despre monumente istorice si situri arheologice, in general, asa cum ati promis la inceput de an!…An care s-a dovedit pana acum(chiar daca de-abia a inceput) destul de prolific din pct. de vedere al activitatii pe blog.
Si, in general vorbind, apreciez acest blog ca fiind unul echilibrat, decent, si mai ales inspirat. Va citesc cu multa placere! Tineti-o tot asa! Mult spor in continuare!
Felicitari!Interesant si edificator serialul despre Dobrogea crestina. Sper, totusi, sa-l continuati, sau sa veniti cu noi marturii despre viata si martiriul crestin si din alte zone ale tarii.
Se mai poate comenta ceva pe blogul asta?!!!…
Multumesc frumos pentru aprecieri. Voi incepe un nou serial despre ,,Dobrogea crestina-Dobrogea bizantina,, in care voi vorbi despre crestinism in evul mediu-timpuriu. Incerc sa imi fac un pic de timp. Sper ca si acela sa va fie pe plac.