NICOLE VALERY-GROSSU- durerea care mântuie


NICOLE VALERY-GROSSU- durerea care mântuie

Rar ni se întâmplă să vedem în durerea cuiva sau a noastră o cale de mântuire, adică de desăvârşire. Insă citind cartea de excepţie ,, Binecuvântată fii, închisoare… a doamnei Nicole Valery Grossu înţelegi cum, chiar şi în cele mai încurcate fire ale vieţii, se află, dacă vrei să o vezi, o cale spre Dumnezeu. Apărută la aproape 20 de ani de la eliberarea din închisoare, după ce sufletul a decantat nisipul şi a reţinut aurul, cartea este un îndreptar, o lecţie de transformare a suferinţei în bucurie.

Repere biografice

Născută la 4 iulie 1919 la Turnu Măgurele în familia lui Francisc Bruteanu, directorul Băncii din localitate.

După 1925 familia se stabileşte în Bucureşti.

Nicolle Valerie urmează cursurile Conservatorului de Muzică din Bucureşti. După absolvire, în 1944, începe să activeze în PNŢ, fiind rudă, pe linia tatălui cu Iuliu Maniu. Colaborează la ,,Dreptatea,, şi merge ca agent electoral al PNŢ în satele de pe Târnava Mare.

In 1945 este arestată dar va fi eliberată datorită intervenţiei unor prieteni de la Ambasada Americană.

1949-1953- arestată şi închisă fără judecată în închisorile şi lagărele de muncă forţată de la Mislea, Canalul, Ferma Roşie, Ghencea, Târgşor.

1958 – se căsătoreşte cu Sergiu Grossu şi vor milita împreună, în clandestinitate, pentru mişcarea ortodoxă ,,Oastea Domnului,,.

1959- Sergiu Grossu este arestat şi condamnat la 12 ani de teminiţă grea, dar va executa doar trei, fiind eliberat în 1963, datorită decretului de graţiere.

1964- Se angajează prin intermediul unei prietene din Franţa la societatea ,,Groupe Schneider, Paris- Bucureşti,,.

1969- Familia Grossu profitând de o invitaţie la Paris, cere azil politic în Franţa. Infiinţează ,,Action evangelique pour l” Eglise du Silence,, prin care sprijină comunităţile creştine şi pe cei persecutaţi de securitate in timpul regimului comunist.

1971- Incepe să publice revista crestină ,,Catacombes,, cu apariţie lunară până în 1992.

1976- editează timp de un an ,,Iisus Biruitorul,, pentru a face cunoscută ,,Oastea Domnului,,.

1976- Publică volumul ,,Binecuvântată fii închisoare,, în care redă din perspectivă creştină experienţa închisorilor comuniste. Cartea are un succes teribil fiind reeditată încă de trei ori şi tradusă în patru limbi, cu impresionante cronici de presă.

1996- Nicole Valerie- Grossu a trecut la Domnul. Mormântul ei se află la Cimitirul Sfanta Vineri din Bucureşti.

(Selecţii din biografia semnată de Mariana Ionescu în volumul ,, Binecuvântată fii, închisoare…, Ed. Duh şi Adevăr, 1998)

Leave a Reply

Your email address will not be published.