ISTORIA CARE NE DOARE
PENITENCIARUL DE LA VLĂDENI (jud. Ialomiţa)

La marginea comunei Vlădeni, a funcţionat între 1948-1978, un penitenciar imens, cu 14000 de deţinuţi. Perioada de funcţionare îl încadrează printre cele mai temute penitenciare pentru deţinuţi politici. De condiţiile deschiderii lui în 1948 nimeni nu îşi mai aminteşte. S-au construit nişte saivane lungi de 300 m ca nişte grajduri în care se aflau deţinuţi. Toate canalele şi digurile de o parte şi alta a Dunării au fost construite cu ei, chiar şi clădirile IAS şi blocurile în care locuia personalul administrativ adus din toată ţara şi parcul, livezile şi terenul de agrement din jurul acestora. Munca la diguri era zdrobitoare. Se muncea manual. Maiurile de bătut pământul erau imense. Trebuiau mânuite de trei persoane. Cei care cădeau erau îngropaţi în dig.

In 1978 într-o singură noapte penitenciarul a fost evacuat în întregime, cu personal şi deţinuţi cu tot. Ulterior toate clădirile au fost rase din temelii şi cimitirul satului a primit aprobare să se extindă pe locul fostului penitenciar. Oamenii din sat nu ştiu prea multe. Nu aveau voie să se apropie prea mult de zonă.

Acum totul a rămas pustiu. Clădirile fostului IAS, parte sunt în ruine. Parcurile pentru administraţie distruse. Daca distrugerea penitenciarului a fost programata si sistematica, restul a fost distrus prin neglijenta si indolenta locuitorilor.

Foto (Emilia Corbu).

a) Dig ridicat de detinuti in apropierea Popinei Blagodeasca

b) locul pe care a fost penitenciarul.

c)drumul care intra in penitenciar

d) cladire administrativa (bucataria?) a penitenciarului ramasa inca in picioare

Leave a Reply

Your email address will not be published.