ACCIDENT DE CRACIUN

Ne place sau nu, personajul hollywood-ian Mos Craciun ne-a furat sarbatoarea traditionala a Craciunului. Mai precis a virusat-o cu un soi de sarbatoare a cadourilor care, oricat ar fi de bogate, nu vor putea simboliza in veci maretia darului pe care Dumnezeu l-a facut oamenilor prin nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Spectacolul superficial ce se revarsa prin toate canalele mass-media in aceste zile avandu-l protagonist pe uzurpatorul Mos Craciun, ne fura din timpul pe care ar trebui sa-l daruim profunzimii acestei sarbatori.
Dar se mai intampla si accidente de Craciun:

3 thoughts on “ACCIDENT DE CRACIUN

  1. În primul rând occidentalii (americanii, de fapt) nu-l invocă pe Moş Crăciun (Father Christmas) ci pe Moş Nicolae (Santa Klaus)
    În al doilea rând este un mit (ca să traduc: o minciună) cum că sărbătoarea Crăciunului ar fi virusată de "comercializare". Tradiţia de a da cadouri o avea şi ţăranul român care avea grijă ca de această mare sărbătoare a Bisericii să se înnoiască (să-şi ia haină). Orice istoric serios (nu puşlamale ca acum) poate spune că încă din Evul de mijloc marile sărbători religioase şi hramuri erau însoţite (la oraşe evident) de târguri (bălciuri, cum erau numite) care împlineau un scop cât se poate de pragmatic.
    Sărbători Fericite! – adică şi Crăciun, şi Sf. Ştefan, şi An Nou cun Sfaântul Vasile, şi Epifanie.

  2. Uite, Donkey, care e problema. Noi nu traim in California. La noi, ultimul targ era pe la Sf. Dumitru (27 oct.) dupa care se asterneau nametii. Nici vorba de targ. Se mai innoiau taranii pe la Sf. Gheorghe, pe langa Paste. Craciunul romanesc era un personaj modest si care slujea lui Dumnezeu. Din ograda lui pornea sarbatoarea de multumire pentru minunea pe care Dumnezeu a facut-o oamenilor, de intrupare a Fiului. Deci sarbatoarea slujea acestei taine. Nici vorba de Mosul obez si libidinos care in zilele noastre se vrea superstar si capteaza intreaga atentie. Si asa Taina din veacuri nepatrunsa a ajuns sa fie mascata de un spectacol ieftin.
    Fie ca Sf. sarbatoare a Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos sa iti lumineze viata.

  3. Pentru copii, totul e dar. Dar pentru ca li se tot spune ca numai darurile sint daruri, ajung sa nu mai vada darul nici macar in dar. Adica ajung adulti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.