PAULIN LECCA – DE LA MOARTE LA VIATA


PAULIN LECCA- DE LA MOARTE LA VIAŢĂ

Căutând ceva prin bibliotecă am gasit romanul autobiografic al părintelui Paulin Lecca, publicat sub titlul ,,De la moarte la viaţă,, prin 1996, la editura Paideia.
Imi amintesc că, atunci când l-am citit m-a impresionat profund şi nu doar faptele relatate, specifice aproape istoriei anilor 1940, şi nici nemaipomenitul întâmplărilor prin care a trecut, ci mai ales lupta duhovnicească a tânărului student la Teologie, fiu, nepot şi strănepot de preoţi, de a-l descoperi pe Hristos. Pare paradoxal, dar se pare că nu este de ajuns să urmezi Teologia sau să stai într-o mănăstire, pentru a-l afla pe Hristos. E lupta mare!
Jurnalul cuprinde perioada anilor 1940-1944, poate cea mai importantă din tinereţea sa. Sunt povestite cu har momente cruciale cum ar fi chemarea către mănăstire a unui tânăr care părea mai degrabă preocupat de băutură şi femei; binecuvântarea dată de Gala Galaction; noviciatul de la mănăstirea Frăsinei; misionarismul în Transnistria în vreme de război; condamnarea la moarte şi închisoarea. Părintele a făcut închisoare între 1943-1944, pentru că a refuzat să presteze serviciul militar. Deşi nu depusese voturile monahale a considerat că un monah nu trebuie să pună mâna pe armă pentru a ucide.
Dincolo de poveste şi întâmplare, părintele Paulin ne dezvăluie calea îngustă către Dumnezeu, ascunsă în întâmplări mari şi mărunte, oameni buni şi răi, dar aflată mereu în drumul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.